Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Bakteriální pohlavní choroby

30. 12. 2010 | Nemoci

1. BAKTERIÁLNÍ POHLAVNÍ CHOROBY

SYFILIS – přijíce

Jedná se o onemocnění bakteriálního původu. Obvykle má tři fáze:

První fáze - nebolestivý vřed. Objevuje se v místě, kudy infekce vnikla do organismu. Během pár dnů po nákaze pak dochází ke zduření             nejbližších uzlin, tedy při nakažení pohlavním stykem jsou to třísla, při     nakažení orálním stykem jsou to krční uzliny apod. Tento vřed se během 4 –  6 týdnů zhojí a tím je ukončena první fáze nemoci (při té je nakažený pro    své okolí minimálně nebezpečný z hlediska roznášení nemoci, a také pokud    v této době navštíví lékaře, má velikou šanci se úplně vyléčit).

Druhá fáze – tzv. latentní stádium – v této fázi je hlavním příznakem        vyrážka. Ta se může objevit, kdekoli si vzpomenete, dokonce i v ústech, a        to znamená, že se nemoc šíří celým tělem. Stroupky, které se během      tohoto děje vytvoří, a také zduření uzlin po čase zmizí. Toto se může            opakovat i několikrát během několika let.

            Tuto druhou fázi, kterou můžeme také nazvat klidem před bouří, pak vystřídá fáze třetí – pozdní syfilis. V tomto stádiu nemoci již dochází k        narušení cévní a nervové soustavy (demence), objevuje se progresivní    paralýza. Mezi změny, ke kterým u postiženého dochází a kterých si určitě        na první pohled všimneme, patří deformace tkáně v obličejové části.

Nemoc končí trvalými následky, v horším případě smrtí.

LÉČBA: antibiotiky, zpravidla penicilinem

V případě, že si nejste jistí, zda byste mohli být nakaženi touto nemocí, můžete si v kamenných lékárnách nebo na internetu objednat test na          syfilis. Jeho cena se pohybuje kolem 250,- Kč.

Pokud dojde k nákaze touto nemocí v těhotenství, může toto onemocnění způsobit poškození plodu, případně potrat!!!

           

KAPAVKA

Jedná se o pohlavně přenosnou nemoc, kterou vyvolávají baktérie Neisseria gonorrhoeae. Inkubační doba této nemoci se pohybuje  mezi 3 – 10 dny.

Projevy jsou obdobné jak u mužů tak i u žen.

Pokud jde o ženy, pak se tato nemoc projevuje pálením při močení,      krvácením mezi dvěma menstruačními cykly, bolestmi v podbřišku, příp.        také  vaginálním výtokem. Mnoho takto postižených žen onemocní        zánětem močové trubice a zánětem děložního hrdla současně.

V pokročilém stádiu nemoci pak postižené ženy trpí křečemi a horečkou.

U mužů se nemoc projevuje výtokem z močové trubice a také problémy  při močení. Infekce se může také rozšířit do konečníku, v tomto případě postižený trpí bolestivým nutkáním na stolici. Postižený může také     pociťovat svědění kolem řitního otvoru a výjimkou není ani anální výtok.    Projevem této nemoci může být také zánět spojivek či zánět krčních             mandlí.

LÉČBA není nikterak náročná, nemoc se léčí antibiotiky.

V případě, že se novorozenec nakazí touto nemocí při porodu, může u něj dojít k oční infekci neboli zánětu spojivek, což vede ke slepotě!!!

 

CHLAMYDIE

Nejznámější z těchto baktérií je Chlamydia trachomatis, která je původcem sexuálně přenosných nemocí. Jedná se o malé baktérie, které žijí uvnitř buněk, a kromě známé pohlavní nemoci vyvolávají také plicní onemocnění. Jsou velice nebezpečné hlavně z toho důvodu, že i když jste jimi nakaženi, nemusí u vás vyvolávat žádné specifické problémy a vy fungujete „jen“ jako jejich přenašeč. I z tohoto důvodu jsou chlamydie velice nebezpečné.  Pokud se projeví, pak se většinou jedná o zánět močové trubice.

U žen se může tato nemoc projevit zánětem děložního čípku a pokud tuto nemoc nebudeme léčit, vede až k neplodnosti.

Nakazit se lze pohlavním, orálním či análním stykem, a také je možné se  nakazit např. kontaktem potřísněnými prsty. Dále se může tato nemoc     přenášet z matky na dítě během těhotenství. 

LÉČBA:

Zpravidla bývá prováděno přeléčení antibiotiky, a to nejen postiženého, ale také všech jeho sexuálních partnerů. Toto však pacienta nemoci nezbaví, protože antibiotika zlikvidují pouze jednu ze tří životních fází chlamydií a zanechává zbylé formy k obnově infekce.

I když nákaza chlamydiemi může začít jako respirační onemocnění, může se dále roznést do celého těla a napadnout mnoho tkání, včetně nervové, mozku, svalů, výstelky krevních cév a také imunitní buňky!!!

 

Nesyfilistický venerický vřed (MĚKKÝ VŘED)

            Prvním příznakem této nemoci bývá nežit, což je malý, ohraničený, hnisavý zánět nebo vřed. Ten se však nezhojí jako „normální“ vřed, ale stává se z něj mokvající rána, jako např. boláky po oparech.

            Měkký vřed je častější v tropech, ale díky vyšší migraci obyvatelstva se začíná objevovat také v Americe či Evropě. Přenáší se pohlavním stykem, ale také dotekem kůže. A zde  také platí, že můžete být přenašečem této nemoci, aniž byste pociťovali jakékoliv příznaky. Toto onemocnění je o to nebezpečnější, že usnadňuje přenos HIV.

            První diagnózu lze provést pouhým okem, tedy prohlédnutím postiženého místa, ale jistotu nám dá až mikroskopické vyšetření hnisu. To se provádí také proto, abychom vyloučili syfilis.

           

LÉČBA: obvykle se jedná o běžnou léčbu antibiotiky.

            Vyskytuje se vzácně a v České republice nebyl diagnostikován od 90. let minulého století. Neznamená to však, že by nemoc byla úplně vymýcena.

 

DONOVANÓZA

Tato nemoc bývá někdy označovaná také jako „čtvrtá nemoc“, (1. kapavka, 2. syfilis, 3. měkký vřed) a způsobuje ji bakterie Calymmatobacterium granulomatis. Vyskytuje se zejména v rozvojových částech světa – Nová Guinea, střední Austrálie, Afrika.

Projevuje se vředy, často mnohočetnými, které se postupně spojují a vytvářejí tak rozsáhlé postižení pochvy.

LÉČBA: podávají se antibiotika, ale při rozsáhlejší formě této nemoci může  být potřebný také chirurgický zákrok.

 

NEGOKONOKÁLNÍ URETRITIDA

Jedná se o zánět močové trubice, který bývá zpravidla provázen pálením při močení, případně i hnisavým výtokem. Tato zdravotní komplikace bývá  doprovodným znakem pohlavně přenosných nemocí jako jsou kapavka a trichomoniáza.

LÉČBA: provádí se ambulantně a bývá řešena antibiotiky, příp.                   Chemoterapeutiky.

 

 

Zdroj: Wikipedie, Centrum celostní mediciny, 004.cz, sexus.cz, Národní program boje proti AIDS v České republice

 

Zemcakovaa - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
práve som bola u gynekologa a rozpravali sme o tom
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles