Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bakterie a bakteriální onemocnění

24. 02. 2011 | Nemoci

Bakterie jsou nejjednodušší formy živých organismů, ale dovedou nám pěkně znepříjemnit život! Žijí všude kolem nás, nejen na špinavých místech, jak si mnozí lidé myslí. Najdeme je na podlaze, na WC, na klikách u dveří, ale také na našem jídle (dokonce i na tom převařeném by se nějaké našly), na čerstvě vypraném prádle, na naší kůži (ať se myjete sebedůkladněji) a dokonce i uvnitř našich těl!


Některé do našeho organismu patří, ale jiné ne a ty pak často způsobují nejrůznější onemocnění. Co konkrétně způsobují? No, například zubní kaz, tuberkulózu, salmonelózu, listeriózu, angínu, tetanus, boreliózu, tyfus, kapavku, syfilis... Člověku běhá mráz po zádech, i když pouze čte názvy neduhů způsobených bakteriemi.


Bakterie jsou zkrátka téměř  všudypřítomné. Jak je to možné? Jedná se o jedny z nejstarších forem života na naší planetě, měly tedy dostatek času přizpůsobit se zdejším podmínkám. Jsou to jednobuněčné organismy, celé jejich tělo je tedy tvořeno pouze jednou jedinou buňkou. Dokáží odolávat pro nás přímo nepředstavitelným podmínkám! Některé se přímo specializují na život v podmínkách, kde by nic jiného nepřežilo.


Existují bakterie, které vyhledávají vroucí vodu v sopečných jezerech, nejvyšší vrstvy atmosféry, dokonce prostředí, kde zcela chybí kyslík. Některé druhy bakterií jsou podle posledních výzkumů schopny přežít i ve vesmíru - ve vakuu a v teplotě −270 °C. Další obrovskou výhodou je jejich počet. Díky tomu, že jsou tak malé, jich naše planeta dokáže „uživit“ dle odhadů 5×1030 , což z nich dělá nejpočetnější skupinu organismů na světě. Bakterie se nemnoží pohlavně, nýbrž dělením. Díky tomu dokáží svůj počet zvýšit mnohem rychleji.


Bakterie jsou úchvatné organismy, nezbývá než žasnout nad tím, co všechno život dokáže, když má ke svému vývoji a zdokonalování dostatek času! Budí v nás však také respekt. Bakteriální onemocnění byla po dlouhou dobu metlou lidstva. Situace se změnila až s objevem Penicilinu a dalších antibiotik, která je dokáží účinně hubit, aniž by významněji poškodila hostitelský organismus. V dnešní době tedy s nimi dokážeme bojovat, i tak však ročně zapříčiní smrt mnoha lidí.

 

 

 

Agrant – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
keď nad tým človek premýšľa...m,usí byť vystašený
Obrázek uživatelky
profil
opravdu Ti tenhle typ článků jde.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
brrr
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles