Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Bakterie – mohou být i prospěšné

27. 02. 2011 | Péče o tělo

Bakterie jsou nejjednoduššími organismy na světě. Najdeme je všude kolem nás a většinou z nich příliš radostí nemáme, protože nám mohou znepříjemnit život řadou nemocí a neduhů. Věděli jste však, že nám někdy svým působením také pomáhají?


Díky bakteriím je náš jídelníček (a nápojový lístek) obohacen o kvašené výrobky jako jsou například sýr, sójová omáčka, nakládaná zelenina, kyselé zelí, ocet, víno a jogurt.


Dokáží také vyrábět látky, které se užívají jako přísady do maziv, nátěrových hmot, keramiky, pracích prášků nebo dokonce léků. Schopnost bakterií rozkládat některé látky se využívá především v zpracovávání odpadu a v čistírnách odpadních vod. Mohou dokonce pomáhat při likvidaci ropných skvrn, nebo se používají místo pesticidů proti škůdcům. Geneticky upravené bakterie také vyrábí inzulin a další hormony, látky pomáhající při regulaci růstu, enzymy a protilátky. Jelikož se jedná o jednobuněčné organismy, které mají relativně jednoduchou DNA a rychle se množí, používají se hojně rovněž v genetickém výzkumu.


Nezastupitelnou úlohu sehrávají bakterie také v našem trávicím systému, konkrétně ve střevě. Už jste určitě slyšeli o „přátelských“ bakteriích, že? Jsou to speciální druhy, které obývají naše střeva a pomáhají nám s trávením. Bez nich bychom nedokázali řádně využít některé složky naší potravy. Například slupky z ovoce jsou pro náš organismus nestravitelné. „Přátelské“ bakterie nám je však pomáhají zpracovat. Jakoby je nám předtráví, tedy rozloží na jednodušší sloučeniny a ty u pak naše tělo zpracovat dokáže. Získáme tak vitamíny, ke kterým bychom jinak vůbec neměli přístup! Jak se vlastně tyto bakterie do našich těl dostanou? Rodíme se s nimi? Kdepak! Střeva novorozence jsou při porodu zcela sterilní – bez jakýchkoliv bakterií. Ty se do trávicího traktu dostávají až v průběhu prvních dní – při kojení, olizování ručiček... Proto také mívají miminka zpočátku potíže s trávením, často je bolí bříško. Ve střevech dospělého člověka žijí miliony bakterií. Pokud však je léčen antibiotiky, jsou i tyto prospěšné střevní bakterie ohroženy. Proto užívání antibiotik často doprovází zažívací potíže.


Společně na planetě Zemi koexistujeme již miliony let, bakterie jsou nedílnou součástí našich životů. Nevidíme je, jsme jimi však ovlivňováni neustále. Stali jsme se životním prostředím pro některé z nich a na oplátku je využíváme při výrobě léků i potravin.

 

 

 

Agrant – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
to ano...dobre že sa o tom vraví
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles