Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Balkony, které kvetou

14. 05. 2011 | Zahrádka

Přemýšlíte, do jakého stylu vyladíte váš balkon, terasu či zahradní altánek tentokrát? Bude to klasika v podobě muškátů nebo něco odvážnějšího? Vymýšlet a představovat si nejrůznější varianty je příjemná činnost bez námahy! Pro milovníka květin je to přímo relax.


Rozmyslete se dobře, protože právě v květnu je čas na nákup sazenic, oprášení truhlíků a květináčů a výsadbu nebo přesazení rostlinek ven. Krásnou kombinaci dokážete určitě vykouzlit i na obyčejném okenním parapetu. Květnové sluníčko a rostoucí rtuť teploměrů v druhé polovině měsíce k tomu přímo vybízí.


Tip odborníka:


květinyTruhlíky rozmisťujeme ve speciálním uspořádání. Visící rostliny je dobré umístit vpředu a po stranách, dominantní rostliny, jako stojaté muškáty nebo fuchsie, pak dáváme spíše dozadu. Doplňkové rostliny, jako jsou například chudobky, můžete nasázet doprostřed. Osobně doporučuji vyzkoušet vše nejprve nanečisto, třeba si to i nakreslit,“ říká Otto Bezděk.


Nezapomeňte na dobré sousedy!


Truhlíky můžete jednoduše osázet jednodruhově, tady pouze jednou rostlinou ve více sazenicích, nebo zkombinovat více barev a tvarů dohromady. V tomto případě je velmi důležité rozdělit si rostliny do skupin s podobnými nároky na půdu, zálivku, růst nebo světelné podmínky. V opačném případě je velice pravděpodobné, že i přes veškerou péči nedokážete v jednom truhlíku udržet rozdílné květiny na živu.


Některé kvůli přelití uhnijí, jiné budou trpět ve stínu, některé zase budou oproti ostatním růst natolik, že je z nádoby přímo vypudí. Se správným mixem vám rádi pomohou například odborníci zahradní sekce v marketech. Zde jsou nápady na některé stylové kombinace.


Muškáty se neokoukají


Muškáty (pelargonie) patří k nejoblíbenějším balkonovým květinám. Jsou obzvláště vhodné pro slunečná místa nebo místa v polostínu. Muškát bude výrazným sólistou, ale i v duetu s jinými rostlinami rozhodně nezanikne.
Ať už zvolíte sytý jednobarevný muškátový vodopád, nebo třeba živou hru barev červených muškátů se žlutými pantoflíčky a modrými lobéliemi – muškáty zkrátka nemohou zklamat ani po tolika letech jejich tradičního vysazování za okna českých domů. Nechte pracovat svou fantazii!


Romantická kombinace


truhlíkKopretiny, netýkavky, pomněnky, břečťan a levandule milují polostín a přičarují vašemu balkonu romantickou atmosféru. Zkuste je rozmístit následovně: kopretiny jako dominantní umístěte dozadu, netýkavky a pomněnky jako doplňkové rostliny doprostřed a břečťan a levanduli do visících květináčů dopředu a po stranách.


Nálada francouzského venkova nebo přímořské vesničky v Provence na sebe nenechá dlouho čekat. Počkejte si na měkké podvečerní světlo – taková souhra barev je pohlazením pro romantickou duši a musí obměkčit i toho nejtvrdšího cynika.


Honosné květy nejsou vším, aneb bylinky na zahrádce


Je vám sympatičtější skromnější ale o to užitečnější využití vaší balkónové mini zahrádky? Nechte tedy sazeničky okrasných květin někomu jinému a sami se pusťte do vysázení aromatických bylinek. Není nic příjemnějšího, než přivonět si k čerstvě natrhané bazalce s mozzarelou a rajčátky nebo si posypat chléb vlastní nakrájenou pažitkou plnou vitamínů.


U bylinkové zahrádky v balkonových truhlících jsou obzvláště důležití „dobří sousedé“, tedy správný výběr jednotlivých druhů, kterým se dohromady daří. Dobře se k sobě hodí například rychle rostoucí druhy typu bazalka, kerblík, majoránka, petržel a pažitka. Stejně tak pomalu až středně rychle rostoucí druhy, jako je saturejka, oregano, rozmarýn a tymián.


Moderně a jednoduše


truhlíkNe všichni jsou příznivci barevných květů, zvlášť pak mladí, moderní lidé, kteří navíc nemají na péči o květiny příliš volného času. Sedí tento popis na vás? A přesto vám není vzhled vaší terasy lhostejný? S pomocí trendy stálezeleného zimostrázu dokážete vykouzlit velmi jednoduchý až puristický styl, který působí důstojně a vkusně.


Vytvarované „koule“ zimostrázu v jednobarevných květináčích s rovnými liniemi vytvářejí po celý rok harmonický obraz, navíc jsou ideálním řešením pro stinná místa. A v zimě se vám postarají společně se světelnými řetězy o vánoční atmosféru, protože zimostráz je odolný vůči teplotám pod bodem mrazu.


Zdroj: OBI.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
už jsem taky sázela do květníků jetničky ...muškáty mám od loňska...
Obrázek uživatelky
profil
letos mám opět muškáty a přidala jsem k nim lobelku
Obrázek uživatelky
profil
Muškáty se neokoukají, to je pravda, také je mám. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice