Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Banány - ovoce plné zdraví a slunce

28. 01. 2013 | Péče o tělo

Banány jsou ideální a „šikovně“ zabalenou svačinou s pozitivními účinky na náš organismus. Patří mezi nejoblíbenější druhy tropického ovoce a jsou velmi zdravé. Blahodárně působí na celý náš organismus. Objevme tedy společně, proč je dobré si je vychutnat.

Výskyt a zrání

Banány rostou ve většině oblastí tropického pásu. Sklízejí se zelené a začínají zrát teprve při transportu. Někdy je nedostaneme úplně zralé ani v obchodě, pak je zapotřebí nechat je při pokojové teplotě dozrát. Nezralé banány obsahují "odolný" škrob, který šťávy v tenkém střevě nedokážou rozložit. Když pak v tlustém střevě kvasí, může působit plynatost. Při zrání se ale většina škrobu změní v cukr, takže dobře vyzrálé banány jsou nejen sladší, ale také mnohem stravitelnější. Pozor, banány rozhodně neuchovávejte v ledničce.

Zdraví v každém soustu

Pozitivních účinků na náš organismus je opravdu mnoho, proto si zmíníme ty nejdůležitější. Banány obsahují vitamíny A a B, dále minerální látky a stopové prvky jako je hořčík, vápník, fosfor, sodík a mangan a aminokyselinu tryptofan. Velmi důležitý je také obsah vlákniny. Díky vitamínům skupiny B se nemůžeme divit, že nám banány pomohou s nervovou soustavou a také s pletí. Hořčík zajistí dobrou svalovou funkci i psychickou vyrovnanost.

Ovoce plné zdravíVápník a fosfor jsou důležité látky nejen pro naše kosti. Draslík potřebujeme pro správnou funkci svalů a nervů a kromě toho napomáhá udržení normálního krevního tlaku. Banán dokáže vyrovnat kyselost vnitřního prostředí, je ideálním řešení střevních i žaludečních potíží. Působí tedy jako přirozené antacidum. Ulevují i při předmenstruačním syndromu. To však stále není vše! Důležitý je právě tryptofan. Tuto aminokyselinu naše tělo zpracovává na serotonin, který jistě znáte jako hormon štěstí. Je odpovědný za dobrou náladu a pocit spokojenosti.

Rychlé doplnění energie

Syrové i sušené banány obsahují velké množství přírodního cukru, který rychle přechází do krve a doplňuje energii. Proto celá řada sportovců jí banány před utkáním či závodem a někdy i během něho. Pomáhají udržovat vyrovnanou hladinu cukru v krvi, tudíž jsou vhodné také při redukcích váhy, jelikož tím zamezují pocitu hladu.

Prospívají i dětem

Malé děti často dostávají jako první tuhou stravu právě banány, neboť jsou snadno stravitelné a málokdy vyvolávají alergie. Banány se také dobře uplatňují při léčbě žaludečních potíží u dětí. Proti dětskému průjmu se tradičně doporučuje "kojenecká dieta" v kombinaci banány, rýže, jablečný protlak a suchary.

A ještě něco

Padla na vás deprese? Pak jezte banány! Doplníte nejen potřebnou energii, ale uděláte dobře i pro své tělo a ještě z toho budete mít dobrý pocit. Banán je prostě skvělý prostředek, jak být fit, udržet své emoce na uzdě a zůstat klidní a imunní vůči podráždění a všelijakým sporům.


Evabel - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
banán se šlehačkou, politý vaječným koňakem - mňam Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
mám je ráda,ale mám cukrovku,tak moc nemůžuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsané,zrovna jsem dva banány snědlaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc hezky napsaný článek,mám moc ráda banánový koktejlSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
něco vím,něco nového jsem právně přečetla..Smajlíkbanány mám ráda, tloustne se po nich..Smajlíkale mě to stejně neodradí od konzumace..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles