Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Banská Štiavnica a její kalvárie

1. 07. 2015 | Evropa

Nedávno jste si tu mohli přečíst článek o krásném historickém centru Banské Štiavnice. Město, které leží v pohoří Štiavnické vrchy, ale i jeho okolí opravdu stojí za návštěvu. Slíbila jsem ještě pár řádků o kalvárii, která je s Banskou Štiavnicí dnes již neodmyslitelně spojená. Je to nepřehlédnutelná dominanta města, jedna z nejkrásnějších barokních památek ležící na Ostrém vrchu (asi dva kilometry od centra).

Kalvárie je překrásný a unikátní barokní komplex kostelů a kapliček, který vznikl v polovině 18. století, v době nebývalého rozvoje města. Celý komplex byl postaven a poté slavnostně vysvěcen za sedm let a byl financován většinou z darů měšťanů (erby významnějších dárců jsou umístěné na průčelí kapliček). V dnešní době patří kalvárie k nejkrásnějším objektům tohoto typu v celé Evropě. Ohromí vás svou dokonalou souhrou architektury, sochařství, malířství a uměleckých řemesel.

Banská ŠtiavnicaKalvárie byla velmi vyhledávaným poutním místem až do doby nástupu komunistického režimu.   V následujících letech, kdy přešla do vlastnictví státu, docházelo k jejímu postupnému chátrání. Stát financoval její opravu až v letech 1978 – 1981 (poprvé proběhla rekonstrukce ale už v roce 1894), práce prováděli většinou dobrovolníci, věřící z okolí. Paradoxem je, že k největší devastaci celého komplexu došlo až po roce 1989. Kalvárii zub času zdaleka neponičil tolik, jako lidská ruka... Objekty kalvárie utrpěly nevyčíslitelnou devastaci, když se staly terčem vandalů. Část výzdoby a mobiliáře byla rozkradená a následně rozprodaná. Nakonec byly alespoň zachované mobilní předměty (sochy a dřevěné reliéfy) postupně přemístěny do Slovenského báňského muzea na Starém zámku. Dodnes je tu můžete vidět na výstavě „Kalvárie v azylu“. V roce 2007 už bohužel seznam 100 nejohroženějších památek světa zahrnoval i banskoštiavnickou kalvárii... Tento fakt se naštěstí stal impulzem k její záchraně: zvedla se vlna zájmu o kalvárii, nejprve brigádami dobrovolníků a pak především od začátku roku 2011 nadšenci z občanského sdružení Kalvársky fond odvedli na rekonstrukci neuvěřitelný kus práce. Vzhledem k finanční náročnosti rekonstrukčních prací probíhá nezbytná adopce kapliček i adopce soch nebo další způsoby podpory. Obnova areálu ještě není dokončena, ale většina objektů už vítá návštěvníky v celé své kráse.

Jaká je podoba kalvárie?

Konkrétně se jedná o sedmnáct kapliček (tedy sedmnáct zastavení s výjevy ukřižování Ježíše a sedmi bolestí Panny Marie), tři kostely, boží hrob a zastavení „Ecce homo“. Obvyklé ztvárnění Křížové cesty v podobě čtrnácti zastavení tu tedy nehledejte. I samotné uspořádání kapliček je neobvyklé, začíná třemi úvodními kapličkami, které původně stály o několik desítek metrů níže (na přelomu 70. a 80. let byly posunuty kvůli rozrůstající se městské zástavbě). Nad nimi se nachází Dolní kostel – kaplička s oltářem Poslední večeře a dvě postranní věže s oltáři. Za ním na svahu je kříž na kamenném podstavci. Cesta pokračuje ke Střednímu kostelu s napodobeninou římských Svatých schodů. Odtud se cestičky v serpentinách rozdvojují: stoupáním po levé straně míjíte kapličky s výjevy Ježíšova posledního soudu a umučení, které končí v Horním kostele výjevem jeho ukřižování (bohužel horní kostel je stále nepřístupný kvůli probíhajícím opravám). Nahoře zbývá obejít také ještě nezrekonstruovanou kapli Boží hrob a vracíte se serpentinami po druhé straně kopce kolem kapliček ztvárňujících sedm bolestí Panny Marie.

Ke kalvárii vede z centra města dobře značená silnice, nemusíte se bát, že netrefíte. Jediným nedostatkem je dosud chybějící parkoviště, takže vzhledem ke stále se zvyšujícímu počtu návštěvníků (obzvláště v letních měsících) můžete mít na přístupovém místě problém se zaparkováním. Pokud z centra města vyrazíte pěšky, počítejte s více než půlhodinovou procházkou. Je to opravdu kouzelné místo, které by bylo škoda minout!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Banská Štiavnica a její kalvárie:

Banská Štiavnica a její kalvárie
Banská Štiavnica a její kalvárie
Banská Štiavnica a její kalvárie
Banská Štiavnica a její kalvárie
Banská Štiavnica a její kalvárie
Banská Štiavnica a její kalvárie
Banská Štiavnica a její kalvárie
Banská Štiavnica a její kalvárie
Banská Štiavnica a její kalvárie
Banská Štiavnica a její kalvárie
Banská Štiavnica a její kalvárie
Banská Štiavnica a její kalvárie
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
krásný článek..pěkné fotečky
Obrázek uživatelky
profil
si myslím, co napsala Nelke56. Také jsem rozhněvaná, když vidím, jak někdo ničí to, co sám nevybudoval. Lidé si ničeho neváží, vidím to kolem sebe.
Článek se mi moc líbil a fotky rovněž.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Co to musí být za primitivy, kteří ničí tak krásné věci? Něco, co vytvořili naši předci - třeba i proto, abychom se i my, kteří jsme tu po nich, měli z čeho radovat.
Nechápu a hrozně mě štve, když něco takového čtu nebo vidím.
Třeba i to, kolik nových fasád je poničeno pitomci-sprejery.
Obrázek uživatelky
profil
Nádherné fotky a zajímavý článek.
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles