Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Banská Štiavnica - historický skvost

29. 05. 2015 | Evropa

Nedávno jsem se tu zmínila o našem krátkém pobytu na Slovensku a výletech po vzdálenějším okolí. K jednomu z míst, která jsme měli v plánu navštívit, patřila také Banská Štiavnica. Já sama jsem tam byla pouze jednou a je to už hodně dávno (tenkrát jsem právě končila základní školu). Město jsem si tudíž pamatovala opravdu mlhavě: nešlo ani o vzpomínky v pravém slova smyslu, měla jsem prakticky jen povědomí o tom, že se mi tam líbilo. Tak proč se tam po letech nevrátit?

Sami víte, jak moc se změnila tvář našich měst a obcí v porovnání s dobou před revolucí. Tehdy všudypřítomná šeď omítek se proměnila v oku lahodící barevnost a snad všechna místa „prokoukla“. Alespoň mně to tak připadá, a to bez ohledu na to, kam nás naše kroky   (a kola auta) zavanou. Proto jsem se na návštěvu Banské Štiavnice těšila a věřila, že zklamaní nebudeme.

Banská ŠtiavnicaJak jsem zjistila, historická část tohoto města je městskou památkovou rezervací od roku 1950 a od roku 1993 je město a jeho okolí zapsané na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Sám název města napovídá, že tu byly v minulosti (v tomto případě na počátku novověku) doly: těžilo se tu zlato a především stříbro, doly byly opravdu významné. Kvůli těžbě byla v okolí města vybudovaná soustava umělých jezer a sběrných kanálů – voda byla zdrojem energie pro čerpadla, kterými se doly odvodňovaly. Jezera ležící v chráněné krajinné oblasti Štiavnické vrchy jsou dnes turisty hojně navštěvovaná a místním slouží většinou pro rekreační účely. Druhé jméno dala městu řeka Štiavnica, která v době vzniku města tekla po povrchu, ale dnes se téměř celý její tok nachází pod zemí.

Množství výstavních historických domů svědčí o bývalém bohatství a slávě tohoto místa, které je dnes spíše odlehlé a neprávem stále ještě trochu opomíjené. Jak jsme se ale sami přesvědčili, časy se určitě i tady mění k lepšímu. Toto město na středním Slovensku má návštěvníkům opravdu co nabídnout: kromě krásného historického jádra jsou to i muzea (například Slovenské banské muzeum), Galerie Jozefa Kollára, Starý a Nový zámek, několik architektonicky významných sakrálních staveb a mnoho dalšího.

Jaké tedy jsou nejdůležitější a nejkrásnější památky města?

Pokud tohle místo navštívíte, určitě nezapomeňte zajít na Náměstí Svaté Trojice, kde vás ohromí hlavně krása zdejšího monumentálního morového sloupu. Jedná se vlastně o barokní sousoší Svaté Trojice se světci, kteří měli ochraňovat před morem. Tento nevšední skvost stojí uprostřed středověkého centra města, obklopený krásnými měšťanskými domy. Na zdejším náměstí můžete také zajít do muzea prohlédnout si expozici vzácných minerálů.

Na spodní část náměstí navazuje Radniční náměstí. Na věži radnice jsou unikátní hodiny, na kterých malá ručička ukazuje minuty a velká ručička hodiny. Proto hodiny patří k tzv. Sedmi divům Banské Štiavnice.

Naproti radnici vás zaujme přímo v zástavbě ostatních domů klasicistní evangelický kostel s mohutnou kupolí. Bohužel je přístupný jen v době bohoslužeb a při koncertech nebo podobných příležitostech. Návštěvu si ale lze domluvit na faře.

Od radnice vede historickým centrem hlavní ulice města, Andreje Kmeťa (dříve se jí také říkalo Zlatá ulice) – na jedné její straně můžete kráčet po neobvykle vyvýšeném chodníku, zvaném také Trotuar (v překladu to znamená právě chodník nebo také terasa). Tento 140 metrů dlouhý unikát je lemovaný množstvím kavárniček, které mají v teplejších dnech roku venkovní posezení. Návštěvníci si tak vychutnají nejen kávu, ale také krásný pohled na město a jeho starobylou atmosféru. Mnohé domy tu mají nejen svou historii, ale také své jméno.

Z další části Náměstí Svaté Trojice vede Dolní růžová ulice, kterou dojdete k areálu Botanické zahrady. Rozkládá se v areálu historické Báňské a lesnické akademie, první technické vysoké školy na světě. Odtud se nabízí krásný výhled na historické jádro města.

Na kopci nad městem nepřehlédnete další stavbu: Nový zámek. Byl postaven ve 2. polovině 16. století jako opevněná pozorovatelna na obranu proti Turkům.

Na další kopec ke Starému zámku se dostanete třeba po serpentinách chodníčku kousek od radnice. Dnes tu sídlí expozice Slovenského báňského muzea, ale dříve i tato budova sloužila jako protiturecká pevnost. Zámek vznikl přestavbou románské baziliky. I odtud se nabízí pěkný výhled na město.

Za zmínku stojí i krásně opravený Kostel Nanebevzetí Panny Marie kousek nad hlavní ulicí. Pochází z 1. poloviny 13. století a nás uvnitř asi nejvíce zaujaly netypické varhany.

A co nás doslova uchvátilo? Naprosto jedinečná památka, která byla nepřehlédnutelná už při příjezdu do města: na kuželovitém vrchu posazená barokní kalvárie z poloviny 18. století. Do nedávné doby chátrala, nyní ale vstává z popela jako bájný Fénix a téměř se dokončuje její rekonstrukce započatá před několika lety. Areál je tak výjimečný, že si zaslouží více než jen pár řádků. Takže pokud máte zájem a třeba to do Banské Štiavnice nemáte až tak daleko, počkejte si na další článek...


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Banská Štiavnica - historický skvost:

Banská Štiavnica - historický skvost
Banská Štiavnica - historický skvost
Banská Štiavnica - historický skvost
Banská Štiavnica - historický skvost
Banská Štiavnica - historický skvost
Banská Štiavnica - historický skvost
Banská Štiavnica - historický skvost
Banská Štiavnica - historický skvost
Banská Štiavnica - historický skvost
Banská Štiavnica - historický skvost
Banská Štiavnica - historický skvost
Banská Štiavnica - historický skvost
Banská Štiavnica - historický skvost
Banská Štiavnica - historický skvost
Banská Štiavnica - historický skvost
Banská Štiavnica - historický skvost
Banská Štiavnica - historický skvost
Banská Štiavnica - historický skvost
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
krása, díky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezká pozvánka do zajímavého města a krásné fotky!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles