Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bára Štěpánová ví, jak uvařit žábu

3. 10. 2014 | Kultura
V pražském Divadle U Hasičů odstartuje nový divadelní projekt s Bárou Štěpánovou. Energická rusovláska exceluje po boku Pavla Nečase ve strhujícím tragikomickém příběhu o tom, jak se promilovat až k nenávisti. Hra autora a režiséra Petra Strnada Jak uvařit žábu bude tu mít pražskou premiéru v pondělí 13. října 2014. Představení se pak za podpory organizace Bílý kruh bezpečí rozjede po celé republice.

Když je žába vhozena do horké vody, ihned si uvědomí nebezpečí a vyskočí ven. Když se ale voda v hrnci jen pomalu zahřívá, žába změnu nezpozoruje a nechá se uvařit. A přesně tak se „vaří“ navzájem dva lidé, kteří si zpočátku neuměli život bez sebe představit. Divadelní novinka Jak uvařit žábu slibuje velké překvapení pro ty, kteří znají oba hlavní protagonisty pouze z televizní obrazovky (spolu si zahráli např. v seriálu Ordinace v růžové zahradě). Bára Štěpánová a Pavel Nečas ve hře excelují v mnoha proměnách.

Bára ŠtěpánováDiváci tak sledují jeden neobvyklý soudní proces „na onom světě“, který přibližuje skutečnou životní cestu jedné velké lásky, "varem" proměněné v domácí násilí. Autor textu a režisér Petr Strnad o své hře říká:  „Hra je komická, ale zvolna přechází v tragédii: Fascinuje mě, jak je možné, že ti co se jednou milovali, si později dokážou tolik ublížit.“

A představitelka hlavní ženské role, Bára Štěpánová dodává: „Postava Blaženy vzbuzuje zároveň smích i pláč – je rozporuplná, tragikomická a hlavně výborně napsaná, takže není možné ji nemít ráda. Zahrát ji pro mě byla velká výzva a bylo mi jasné, že tohle je typ role, která se neodmítá…“

Námět na hru Jak uvařit žábu, poskládanou z příběhů zákaznic jednoho květinářství, vznikl v době, kdy si scénárista a režisér Petr Strnad, splnil svůj sen a otevřel si obchod s květinami. Právě tam, při rozhovorech nad vázáním pugétů, se rodily první nápady pro jeho divadelní scénář. Skutečně odžité příběhy vyvolávají smích, vzápětí však přichází soucit a dojetí. Postavy milenců, kteří nemohou být ani spolu, ani bez sebe, nabízejí oběma představitelům skvostné herecké party.

Dekoraci a kostýmy navrhl španělský výtvarník Estheban Tink, původní scénickou hudbu složil Robert Jíša. Pražská premiéra inscenace Jak uvařit žábu v režii Petra Strnada je plánována na pondělí 13. října 2014 od 19:30 v Divadle u Hasičů.

Novinku na repertoáru Divadla U Hasičů podporuje Bílý kruh bezpečí: organizace poskytuje již 23 let odbornou, bezplatnou a zároveň vysoce profesionální pomoc obětem a svědkům trestných činů.

Scenárista a režisér Petr Strnad (*1970 v Kladně)

Absolvent herectví na konzervatoři a režie na pražské FAMU (1999). Je úspěšným režisérem několika televizních inscenací: natočil např. hru Liščí doupě s Lindou Rybovou a Radovanem Brzobohatým nebo příběh o jedné nevydařené adopci Ani málo, ani moc s Vilmou Cibulkovou, Lukášem Vaculíkem a Slávkou Budínovou. Věnuje se také videoklipům (Chinaski - Dlouhej kouř a První signální, Žlutý pes - Modrá je dobrá) a je vyhledávaným režisérem reklamním spotů.režisér Petr Strnad

Už během studií byla zařazena jeho inscenace „To hezké růžové“ společností Hollywood ClassicEntertaintment do kolekce nejlepších studentských filmů FAMU 90. let minulého století.  Za krátkometrážní film „Katrin a Rut získal Cenu diváků  na festivalu evropských filmových škol v Cergy - Pontoise  ve Francii.  O rok později okouzlil snímkem „Maminka“, oceněným Výroční cenou Českého literárního fondu (1994). Kromě divadelní hry Jak uvařit žábu napsal také hru „Srdeční záležitosti“ věnovanou opět tématu lásky a křehkých mezilidských vztahů.

Bára Štěpánová (*1959 v Praze) hýří energií ve filmu i v divadle. Zahrála si v mnoha seriálech, pohádkách či televizních filmech, byla ale také osobní sekretářkou prezidenta Václava Havla.

Jako svérázná průvodkyně pořadů různých formátů s výrazně kladnými nebo naopak zápornými ohlasy působila na několika televizních stanicích (Gilotina, 1996; Čtveráci, 1999; Bárymetr, 2001; Trní, 2002). Před filmovou kamerou stála zatím naposledy jako sekretářka v komedii Jak se krotí krokodýli (2006), televizní diváci ji znají jako přísnou Babetu Trefnou v oblíbeném seriálu Ordinace v růžové zahradě.
Je potřetí vdaná, od roku 2009 za hudebníka Miroslava Barabáše. S předchozím manželem, podnikatelem Lubošem Rychvalským, má dceru Dominiku.

Své zážitky vtěsnala do autobiograficky laděné publikace „O čem nesmí nikdo vědět“.
Ráda si dopřeje dobré víno, golf nebo jógu.

Zdroj, foto: Divadlo U Hasičů


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Bára Štěpánová ví, jak uvařit žábu:

Bára Štěpánová ví, jak uvařit žábu
Bára Štěpánová ví, jak uvařit žábu
Bára Štěpánová ví, jak uvařit žábu
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles