Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bazén v zimní zahradě - idyla v zimě i v létě

21. 02. 2009 | Moderní bydlení

Zastřešit bazén, vytvořit zimní zahradu a propojit ji s obytným prostorem domu, to chtělo před lety dost odvahy. Pan Ing. Pejša ji měl a dnes rozhodně nelituje. V nově vzniklém prostoru tráví majitelé velkou část svého volného času, využívají ho k relaxaci, kondičnímu plavání, posezení s přáteli nebo dokonce k opékání buřtů. V zimě se na romantické atmosféře podílí kromě vodní hladiny a rostlin i plápolající oheň v krbu a rozsvícené svíčky.

 

Dům začali Pejšovi stavět před třiceti lety, původně byl navržen jako uzavřený, pak ale přibyla skleněná stěna, zimní zahrada a bazén. Nakonec vše propojili a dnes je konec bazénu od baru vzdálen dvacet metrů. Starost s vytápěním a odvlhčováním vyřešila „jedna mašinka“, a aby mohli bazén využívat od dubna do listopadu, vyhřívá vodu tepelné čerpadlo. „Tady ani v zimě neklesne teplota pod 20°C, což je na kondiční plavání ideální, a v létě je tu příjemných 27° C,“ pochvaluje si bazén pan Pejša.

 

Údržba? Jednoduchá ale pravidelná

 

Mnoho lidí se domnívá, že pokud si koupí zastřešený bazén, nemusí se už o něj nijak starat, snad jen čas od času umýt ošplíchané dlaždičky okolo a sem tam přidat nějaký ten chlór jako prevenci. Někteří dokonce jásají nad lehce zelenou vodou a pochvalují si, že mají přírodní koupaliště. Jenže ouha! Někdy stačí den nebo dva a bazén se podobá spíše špatně udržované přehradě a vyčistit ho už není žádná legrace a už vůbec to nestihnete za pár hodin!Bazén v zimní zahraděBazén v zimní zahradě

 

Základem průzračné vody je rozhodně kvalitní filtrace. Zapomeňte na extra místnost plnou hluku a nejrůznějších potrubí. Moderním trendem je tzv. bezpotrubní filtrace, při níž se vše odehrává v jednom místě. To znamená: žádné díry do bazénu, nulové riziko úniku vody a plně automatický a téměř bezúdržbový chod. Poté už vám jen stačí občas vyprat filtry a pravidelně do bazénu přidávat nějaký prostředek pro úpravu vody.

 

„Já sám jsem vyzkoušel všechny možné způsoby chemické údržby včetně mořské soli a vrátil jsem se ke klasice. Osvědčil se nám jeden chlorový puk na čtrnáct dnů. Celkové náklady vycházejí na 4-5 tisíc korun ročně. Pokud se údržba zanedbá, trvá návrat ke křišťálové vodě déle,“ říká pan Pejša.

 

Rostlinám vlhkost svědčí

 

Hlavním problémem zimní zahrady a bazénu vzájemně propojených s domem je samozřejmě odvlhčení. Klima musí vyhovovat jak rostlinám, tak obyvatelům domu. „Odvlhčení ani klimatizaci nelze poddimenzovat, jinak riskujeme nepřetržitý chod přístroje bez valného výsledku. Relativní vlhkost by se měla pohybovat mezi 55-60%,“ vysvětluje majitel. Bazén v zimní zahraděBazén v zimní zahradě

 

O tom, že Pejšovi vytvořili v zimní zahradě vhodné klima, přesvědčují všudypřítomné rostliny. Kromě avokáda, které zatím neplodí, protože musí vyspět, paní domu vypěstovala z pecky liči a má radost z granátového jablíčka, banánovníku i datlové palmy a fíkovníku. K raritám patří blahokeř - když začíná kvést má bílý květ, postupně začne fialovět a vydrží 8 měsíců. Prostředí je jako dělané pro fíkovník, kterému za každým novým listem vyrůstají fíky velikosti pingpongových míčků, rodí dvakrát ročně.

 

Aby se rostlinám dobře dařilo, má paní Pejšová jednoduchý recept - přes léto dávat rostliny v nádobách do zahrady, věnovat se jim každý den, občas s nimi promluvit, postarat se o zálivku a ony se každému odmění svou krásou.

 

Zdroj: DESJOYAUX

 

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
vždy to byl muj sen........ale nesplnitelny
Obrázek uživatelky
profil
na fotkách to vyzerá super Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles