Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Bearded kolie - kompletní starost nejenom o pejska, ale i o srst

26. 07. 2020 | Zvířátka

Bearded kolie je divoké plemeno v tom nejlepším slova smyslu. V žádném případě se nejedná o agresivního pejska. Ovšem nutná je i péče o srst. Bearded kolie je pes, který je naprosto nekonfliktní, miluje děti a pohyb. Jelikož je velmi aktivní, tak potřebuje existovat s člověkem, který je i sportovně založený. Zjednodušeně řečeno se potřebuje vybít. Ovšem jelikož se jedná o chlupatou kouli, v tom nelepším myšleném, tak je třeba se dobře starat i o její srst. Jelikož je srst dlouhá a bujná, tak se musí pravidelně a trvale udržovat, jinak by se mohla tzv. zakuckat a to rozčesávání není nic příjemného, ani pro psa, ani pro majitele.

Jestliže ji majitel chce mít výstavní, tak to dá dost práce po celý rok. A to i v případě, že se s ní nebude chodit na výstavu přímo. Pozor, pokud by se srst zakuckala, tak by to mohlo způsobit kožní problémy a pak už by byl na řadě veterinář. Jestliže se někomu do takovéto péče nechce, tak by si tento druh kolie neměl pořizovat. Je dobré, když si člověk jde pro štěně k chovatelům, tak by si měl prohlédnout jeho rodiče, a to i jejich srst. Za ideální se považuje tohle. Středně dlouhá, hladká, tvrdá, silná, ne tak bohatá, aby stírala přirozené linie těla.

Bearder kolieKdyž si člověk pořídí štěně, hned od malička by ho měl zvykat na úpravu srsti. Dospělý pes by na to měl být již uvyklý. Může se to dělat i formou dobrůtek a pamlsků, když se nechá učesat a tak podobně. Měl by se používat vždycky měkký kartáč, protože tvrdý by mohl štěně hned na začátku odradit. Tak, jak pes roste, tak se postupně musí česat i několikrát týdně, jelikož v tomto období je největší sklon k plstnatění. Obvykle se udává, že když se pes učí, jakým způsobem se má česat, tak je to vleže na boku.

Je zajímavé, že bearded kolie se nikdy nestříhá, a to platí hlavně u psů, kteří chodí na výstavy. Pejsci, kteří se výstavám nevěnují nebo jen sportují, tak se mohou stříhat, k čemuž majitelé občas přikročí. Na otázku jak často se má srst kartáčovat, není jednoznačná odpověď. Záleží na hustotě a srsti. Česání může trvat klidně až hodinu. Nejlepší doba na česání je, když je pes unavený, třeba po sportu. Také se to obvykle navykne na určitý den v týdnu. Málokteré psí plemeno je vždy dobře naložené. Bearded kolie ano, v podstatě za každých okolností je radostná.

Strašně ráda si hraje a objevuje vše, co život přináší. Pozor, stále je to ovčácký pes. Nicméně to není psí workoholik. Ráda odpočívá, nejlépe je, když se může válet a gauči nebo v křesle. Tím, že je i ovčáckým psem, tak logicky umí to, co každý ovčák. Dokáže hlídat ovečky, když se některá oddělí od stáda, tak ji dokáže zahnat nazpět. Nedovolí, aby se žádná ztratila. Když by se tak stalo, šel by pro ni kamkoliv. To mají tyto typy pejsků v povaze. Také mají rádi agility. Říká se, jsou pro to stvořené. To je jasné, když je to sportovní aktivita.      


Jenetka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !