Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Bečov nad Teplou

18. 07. 2014 | Česká republika

Bečov nad Teplou mohu navštěvovat stále dokola a pořád mě bude bavit. Nabízí totiž několik možností, co zde navštívit a jeden den ani nestačí. Barokní zámek, renesanční palác a gotický hrad, to jsou tři druhy uměleckých architektur, a to se jen tak nevidí.

Bydlíme od Bečova pouhých 12 km, jezdíme přes toto město do Karlových Varů, ať již za lékaři nebo na úřady či nakoupit. A tak se dá říci, že Bečovem projíždíme nejméně 30x do roka. Z toho se tam několikrát zastavíme, nasajeme do sebe historickou atmosféru města, pokocháme se pohledem na zámek a hrad, očima pomazlíme se zahradou, jezírkem, blízkým okolím a zase jedeme dál. I v zimním období je tam krásně.

V loňském roce jsme v našem Infocentru uspořádali výlet do Bečova. Již půl roku předem jsme měli vyjednanou i možnost návštěvy hradu, který je jinak pro veřejnost otvírán jen velmi sporadicky. Na zvláštní povolení a pro určitý počet osob na den.

Přihlásilo se tolik zájemců, že za naším autobusem museli jet ještě dvě rodiny svými auty. Ale nevadilo. Na místě si nás průvodci rozdělili na dvě skupiny (i tam v každé přebývali 2 lidé!) a jedna skupina šla na prohlídku zámku a druhá na hrad.

Bečov nad TeplouStátní zámek Bečov vešel v posledních letech ve známost tím, že zde byl nalezen v roce 1985 vzácný Relikviář svatého Maura, který lze hodnotně srovnat s korunovačními klenoty. Jeho záchrana trvala asi 12 let, od roku 1991 do roku 2002.

Relikviář vypadá jako zlatý domeček. Uvnitř se nachází kosterní ostatky sv. Jana Křtitele, sv. Maura a sv. Timoteje. Dekorace relikviáře tvoří soubor 12 reliéfů, 14 sošek z pozlaceného stříbra, drahé kameny, polodrahokamy, antické gemy, filigrány a emaily.

Nyní je vystavován ve zvláštní místnosti, kde se udržuje určitá teplota i světlo a jeho spatření se rovná malému zázraku. Velká bezpečnostní opatření na zámku dodají místu mystický význam. A navštívit Bečov již jen kvůli Relikviáři stojí za to.

V Bečově Vám uspořádají i svatbu jako z pohádky. Není to sice levná záležitost, ale svatbou na zámku se zase nemůže pochlubit každý :-)

Gotický hrad stojící na nejvyšší skále je jedním z nejvíce zachovalých hradů v Čechách. Má hodně pater a z okýnek jsou nádherné výhledy do okolí města a na Slavkovský les. V dohledné době se na hradě bude v šesti termínech konat Den otevřených dveří, dva dny v každém letním měsíci. Na tyto akce je ale třeba se včas objednat, protože stále platí omezený počet návštěvníků na den.

V Bečově ovšem není jen zámek a hrad, nýbrž se tu mohou pochlubit i Bečovskou botanickou zahradou, která se svým založením nazývá druhými Průhonicemi. Před více než 500 lety, kdy byla založena, se zde pěstovaly stejné rostlinky pro případ, kdyby v Průhonicích zašly. Nyní se zahrada znovu obnovuje a kromě vzácných stromů (například Korkovníku), keřů a rostlin poslední dva roky slouží i 9 hektarů velká plocha zahrady i pro volný čas celým rodinám. Pro návštěvníky jsou připraveny vyhlídky, altány k posezení, u Korunního rybníka najdete pískovou pláž, můžete si půjčit loďku a projet se po rybníku, opéct si zde buřtíka a posedět u ohně. Mimoto je k dispozici travnaté hřiště, lanovka, pískoviště, prolézačky, jako adrenalin si můžete vyzkoušet 1. Českou bioferratu apod. Dále se zde konají vzdělávací programy pro děti i dospělé a v létě se pořádají workshopy.

V Bečově nad Teplou, který se nachází v Karlovarském kraji a obklopuje ho Slavkovský les, mimo jiné najdete i kostel sv. Jiří, radnici, Mariánský sloup a různé historické domy. Nechybí zde ani Muzeum historických motocyklů a expozice hraček.

Tímto své pozvání pro Vás, milé čtenářky, ukončím. Věřím, že jste se nechaly nakazit nabídkou Bečova nad Teplou jako já.

Lenig - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Bečov nad Teplou:

Bečov nad Teplou
Bečov nad Teplou
Bečov nad Teplou
Bečov nad Teplou
Bečov nad Teplou
Bečov nad Teplou
Bečov nad Teplou
Bečov nad Teplou
Bečov nad Teplou
Bečov nad Teplou
Bečov nad Teplou
Bečov nad Teplou
Bečov nad Teplou
Bečov nad Teplou
Bečov nad Teplou
Bečov nad Teplou
Bečov nad Teplou
Bečov nad Teplou
Bečov nad Teplou
Bečov nad Teplou
Bečov nad Teplou
Bečov nad Teplou
Bečov nad Teplou
Bečov nad Teplou
Bečov nad Teplou
Bečov nad Teplou
Bečov nad Teplou
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkná pozvánka Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
tak tady už jsem nebyla dlouho,naposled si vzpomínám že jsme se prošli se skupinou lidí po zámku a pak nás odvedli na šibeniční vrch a tak někoho "jako" oběsili,ale stejně to byla sranda.až tto bude opravený tak bych se tam chtěla znovu podívat...mám to od mamky kousek
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji Vám, jsem ráda, že se článek líbil Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tam jsme ještě nebyli.Stojí to za to se jet podívat do tak krásných míst naši republiky.
Obrázek uživatelky
profil
Velice pěkný článek, který popisuje nádherný hrad, kolem kterého každým rokem jezdíme a také jsme ho navštívili. Z článku jsem se dozvěděla spoustu novinek, které se na hradě objevily. Moc díky za tak krásné počtení.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles