Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 30.03. 2024
Dnes má svátek Arnošt
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bedekr VI.: Antverpy

14. 11. 2019 | Televizní tipy
Jeruzalém západu, světové centrum diamantů, město Rubense, čokolády a módy. Druhé největší město Belgie vám představí Jitka Ježková v pořadu Bedekr VI.: Antverpy (Premiéra)

Posh je zkratka označení loďního lístku. Port Out Starboard Home, tedy: “ven levobok, domů pravobok”. Vzniklo v dobách, kdy bohatí cestující jezdili do Asie a při cestě tam obývali kajuty na levoboku a opačně. Za tuto výsadu si museli náležitě připlatit, z čehož vzniklo označení posh pro něco co je nóbl nebo snobské. Jitka při cestě do nejvíc “posh” belgického města využila vlak. Neodolala totiž pokušení začít antverpské dobrodružství na jedinečném nádraží. Patří mezi deset nejpůsobivějších nádraží na světě a přezdívá se mu železniční katedrála.

Dalo by se říci, že vše dobré, co Antverpy potkalo, připlulo po řece Šeldě. Mít ve středověku velký přístav znamenalo vždy záruku prosperity. V centru města okamžitě zjistíte, že prosperitu zaručuje Antverpám přístav neustále. Nádherné historické domy kontrastují s moderní architekturou. Ale Bedekrtento kontrast neruší. Naopak. Dávají městu další rozměr. Jitka se ale zaměří hlavně na historii. Třeba katedrála Panny Marie je nejvýznamnější římsko-katolický chrám nejen v Antverpách, ale v celé Belgii. A uvnitř skrývá vzácné malby antverpského malíře, jehož věhlas zasáhnul doslova celý svět. Říká se o něm, že se vypracoval z malíře králů do krále malířů. Jde o Petra Paula Rubense. Navštívíme i jeho dům, který si sám navrhnul. V největší židovské čtvrti v Evropě se seznámíme s broušením diamantů. Je toho tolik, co se tu dá objevit!

Bedekr VI.: Antverpy - Antverpy nejsou tak starobylé jako Bruggy. Tak významné jako Brusel. Ani uvolněné jako Amsterdam či moderní jako Rotterdam. Nehýří mládím jako Gent. Neohromují okolní krajinou jako Utrecht. Ale od každého z těchto měst, jako by si vzaly něco, co jim vyhovovalo, co dokázaly přetvořit do svébytné podoby města, které je tak trochu starobylé, tak trochu významné, tak trochu uvolněné i moderní. Výsledkem je přitažlivá a navýsost noblesní vlámská metropole. Posh Antverpy.

Bedekr VI.: Antverpy můžete sledovat 14. 11. 2019 od 21 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Bedekr VI.: Antverpy:

Bedekr VI.: Antverpy
Bedekr VI.: Antverpy
Bedekr VI.: Antverpy
Bedekr VI.: Antverpy
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !