Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bedekr VI.: Gent

28. 11. 2019 | Televizní tipy
Město na soutoku Šeldy a Leie patřilo ve středověku k nejbohatším městům tehdejší Evropy. Vítejte v belgických Flandrech s průvodkyní Jitkou Ježkovou v pořadu Bedekr VI.: Gent (Premiéra)

Všechna vlámská města mají cosi společného. Ale zároveň se každé něčím liší. Gent to je město mladých, město piva, město chutí. Ale než Jitka Gent ochutná, musí ho trochu poznat. Historie se podobá románu. Nedá se totiž vyprávět od prostředka. Na začátku té zdejší romance byl samozřejmě bod, kde se setkávají dvě řeky. Už zmíněná Šelda s Leie. Strategické místo si vyhlédli první obyvatelé už v době kamenné a Keltové mu později dali jméno Ganda.

Což znamená doslova soutok řek. Po Římanech se objevili Frankové, kteří do Gentu přinesli křesťanství a také prosperitu a pořádek. Během 11. až 13. století byl Gent důležitým obchodním Bedekrcentrem. Jeho význam spočíval zejména v produkci kvalitního sukna, na jehož výrobě se podílela značná část pracujících obyvatel. Díky jeho výrobě a prodeji Gent ve středověku patřil k nejbohatším městům v tehdejší Evropě. A to se samozřejmě obtisklo do podoby Gentu.

Jeho centrum je malé, ale doslova narvané památkami. Údajně je jich tu nejvíc na metr čtvereční. Zatímco ve dne je Gent nádherný, v nočním osvětlení doslova čaruje. A čaruje tím víc, čím víc zdejších vyhlášených pivních podniků navštívíte. Jitka zvládla jen jeden a málem přišla o svoji botu. K jídlu se tu nabízí místní specialita Waterzooi. Rybí polévka se spoustou zeleniny. A také je potřeba ochutnat gentský nos. Cukrovinku, jejíž příběh je možná chutnější než ona samotná. Je to asi nejmilejší překvapení našeho putování Beneluxem. Gent je stejně krásný jako Bruggy, stejně pohodový jako Amsterdam, stejně chutný jako Antverpy, stejně hravý jako Rotterdam a stejně mladý jako Utrecht. Jak se ho těm Belgičanům podařilo tak dlouho skrývat?

Bedekr VI.: Gent můžete sledovat 28. 11. 2019 od 21 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Bedekr VI.: Gent:

Bedekr VI.: Gent
Bedekr VI.: Gent
Bedekr VI.: Gent
Bedekr VI.: Gent
Bedekr VI.: Gent
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !