Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Běh - prospěšný lidskému zdraví

5. 11. 2010 | Fitness

Běhání nebo jakýkoliv jiný sport je velmi prospěšný lidskému zdraví, posiluje srdce, celou oběhovou soustavu lidského těla, dokáže lépe roznášet kyslík do buněk, klesá riziko různých kardiovaskulárních onemocnění, zmenšuje riziko infarktu a dojde při běhu ke snižování krevního tlaku. To ale není zdaleka všechno, běhání také posiluje imunitu, pomáhá i při snižování cholesterolu, posiluje svaly, šlachy a zpevňuje kosti. Těchto výhod sportování se dá docílit pouze v tom případě, pokud je daná činnost, tedy běh, prováděn správně.

 

Podzimní a zimní dlouhé noci, vlezlé plískanice, depresivní nálada nemusí být důvodem k ukončení běhání venku. Běžec není medvěd, aby ulehl k zimnímu spánku, právě naopak, právě v listopadu se venku běhá nejlépe. Zimní běh venku má svá specifika, i když se jak ranní, tak odpolední a večerní běžci musejí vypořádat s tmou a nepřízní počasí. Pro běhání venku by nemělo ve výbavě běžce chybět několik užitečných věcí, funkční oblečení, nejlépe ve světlých barvách s dostatkem reflexních ploch, případně i blikačky, které jsou vidět na stovky metrů, a dobrá je i čelovka. Běhání v terénu skrývá záludnosti v podobě nerovností a z toho vyplývajících zranění, proto se na silnici bez čelovky ještě obejdete, v terénu ale rozhodně ne.

 

Oblečení pro běhání na podzim a v zimě volte speciálně navržené pro sport v přírodě v chladnějších obdobích roku. Lepší než jeden tlustý svetr je několik vrstev funkčního oblečení, kdykoliv můžete svrchní vrstvu vzít a omotat kolem pasu. Vyhnete se tak možnému nachlazení. Pozor si dejte především na bavlnu, neodvádí pot od těla tak, jako moderní a velmi lehké funkční materiály. Když budete vybíhat a bude vám trochu zima, zahřejete se pohybem a funkční oblečení drží váš tepelný komfort, a nebudete plavat v potu.

 

Běháním k hubnutí

Mnoho lidí začne s běháním hlavně proto, že chtějí shodit přebytečná kila. Běhání, stejně jak u jakéhokoliv jiného sportu je důležitá k hubnutí především trpělivost. Člověk, který chce shodit například 10 kilo - je nepřibral za půl roku, ale byl to proces probíhající třeba 5 nebo i více let, proto si musíte uvědomit, že cesta ke zdravému hubnutí musí být postupná a vytrvalá. Pokud se ale pro běhání rozhodnete, vyberete si opravdu velmi efektivní způsob hubnutí, protože bilance mezi spalováním tuků a dobou pohybu je velmi dobrá. Běháním si můžete také udržet stávající váhu.

Základním pravidlem pro jisté hubnutí je, že člověk musí vydat více energie, než kterou přijme v potravě.

 

Mnoho běžců říká, že jedna z velkých motivací běhání je pozorování přírody kolem, i stejná trasa, kterou běhají pořád dokola, se neustále mění v závislosti s ročním obdobím nebo v jinou dobu dne. Většinou se pro běh v přírodě rozhodnou lidé z panelových sídlišť. Běháním můžete také pozitivně vyladit váš dosavadní životní stereotyp a zkusit zase něco nového, zdravého a zábavného. Spousta běžců také může potvrdit, že díky běhání se jim zvýšilo sebevědomí a podařilo se odbourat spoustu stresových situací. Běhání je finančně nenáročné sportování, do začátku potřebujete jen kvalitní běžecké boty a ani sportovní oblečení není zas moc drahé. Běhat můžete ve městě, v parku, po cyklostezkách, v lese, z vesnice do vesnice, po polních cestách a všude, kde vás napadne, v jakoukoliv denní dobu a jakékoliv roční období.

 

Markéta

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Ja behať chodím pravidelne, je to môj oblúbený šport, behám dlhšie trate
Obrázek uživatelky
profil
Poprvé když sem šla s kamarádama běhat sem byla po 3km vyřízená a oni měli pořád úsměv na tváři a já jazyk na vestě. Po této zkušenosti jsem myslela že už nikdy běhat nebudu. Ale nakonec jsem začala běhat kratší tratě a je to v pohodě Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ja na behanie moc niesom
Obrázek uživatelky
profil
je zřejmě dobrý ale nikdy to nebyl můj koníček a ted už nemůžu ani kdybych chtěla
Obrázek uživatelky
profil
RÁDA BYCH BĚHALA,ALE NENÍ ČAS V DNEŠNÍ USPĚCHANÉ DOBĚ.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles