Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Běháte po schodech pro zdraví? Pak pozor na nevědomou chůzi dolů

24. 06. 2020 | Fitness
Ignorovat výtah a schody raději vyběhnout, seběhnout nebo si na nich zacvičit? Skvělý nápad, pokud chcete udělat něco pro své zdraví a kondici. Víte ale, jak běhat po schodech správně, a které pomůcky použít, aby byl trénink opravdu účinný?

Běh do schodů a jejich následné scházení nebo sbíhání jsou vítanou pohybovou aktivitou, která prospívá zdraví – například povzbuzuje krevní oběh, pomáhá odbourávat stres, zlepšuje soustředění a dodává energii. Při cvičení na schodech pak můžeme cíleně posílit i svaly, které při dnešním způsobu života často zanedbáváme, a proto bývají příčinou bolestí hlavně ramen a bederní části páteře. Důležité ale je, abychom běhali a cvičili správně, jinak trénink nesplní svůj účel a můžeme si i uškodit.

běh po schodechV čem nejčastěji chybujeme?

Špatné bývá zejména postavení chodidel, kdy držíme špičky nohou od sebe, chybné bývají i různé souhyby těla, kdy se některé svaly nezapojují a nevhodně je nahrazují jiné svaly. Důležité je také správné držení horní poloviny těla – mnoho lidí má totiž při chůzi i běhu ramena nahoře, přitom snaha je naopak tlačit ramena stále dolů a dozadu. Větší problém je v tzv. nevědomé chůzi dolů. Lidé prý různě dupou, nehlídají si a nekorigují pohyb, a tak nadměrně namáhají klouby. Přitom chůzi dolů ze schodů můžeme snadno využít v posílení těla – stačí dát ruce v týl, držet rovná záda, a namísto skloněné hlavy dolů si pohlídat držení špiček nohou směrem vpřed. Tímto způsobem můžeme dobře posilovat stehenní svaly, protože každým krokem vlastně brzdíme a jdeme proti gravitaci, která se nás snaží dostat ze schodu dolů.

Jak na schodech cvičit?

Na schodech můžeme nejen běhat, ale provádět i spoustu tělu velmi prospěšných cviků, ve kterých se spojuje síla, koordinace i stabilita. Cvičení na schodech je samozřejmě obtížnější než na rovině. Pokud chceme udělat krok, musíme překonat gravitaci a na jedné noze se vytáhnout o schod nebo o dva výš. Tím mnohem více posilujeme stehenní a hýžďové svaly a svaly okolo kyčelních kloubů. Zároveň je náročnější udržet stabilitu a cvik také vyžaduje lepší koordinaci.

Základem je pozice „ruce v týl, ramena dolů a lopatky k sobě“. A mnoho cviků na schodech je možné cvičit právě s rukama v týl. Současně s posilováním dolních končetin tak protáhneme prsní svaly, posílíme mezilopatkové svaly a také vzpřimovače páteře, které bývají často příčinou bolestí ramen nebo bederní páteře.

Ukázka cviku Po schodech správně nahoru

Cvikem Stairs Step-Ups Hands behind Head posilujeme především svaly stehenní, hýžďové, vzpřimovače páteře a celkovou stabilitu těla.

Základní pozice: Postavte se čelem ke schodům, nohy na šířku pánve, chodidla rovnoběžně. Ruce dejte v týl, ramena a lopatky stáhněte od uší dolů směrem k pasu.
Provedení cviku: Pravou nohou udělejte krok o 1-2 schody. Čím větší krok, tím obtížnější cvik. Celé chodidlo je na schodu, špičky prstů směřují dopředu. Aktivujte všechny svaly na pravé noze. Udělejte krok – přednožte levou nohu, pokrčte ji v koleni na 90°, stehno je rovnoběžně se zemí, koleno před kyčlí, kotník pod kolenem. Vydržte 2-3 sekundy. Pokračujte levou nohou o 1-2 schody. Záleží na délce schodů, 10 schodů můžete vyjít třeba 4x.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Běháte po schodech pro zdraví? Pak pozor na nevědomou chůzi dolů:

Běháte po schodech pro zdraví? Pak pozor na nevědomou chůzi dolů
Běháte po schodech pro zdraví? Pak pozor na nevědomou chůzi dolů
Běháte po schodech pro zdraví? Pak pozor na nevědomou chůzi dolů
Běháte po schodech pro zdraví? Pak pozor na nevědomou chůzi dolů
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !