Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bezlepkové potraviny: nutnost i móda

19. 04. 2016 | Diety

Bezlepkové potraviny jsou v první řadě určeny lidem s přecitlivělostí na lepek - v důsledku této přecitlivělosti jsou nuceni držet tzv. bezlepkovou dietu. Nesnášenlivost lepku se nazývá celiakie. Jde o zánětlivé onemocnění tenkého střeva a projevuje se především průjmy, břišní plynatostí, nechutenstvím a méně často také zvracením.

Bohužel většinou trvá řadu let, než je odhalena pravá příčina těchto potíží. Navíc takto postižených lidí na celém světě každoročně přibývá. Naštěstí už v dnešní době ani u nás není problém sehnat potraviny, které lepek neobsahují. Bezlepková dieta je na první pohled dost náročná a nudná, její dodržování není ani pohodlné, ani ekonomické. Může být ale i chutná.

Vynechávání lepku z jídelníčku se ale už týká i zcela zdravých lidí. Poslední dobou se celosvětově stává hitem pro ty, kteří chtějí změnit svůj životní styl a začít žít (a stravovat se) zdravěji. Spotřeba bezlepkových potravin roste. Lepek se stává strašákem podobně jako bílý cukr... Kde je pravda a do jaké míry se jedná jen o marketingové tahy potravinářských společností a snahy o vyšší zisky (bezlepkové potraviny jsou dražší)? Těžko říct, názor si musí udělat každý sám.

bezlepkové potravinyPravda je, že stále více lidí se zajímá o zdravý životní styl. Proto také mnozí kupují i bezlepkové potraviny: mají pocit, že jsou zdravější. Nákupy bezlepkových potravin a nápojů rostou celosvětově o desítky procent. Spotřebitelé jsou informovanější a mění se. Někteří volí bezlepkovou výživu ze zdravotních, jiní z ekologických důvodů. Bezlepková horečka zachvacuje svět, zájem o bezlepkové potraviny začíná být obrovský. Velké potravinářské společnosti prorážejí s výrobky bez alergenů i v zemích, kde jsou obiloviny po staletí základem jídelníčku. Na trhu existuje i velké množství bezlepkových kuchařek a na internetu si každý může dohledat nejen velké množství rad, ale i konkrétních receptů. Je spousta zdravých lidí, kteří bezlepkovou dietu povýšili na svůj životní styl.

Při alergii na lepek je nezbytné vyloučit z jídelníčku následující potraviny:

mouku (žitnou, pšeničnou, ječmennou, ovesnou, špaldovou), pečivo z mouky obsahující lepek (včetně celozrnného), škroby, těstoviny, knedlíky, výrobky obsahující gluten (lepek) jako přídavnou látku, majonézu, sójovou omáčku, kečup, zmrzliny, uzeniny, paštiky, kypřící prášek, pudink, instantní kávu... Je nutné pečlivě číst etikety a sledovat složení výrobků. Pšeničná mouka je dnes běžnou a levnou složkou řady potravin, u kterých bychom to někdy ani nečekali. Bezlepková dieta je nejen nezbytným, ale hlavně také trvalým prostředkem pro stabilizaci stavu u celiaků. Je nutné vyvarovat se opravdu všech potravin, které obsahují i jen stopové množství lepku. Bezlepková dieta se také často využívá pro léčbu dlouhodobých průjmových onemocnění.

Povolené jsou tyto potraviny: zejména luštěniny (hrách, čočka, fazole, cizrna) – v jejich přípravě je vhodné využít makrobiotické principy. Ostatní obilniny, které neobsahují lepek, tedy kukuřice, rýže, pohanka (někdy se mezi obilniny neřadí). Mezi další bezlepkové potraviny se řadí brambory, sója, ovesné vločky, amarant, mléko, zelenina a ovoce, ryby, maso, vejce, batáty, med, ořechy a semínka... Seznam je pestrý, vhodným doplňkem stravy se stávají tzv. zelené potraviny, například chlorella a spirulina. Chlorella zlepšuje funkci střev, stimuluje imunitní systém a chrání buňky před působením volných radikálů. Spirulina je sladkovodní řasa bohatá na vitaminy, minerály, rostlinné bílkoviny a další látky nezbytné pro správné fungování střev i celého organismu.

Jak je to tedy s bezlepkovou výživou u zdravých lidí?

Vynecháním lepku z jídelníčku můžeme zdravým způsobem detoxikovat organismus, snadněji shodit přebytečná kila a celkově se cítit lépe. Volba bezlepkové diety se tedy nejeví jen jako nějaký módní výstřelek. Mnoho lidí si už uvědomuje, že naše zdraví závisí na stavu našeho střeva. A je vlastně úplně jedno, jestli jste nebo nejste celiatik...


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Celiakie a alergie na lepek, dva zcela rozdílné pojmy, to za prvé. Za druhé, dodržování bezlepkové diety (respl striktní dodržování) z důvodu diety redukční se nedoporučuje.
Ovesné vločky, pokud nejsou jinak upravované, lepek obsahují.
Asi by byl tento článek na dlouhou debatu....
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavé informace, díky 😊
Obrázek uživatelky
profil
naštěstí tuto dietu držet nemusím.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles