Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bezpečný domov pro malé dítě

5. 08. 2011 | Zajímavosti
S příchodem potomka se mnohé mění. Přizpůsobit se musí celá rodina, chod domácnosti a samozřejmě i vybavení bytu. Nikdy neochráníme dítě před všemi nástrahami okolního světa, přesto jsou vážná nebezpečí, kterým se vyhnout můžeme lehce. Tak proč to neudělat?

Co je tedy třeba v bytě změnit při příchodu miminka? Zaměřit bychom se měli zejména na následující:

1.    Elektrické zásuvky – z jakéhosi důvodu děti velmi láká do nich strkat všechno možné, není nic snazšího, než nakoupit záslepky a důsledně jimi opatřit každou zásuvku v dosahu dětských ruček.
2.    Rohy, hroty a ostré hrany – kulatými kryty bychom měli opatřit alespoň ty, které se nacházejí ve výšce hlavičky dítěte.
3.    Skleněné výplně dveří, nízko usazená okna, jakékoliv další nebezpečně umístěné skleněné tabule (které nejsou vyrobeny z bezpečnostního skla) – dítě může na sklo nalehnout, protlačit je, následně upadnout na kolmo trčící střepy a tím často dochází k poranění v oblasti krku – následky si pravděpodobně dokážete představit. Existují průhledné nalepovací fólie, které při rozbití skla zabrání jeho vysypání.
4.    Okna (zejména ve vyšších patrech) lze zajistit jednoduchým plastovým doplňkem a zabránit tak otevření na větší než požadovanou šířku. Dospělému se systém ovládá jednoduše.
5.    Schody – pokud je doma máte, neváhejte si pořídit zábranu. Pády ze schodů jsou časté a nebezpečné.
6.    Jedovaté rostliny – na ty obzvláště pozor, často ani nevíme, že mohou ublížit. Ačkoliv do svého potomka musíte oběd pašovat nejrůznějšími triky, věřte, že jedovatou rostlinku zhltne s chutí a rychle. O které rostliny se například jedná? Z běžně pěstovaných si dávejme pozor na dračinec, tchýnin jazyk, hvězdník, anturium, difenbachii, filodendron, monsteru, petúnii, brambořík, prvosenku, pryšec nádherný (vánoční hvězdu), oleandr a řadu dalších.
7.    Samozřejmě nesmíme nechat v dosahu dětí žádné jedy, chemikálie, čisticí a prací prostředky, léky, nebezpečné drobné předměty jako baterie... Většina z nás nemá možnost uklidit vše na nedosažitelná místa, existují však jednoduché a levné plastové pojistky proti otevření skříní i zásuvek.
8.    Děti jsou výborní lezci, pozor aby neměly po čem vylézt. Z tohoto pohledu jsou nebezpečné vysoké skříně (ty rozhodně ukotvěte ke stěně), zábradlí (především balkónová) ale také nestabilní (například otočné) židle, velké množství polštářů....
9.    Pozor, aby na sebe dítě nemohlo něco stáhnout – police s knihami nebo jinými těžkými předměty (pokud na ně dítě dosáhne) musí pevně držet, ubrus je lépe připevnit ke stolu svorkami, stojací lampy a vysoké pokojové rostliny pro jistotu přichytit k něčemu stabilnímu nebo ke stěně.
Nemůžete odstranit vše potenciálně nebezpečné. Vaše dítě vás bude samo učit, co by se ještě mělo zajistit nebo schovat. Rozhodně není třeba (naopak by to bylo kontraproduktivní) všechny hrany oblepit měkkými polštářky a vyklidit police do jednoho metru  nad zemí. Přílišnou úzkostí své dítě nenaučíme dávat si na nebezpečí pozor. Přesto děti přistupují k nám běžným nebezpečím s úžasnou naivitou a my je prostě chránit musíme! Začíná se váš malý drobeček právě přetáčet a vy už se těšíte na jeho první lezecké pokusy? Pak padněte na všechny čtyři a pěkně si prolezte celý byt, podívejte se na svět z batolecí perspektivy a zhodnoťte sami, co je třeba ve vašem domě upravit tak, aby byl pro děťátko bezpečným světem k objevování.

Agrant – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
diky za clanek, taky nas to ceka, malemu je sest mesicu..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles