Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Bezplenková komunikační metoda

12. 06. 2011 | Vývoj
Všude možně se na internetu dozvíte stále to jedno dokola. Jde o zesílený kontakt mezi matkou a miminkem. Miminka už od narození dávají najevo, že potřebují čůrat. Spousta maminek se jistě směje pod vousy a říká si, zase jedna bio – maminka, která nemá co na práci a vymýšlí blbosti.

Mám roční dcerku a řekla jsem si, že vám napíšu o naší cestě k nočníku.
Když byly Terezce necelé dva měsíce a proplakala nám skoro celý den, rozhodla jsem se uvěřit, že pláč může být způsoben tím, že potřebuje kontakt a čůrat mimo plínu. Uvázala jsem si ji do šátku a začaly jsme čůrat na povel do umyvadla. Spousta maminek nás zatratila, manžel si myslel, že jsem se po porodu úplně zbláznila a pár jedinců nám drželo pěsti.

Terezka se velmi rychle naučila čůrat do umyvadla a my jsme ušetřily spoustu plínek. Bylo léto a i venku bylo jednoduché ji dát vyčůrat. Takový malý drobek a už čůrá mimo plínu? Ťukali si všichni kolem na čelo. Ale já to nevzdávala. Dokonce jsem ztratila nejlepší kamarádku, začala mě pomlouvat, že trápím dítě bez pleny. A že mám asi prdlajs na práci, když se nudím.

Já ale svoje dítě milovala čím dál víc a ono mi to oplácelo a „říkalo“ mi, kdy co potřebuje. Každá maminka to určitě zná, děti mají mnoho druhů pláče a jeden z nich byl, když se Terezce chtělo na záchod.

Jednou jsme šli s manželem na procházku, malé byly asi čtyři měsíce a začala v kočárku strašně vyvádět. Plakala a nenechala se ničím utišit. Vysvlékla jsem ji a dala vyčůrat. Spokojeně se pak uvelebila v kočárku a usnula. Manželovi málem vypadly oči a od té doby jsem měla pokoj. Byl při mně.

Tak nám plynul čas, Terezka nezaplakala, jak byl den dlouhý, my jsme byli spokojeni a Terezka krásně čůrala do umyvadla. Když si kolem osmého měsíce sedla, začala jsem ji posazovat na nočník. Všichni kolem, co se o to snažili, si stěžovali, že jim tam děti nechtějí sedět. Terča krásně seděla a navíc bez jakéhokoli povídání věděla, co tam má dělat. No a teď je Terezce 13 měsíců a dnes poprvé jsem ji nechala skoro celý den bez plíny. Nehody jsou, snažím se ji naučit, aby si řekla aa. Ale když se to nepovede, svět se nehroutí. Je teploučko a klidně ať se počůrá, třeba pochopí, že se aa dělá na záchodě. Když čtu, jak maminky učí své děti na nočník, pojímá mě hrůza. Zaplať pánbůh to u nás jde docela hladce.

Terezka měla od začátku plínu, jen jsem ji dávala vyčůrat a ona brzy pochopila, že je lepší mít mezi nohama sucho. Oni to opravdu pochopí, nebojte se. Někdo doporučuje nechat miminko celý den na podložce a sledovat, jaké dělá signály, když čůrá. To já jsem neudělala, my jsme si časem přišly na systém. Časem jsme se prostě sžili. A musím vám říct sama za sebe, že je to úžasný pocit být tak spjat s drobečkem. Všude se dočtete, že dítě je zralé na naučení na nočník okolo druhého roku, ale je mnoho případů, které dokazují, že tomu tak není. Je zvláštní, že mnohokrát se mi stalo, že mi
Terezka signalizovala, že chce na záchod a vydržela i 10 minut, než jsem ji dala vyčůrat.

Tak jak je možné, že chytré hlavy vymyslely, že miminko nemá připravené svěrače a podobné řeči. Já tomu nevěřím. Navíc, kdo říká, že je to spousty práce navíc, na kterou nemá čas, já mu budu oponovat. Ze začátku to trvá, než si zvyknete, ale teď už ani nevím, že to dělám. Je to tak automatické, jako když se chce na záchod vám a tak jdete.

Kdo o tom uvažujete, vrhněte se do toho. Je jedno, jak tomu lidé říkají. Vy si najdete systém a pojedete si podle něj. 
 


Grei – čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Kdyby někoho zajímalo, jak to nakonec dopadlo :-D tak si malá začala opravdu sama říkat na nočník až ve dvou letech a dvou měsících, ale nelituji ani náhodou toho, co jsem si s ní a čůráním do umyvadla prožila a pokud nám vyjde druhé mimi ( držte nám pěsti :-D ), tak budu dělat vše úplně stejně! :-D
Obrázek uživatelky
profil
Každá maminka ví nejlíp, co potřebuje ona a její drobeček! Nikdo jiný vás nemůže ani pochopit ani vám dobře poradit Smajlík
Jo a u toho kojení, jsou růstové spurty, kdy si maminka i mimčo musí přivyknout na změny a jiné nároky, je to normální. Já ve spurtu vždy kojila třeba i po půl hodině, ono se to během pár dní srovná Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
článok sa mi veľmi páči. Mám 16-mesačnú dcérku a o bezplienkovej metode som sa dozvedela nedavno, ale nie som si ista, či by som to zvladla keby som sa na to dala. Ja som niečo podobne zažila s kojenim. Mala ked plakala tak som si vzdy vypočula narazky typu "nie je hladna?, mas dost mlieka?, asi mas slabe mlieko". No hroza, ale nedala som sa odradit a kojim veru az doteraz a asi budem mat problem aj prestat Smajlík.
Ale ked budem mat 2. dieta mozno sa dam aj na toto.
Obrázek uživatelky
profil
nedej se, to co nám vyhovuje, je naše věc! Ostatní ať si to dělají po svým Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
bych poděkovat za tvůj článek. Jako bych četla o své dceři, včetně toho ťukání si na čelo.Smajlík Ale jak píšeš, funguje to náramně. Musím ale říci, že za takovéto praktiky a názory, plus ještě šátkování, je stále tak trochu považována za exota.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles