Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bezručovy sady v Olomouci

6. 09. 2008 | Vaše tipy

Park  Bezručovy sady vznikl na přelomu století (1898), pod středověkými a tereziánskými hradbami. Hlavní součástí Bezručových sadů je botanická zahrada dělící se na další tematické části. Nejdůležitější z nich je tzv. zahrada národů, alpinium a rozárium.

Celý komplex je opravdu rozsáhlý, takže vám představím jen jednu jeho část, ale i ta stojí za to. Naši procházku začneme u jednoho postranních vchodů. Uvítá nás usměvavý vrátný, popřeje „Dobrý den“ a pouští nás dál.

Dívka s modrým květemPřímo před námi kvetou bílé a fialové ibišky pěkně na střídačku, okolo poletují hejna motýlů a včel. O kousek dál se představí záhon pestrobarevných jiřin, však je na ně už čas. Upravená asfaltová cesta nás posléze zavede do stínu stromů, převážně jehličnanů a nás okamžitě zaujme zajímavě rostlý tis. Mimochodem tisy mají velmi pružné dřevo, v minulosti se používaly pro výroby luků.

A kousek dál náš pohled zase upoutá nádherně rostlá borovice. Bez nadsázky se dá říct, že je to přírodní bonsaj. Tak pěkně vypadá. Tady se nám kráčí trochu hůř, protože její silné kořeny deformují asfalt nad sebou.  V jednom místě oživuje zdejší zeleň překrásný kachlíkový obraz s dívkou držící modrý květ. Ještě několik minut příjemné chůze a už se dostáváme před brány rozária. Letmý pohled na přírodní skalku a kvetoucí brslen a už nás přivítá záplava vůně.

RůžeRozárium vzniklo v letech 1970-1972. Plocha, na které právě stojíme, sloužila dřív jako městská skládka. Vypadá opravdu velmi zajímavě, něžná nádhera kvetoucích růží ostře kontrastuje s přísně geometricky ohraničenými záhonky. Najdeme tu přes 10 000 růžových keřů v 670 druzích. Je tu opravdu všechno: velkokvěté růže, růže sadové, pnoucí, pokryvné a několik původních botanických druhů. Nestarší druh, který nacházíme, je z roku 1932 a jmenuje se Česká pohádka. Je to nenápadná drobnokvětá polyantka s růžovými květy.

Nejsme tu ani půl hodiny a už se nám z té vší vůně točí hlava. Opouštíme proto rozárium postranním východem s rozhodným předsevzetím znovu se sem vrátit.

 

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
V roce 1970 jsem byla u toho, když rozárium vznikalo. Učila jsem se zahradnicí v Ostravě a celý týden jsme v Olomouci pomáhali před Flórou vysazovat záhony květin a upravovat park. Tehdy jsem měla možnost vidět prezidenta Svobodu, který výstaviště navštívil ještě před oficiálním zahájením vystavy.
Obrázek uživatelky
profil
že to mám tak z rukySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
a vrátná = slečna byla...Smajlík
Rozárium se mi moc líbilo...
Obrázek uživatelky
profil
mohu potvrdit,že jsou krásně zdržované,ale žádný vrátný nás nevítal!!!!!!!!!!!!
Obrázek uživatelky
profil
Byli jsme a vrátný nikde - asi prchnul. Sady udržovány, kvetoucí. Pěkná procházka
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles