Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bílá je na ústupu, na zdech frčí divočina

18. 11. 2010 | Moderní bydlení
Barev na zdi se nemusíte bát, naopak - v interiéru mohou vytvořit velmi zajímavou atmosféru. Ostatně málokdo si cíleně vytváří zcela čistý interiér, v němž na bílých stěnách vynikne zařízení bytu. Většinou jde o nedostatek odvahy a nejistoty, jakou barvu zvolit. Barvy se nevybírají tak, že píchnete prstem do vzorníku s barvami - je třeba respektovat další zařízení pokoje. Vyjít lze třeba z barvy kvalitního koberce, ale také z odstínu závěsů nebo barevné výplně dveří. Samozřejmě záleží na tom, k čemu bude místnost sloužit.

Použití vhodných barev v místnosti může zakrýt některé její nedostatky. Pokud se v prostoru potýkáte například s nedostatkem světla, zkuste stěny vymalovat světlými barvami, ideální je krémová nebo světle žlutá, prostor se určitě prosvětlí. Místnosti orientované na sever působí většinou studeně, proteplit je lze žlutavými a naoranžovělými odstíny. Studené místnosti pomohou zútulnit i vzory. Chcete–li zútulnit místnosti s vysokými stropy, zvolte na podlahu, strop a horní části stěn tmavší a teplé odstíny. Naopak pokud chcete strop opticky zvýšit, použijte na strop i na podlahu barvy světlé. Malé prostory pomáhá zvětšit drobný světlý vzor, studené odstíny a také vhodně umístěná zrcadla.
bila-je-na-ustupu
Co ovlivní výběr barev
Všeobecně platí, že oranžová a žlutá jsou barvy evokující optimismus a radost ze života, modrá symbolizuje klid - proto se také často používá do ložnic.S barvami je spojován také pocit chladu a tepla, protože působí na krevní oběh. Proto je tak důležité rozdělení na teplé a studené barvy. V místnosti vymalované červenou barvou vám stoupne tělesná teplota, v modrém pokoji teplota klesne. Rozdíl ve vnímání může být až sedm stupňů Celsia. To je důsledek energetického záření barev. Na podlahy se proto nejčastěji používají teplé hnědé a béžové odstíny, protože od nohou vnímáme pocit chladu nejintenzivněji. Vedle tepla vyvolávají hnědé odstíny na podlaze také pocit stability.

Pomocí barev je možné prostor také opticky zvětšit, zmenšit či prodloužit.
Například tmavý strop sníží výšku místnosti a zároveň zúží prostor, tmavá stěna na konci zkrátí dlouhý pokoj, chladné odstíny modré prodlužují vzdálenost a stěny i strop pak ustupují do pozadí. Použitím jednotné barvy na podlahu všech místností se prostor opticky zvětší, což je důležité zejména u malých bytů. Bílá barva, která v posledních letech ovládla stěny mnoha bytů, je na ústupu.

Barevné nátěry jsou náročnější

Zatímco nedávno zákazníci žádali vymalovat byt co nejbělejší bílou, dnes se bíle maluje už jen strop. Největší poptávka je po alespoň dvou barevných stěnách v teplých odstínech, nejčastěji broskvové, meruňkové a sluníčkově žluté. Namíchat žádaný odstín není jednoduché ani pro zkušené profesionály. V poslední době se proto stále více prosazují již ve výrobě probarvené malby a nátěry nebo barvy připravené na speciálním míchacím stroji ve specializovaných prodejnách. Pokud nemáte konkrétní představu o výběru barvy, pořiďte si vzorkovník barev. K dostání je ve většině obchodů s barvami. Vezměte ho domů a přiložte k nábytku nebo textiliím. Vyberte si jeden či dva odstíny, které se vám líbí nejvíc, a kupte si malé vzorkové kelímky. Obsahují jen malé množství barvy, což vám umožní vyzkoušet zvolený odstín předem přímo v daném prostoru. Vzorek naneste na kousek zdi nebo na čtvrtku, kterou připevněte na zeď. Takto vytvoříte zkušební plochu, na které můžete v klidu posoudit, zda je váš výběr správný. Sledujte barevnost stěny na denním světle, večer i při umělém osvětlení. Vlivem osvětlení se totiž efekt barvy mění.

Zdroj: Barvy Teluria

Veronika J.
ChytráŽena.cz.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
my máme doma bílé stěny,podle toho si můžu dávat výraznější doplňky i obrazy
Obrázek uživatelky
profil
nám se barvy líbí, ale divočina ne .Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jemně modrou barvu stěn máme v ložnici. U dětí zelené stěny. Ale obývák bíle vymalovaný. A to tak zůstane, protože tam máme velkou knihovnu (hřbety knih jsou barevné),a hodně obrazů.
Obrázek uživatelky
profil
Já bych ráda divočinu, ale můj chlap řekl, že pokud bude malovat on tak jedině na bílo a mám utrum. Pokud bych si vymalovala sama tak on by už nedělal doma vůbec nic.Tak hold mám smůlu!!SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
bílá je nuda,divočina je in
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles