Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bílé zboží se podílí až 20 % na spotřebě elektrické energie domácností

3. 11. 2010 | Finance

Z analýzy vyplývá, že největšími žrouty elektrické energie v domácnostech jsou chladničky a mrazničky. Ušetřit se však dají i stovky korun měsíčně a to důsledným využíváním nejúspornějších spotřebičů.


Domácí spotřebiče se na celkové spotřebě elektrické energie průměrné domácnosti podílejí až 20 %. Z toho více než čtvrtinu energie spotřebují ledničky. „Ještě před samotnou návštěvou obchodu s bílou technikou je vždy velice důležité zvážit, jak velký a výkonný spotřebič vlastně potřebujeme. Jdeme-li si koupit chladničku, musíme vědět, pro kolik osob ji budeme používat. Na jednu osobu bychom měli počítat 50 – 70 litrů obsahu,“ říká Juraj Krivošík, ze  střediska pro efektivní využívání energie.


ledniceDalší rozhodnutí je samozřejmě spojeno s energetickou třídou, kterou má mít daný spotřebič. Rozhodně se vždy vyplatí ta nejúspornější. Jednak díky konkurenci výrobců a prodejců nemusí být dražší, než spotřebič s nižší energetickou třídou, navíc tak zajistím nízkou spotřebu energie a platby s ní spojené v následujících letech jejího provozu,“ dodal Juraj Krivošík.


Energetická náročnost spotřebičů je vždy uvedena na tzv. energetickém štítku, jehož použití je v Evropské unii povinné. Štítky s energetickou náročností jsou označovány automatické pračky, sušičky prádla, ledničky, mrazničky, myčky nádobí, elektrické trouby, klimatizační jednotky, elektrické ohřívače vody a zdroje světla.


Každá produktová řada má různě odstupňované kategorie. Obecně však lze říci, že kategorie A zahrnuje ty nejlepší a nejúspornější spotřebiče, v mnoha případech musela vzniknout i kategorie A+ a A++, aby bylo možné zodpovědně rozlišit ty nejúspornější výrobky na trhu. Třída A tak již často nepředstavuje skutečně nejúspornější spotřebič na trhu. Ve srovnání s nabídkou před několika lety je možné vybrat výrobky se spotřebou elektrické energie až o 50 % nižší.


Spotřebitelé by se měli umět zorientovat v informacích, které jsou uvedené na energetickém štítku. V současné době jsou například nejúspornější chladničky označeny A++  a pračky A-10% a A-20%,“ řekla náměstkyně ministra životního prostředí Rut Bízková


Rozumní spotřebitelé, kteří si pořídí spotřebiče z nejúspornějších energetických tříd, ušetří totiž ročně nemalé částky. Například u chladniček a praček při koupi nejúspornějších typů a při jejich správném používání může rodina ušetřit několik stokorun za rok, respektive několik tisíc korun za celou dobu jejich životnosti,“ dodala Rut Bízková.


prackaVliv na spotřebu energie má i umístění spotřebiče v místnosti. Např. chladnička má být co nejdále od zdrojů tepla a to třeba i slunečního záření přes okno. Za každý stupeň nad 20°C okolní teploty navíc vzroste spotřeba energie chladničky o 6 %. Roli také hraje nastavení vnitřní teploty, které by u chladničky mělo být +5°C a nemalou roli hraje také uspořádání potravin uvnitř chladničky. Rovněž tolik oblíbené vyhledávání dobrot s dlouho otevřenými dveřmi, znamená jednoznačně vyšší spotřebu energie.


U praček hraje významnou roli spotřeba vody na 1 prací cyklus a správné vytížení. „Praní bychom si měli plánovat a prát vždy až tehdy, když máme pračku adekvátně naplněnou. I když použijeme speciální úsporné programy, dochází  pouze k částečně snížené spotřebě vody a energie oproti standardním programům,“ uvedl Juraj Krivošík. Dopad na spotřebu elektrické energie má i použitý prací prášek. Vybírat bychom si měli rozhodně ty, jejichž účinnost je zachována i při nižších teplotách.


Zdroj: Zelená úsporám.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
musime trochu šetriť
Obrázek uživatelky
profil
to dnes dobre ide do peňaženky
Obrázek uživatelky
profil
myčku naštěstí nemám, je to prý dobrá věc, ale takový luxus nutně nepotřebuji. Je pravdou, že na varnou konvici jsem si hodně zvykla a přitom by stačilo lupnout plynem, ale zase to trvá o něco déle a plyn taky stojí docela dost.
Obrázek uživatelky
profil
Dámy, pokud máte kvalitní prášek bez chemických přísad, tak stačí máchat jen 2x. Opravdu,Jsem alergik,takže mi můžete věřit. A kde takové prášky sehnat? moje tajemství,ale mohu prozradit, kdo buce mít zájem Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Musím souhlasit se zde píšícími hospodyňkami. Prádlo je třeba pořádně vymáchat, co mi pomůže, že uspořím vodu a energii, když nemám kvalitně vyprané prádlo a ještě může někdo z rodiny utrpět alergii na nedokonale vymáchaný prací prášek, ony ty současné jsou opravdu hodně agresivní i když výrobce tvrdí opak. To mi v tom článku chybí.Je vidět, že muži mají plná ústa, jak se šetří, ale praxi v domácích pracích jim schází. Kolik pak asi stála taková odborná studie? Všechny víme, že elektrické spotřebiče se dnes vyrábějí úspornější, ale...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles