Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Bílé zuby nejsou samozřejmostí

30. 12. 2019 | Péče o tělo
Bílé zuby jsou pro mnohé symbolem toho, že o sebe pečujeme. Navíc zářivý úsměv nám dodává jiskru, a i když nemáme dokonalé rovné zuby, tak jejich bílý tón umí vše skvěle vylepšit. Mnoho lidí nemá ale díky špatnému životnímu stylu či genetice od přírody přirozeně bílé zuby. Naštěstí ale existují metody, kterými si k vysněnému úsměvu můžeme pomoci.

Přirozená barva a odstín našeho zubu je dán stejně, jako je například dána barva naší kůže nebo vlasů. Barva zubu je daná primárně odstínem dentinu a tloušťkou zubní skloviny. Kromě vrozených dispozic má na barvu zubu vliv z velké části i špatná ústní hygiena či nevhodná životospráva.

Černá káva i kari kazí barvu

Je třeba si uvědomit, že zuby přicházejí každý den do kontaktu s barvivy a cukry obsaženými ve stravě, nápojích či sladkostech. A nejen to. Další, hodně silný vliv na barvu zubů má kouření či nadměrný příjem léků. Barvu zubů může ovlivnit i příliš časté pití černé kávy. Vhodné nejsou ani časté pokrmy s kari, které má barvící účinky. Všechny tyto aspekty bez správné péče mohou začít tvořit na sklovině tzv. pigmenty. Dobrá zpráva je, že tyto pigmentové skvrny jdou většinou z povrchu zubu mechanicky očistit a v estetické stomatologii existuje již mnoho způsobů, jak se ke své přirozeně hezké barvě zubů vrátit.  Základem je samozřejmě pravidelná prevence.

bílé zubyZapomeňte na „babské rady“

Mnoho lidí si bělí zuby či odstraňuje zubní kámen „zaručenými“ radami, jako je například rozpouštění kamene kyselinou citronovou či přikládáním plátků citrusových plodů apod. Tyto činnosti mohou být škodlivé a zdravotně nebezpečné. Zuby nejsou rychlovarná konvice, abychom je čistili kyselinou citronovou nebo octovou, protože si poleptáme sklovinu a následně tím pak nevratně poničíme chrup.  Bohužel neexistuje žádná „babská rada“ na doma, která by zuby vybělila. Proto doporučuji vždy bělení konzultovat s lékařem, aby se předešlo poškození skloviny nebo dásní.


Na zuby během čištění netlačte

Mnoho lidí si také během čištění mylně myslí, že pokud budou na kartáček více tlačit, tak zuby pak budou bělejší. Bohužel ale více síly nemá na barvu zubu žádný efekt, spíše si ublížíme. Pokud chceme změnit pigment našich zubů, tak je v první řadě důležitá dentální hygiena s pískováním. Případně potom bělení za pomoci kvalitních bělících přípravků.

Bělící pasta pomáhá barvu pouze udržovat

Na našem trhu je spousta past, které „zaručeně“ vybělí zuby. Opravdu jsou tak zázračné? Tyto pasty mohou mít bělicí účinek, ale nelze je porovnávat s klasickou bělicí metodou za pomoci  peroxidu vodíku. Bělicí pasty proto doporučujeme spíše k udržení dlouhodobějšího efektu po řádném bělení zubu.

Jak probíhá bělení?

Bělení zubu má v podstatě dvě formy - jedna je takzvané domácí bělení a druhá ordinační bělení. Případně se tyto dvě metody dají nakombinovat. Domácí bělení je většinou za pomoci speciálních gelů, které se před spaní nanáší do „nosičů“, které se nechají působit celou noc. Tato metoda je relativně nejšetrnější, má nejmenší nežádoucí účinky (citlivost) a dosažený efekt je stálý. Doba bělení trvá většinu 10 – 15 dní. Druhou možností je bělení přímo v ordinaci. Výhodou je, že toto trvá relativně krátce cca 1,5 hodiny. Bělici gely jsou však koncentrovanější a mohou způsobit větší citlivost zubu během i po zákroku. Efekt bělení je dost individuální a z hlediska trvanlivosti je horší než u bělení domácího. Jednoznačnou výhodou je pouze krátká doba pro dosažení efektu.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !