Vánoční cukroví - nejoblíbenější recepty Vánoční cukroví - nejoblíbenější recepty Nejoblíbenější VÁNOČNÍ KOLEDYNejoblíbenější VÁNOČNÍ KOLEDY Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 12.12. 2017
Dnes má svátek Simona
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Chytrá žena

Bílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chuti

14. 06. 2012 | Zahrádka
Bílý a červený rybíz  - Rybízové keře jsou na našich zahrádkách velmi oblíbené a hojně rozšířené, najdeme je snad v každé z nich. Kdo se rozhodne pěstovat rybíz, může si vybrat z pestré nabídky různých tvarů od kulovitého až po rozložitý keř či dokonce stromek.

Při správné péči bohatě plodí zdravé a všestranné ovoce, pěkně vypadá a poslouží například i jako předěl okrasné a užitkové části zahrady. Nejznámější je rybíz červený, bílý a černý, ale existuje také růžový. Například Rose de Champagne, méně známá růžová odrůda z Francie, je nejsladším pěstovaným rybízem vůbec. Hodí se pro přímou konzumaci v čerstvém stavu, ale je z něj samozřejmě možné připravit i vynikající vína či šťávy.

Bílý a červený rybíz - Trocha historie

Bílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chutiRybíz se začal pěstovat v 16. století, a to nejvíce ve Francii, Holandsku a Anglii. Ovocnáři už v té době rozlišovali několik odrůd červených a bílých rybízů. Ve střední a jižní Evropě se tak šířily odrůdy, na východě se pěstovaly divoce rostoucí typy. Až v 19. století se dostaly evropské odrůdy i dál na východ, do Ruska. Při křížení s místními odrůdami vznikly typy dostatečně odolné proti tvrdým klimatickým podmínkám. Dobré podmínky našel rybíz i v některých oblastech Severní Ameriky, kde také byly vyšlechtěny první velmi známé a mezi pěstiteli velice oblíbené odrůdy (Fayova úrodná, Wilder, Stephens, Red Lake). Rybíz bílý a růžový vznikl křížením několika druhů rybízu. V Mattioliho Herbáři z 16. století je rybíz nazýván "vínem svatého Jana“.

Bílý a červený rybíz - Bobule plná zdraví

Je až neuvěřitelné, kolik zdraví prospěšných látek jedna malinká kulička rybízu obsahuje. Například vitamínu C obsahuje tolik, že už konzumací 40 kuliček pokryjeme celou doporučenou denní dávku tohoto vitamínu pro dospělého člověka. Dále je v rybízu zastoupen vitamín P (rutin), vitamíny řady B (niacin a kyselina pantothenová) a karoteny, z nichž se v těle tvoří vitamin A. Mimo vitamínů je také rybíz velmi ceněn pro obsah nenasycených mastných kyselin, tříslovin a pektinu. Ze stopových prvků je v něm nejvíce zastoupen vápník, železo, v menším množství pak hořčík, mangan a draslík. Kombinace všech těchto látek je jedinečným přírodním lékem. Rybíz zvyšuje imunitu lidského těla, pomáhá při angínách, rýmě i zánětech sliznic. Je také dobrou prevencí rakoviny, chrání naše oči a cévy.

Bílý a červený rybíz v kuchyni

Bílý a červený rybíz má unikátní složení i z hlediska možnosti zpracování. Vysoký obsah pektinu totiž přímo napomáhá konzervaci v podobě kompotování, při výrobě džemů a sirupů. Kompotovat rybíz zvládne i naprostý začátečník – stačí přidat jen cukr a vodu. Z tohoto důvodu je také vhodné kombinovat rybíz s jinými druhy ovoce, které naopak zase mohou mírnit kyselost rybízu. Čerstvý rybíz sladíme nejlépe medem, možné je samozřejmě i pocukrování, to se však tolik nedoporučuje.

Bílý a červený rybíz je pro svou barvu i kyselou chuť v kuchyni velmi oblíbený. Různým pokrmům a ovocným džemům dodává sytě červenou barvu a svěží kyselost. Hodí se také k ochucování šťáv z jiného, chuťově méně výrazného, ovoce a všech sladkokyselých jídel. Šťáva z bílého rybízu se běžně používá k přípravě lahodných rosolů a v případě nouze skvěle nahradí citrónovou šťávu.

Oblíbeným způsobem konzervace rybízu je i jeho zamražení. Mražený rybíz nám výborně poslouží při pečení moučníků s ovocem po celý rok. Mezi nejoblíbenější dezerty s rybízem patří klasický rybízový koláč, bublanina nebo různé ovocné dorty s želé, které mají příjemně nakyslou a osvěžující chuť.

Evabel - čtenářka
ChytráŽena.cz

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
Poslat emailem GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
na linecké?Smajlík To je jasné, protože má výraznou chuť a linecké s ním získá rozměr luxusního cukroví.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ahojky, mě by spíš zajímalo, proč je na linecké nejvhodnější právě rybíz? jiná marmoška tak nedrží... čím to je? Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Doma máme pár kríkov ríbezlí, no chutia nám z nich najmä lekváre. Sirup hodne zhustne po uskladnení...
Obrázek uživatelky
profil
mám ráda nejvíc rybíz černý,ale chutnají mi všechnySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Letos se mi sešlo 5 kg rybízu z mých 3 keříků a mám asi 15 skleniček marmelády Smajlík Také si nedovedu představit cukroví bez rybízové marmelády. Už se těším na Vánoce Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

Potřebujete stylová a pohodlná křesla do pracovny? Vyberte si kvalitní kancelářské židle Hawaj.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  ? Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles