Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Biografie sira Nicholase Wintona

16. 01. 2011 | Úspěšní lidé
Narodil se v roce 1909 v Británii, kam rodina emigrovala z Německa. Pro zajímavost, Nicholasova matka Barbara byla vůbec první dívkou, která v Německu složila maturitní zkoušku. Po absolvování školy v londýnském Hampsteadu své studium směřoval do Stowe, když přemluvil rodiče, aby tam mohl odjet na internátní školu. Zde ho velmi ovlivnil učitel matematiky, což se odrazilo i na jeho výběru povolání. Stowe opustil ještě před maturitní zkouškou, vzdělání dokončoval ve večerní škole a zároveň se zaučoval ve Vojenské bance.

Následoval odjezd do německého Hamburku - původně na návštěvu příbuzných, ale zůstal zde, protože si zařídil praxi v bance Behrens. Pracoval, učil se německy a žil bohatý společenský život. Z Hamburku poté odjel do Berlína a byl velmi úspěšný v bance Wassermann. Okolo roku 1933 kolem něj postupně propukalo pronásledování Židů nacisty a tehdy si poprvé začal uvědomovat, jaké nebezpečí hrozí celé Evropě. Dodnes je obdivuhodným, těžko vysvětlitelným faktem, jak Winton mohl v roce 1939 tušit, že lidem na Hitlerově černé listině hrozí fyzická likvidace, i když o koncentračních táborech, o „konečném řešení“, se začalo v Německu mluvit až po konferenci ve Wannsee v lednu 1942.  

Později byl Winton zaměstnán v Národní bance v Paříži, kde si dokončil kvalifikaci v bankovnictví. Chtěl strávit rok v New Yorku, ale Amerika byla ještě stále zmítána dozvuky tehdejší hospodářské krize, a proto na přáfilm-nickyho-rodina-plakatní otce odjel zpět do Anglie, v Londýně krátce pracoval v Anglo-české bance. Poté nastoupil do firmy Ullman & Co. a byl vysílán na zahraniční cesty, aby otevíral společnosti účty, především do Řecka a Egypta. K jeho zálibám patřil šerm, byl špičkovým šermířem, a kdyby nevypukla II. světová válka, reprezentoval by Velkou Británii na Olympiádě. Po válce spolu s bratrem založil největší britskou šermířskou soutěž – Winton cup, která se koná dodnes.  Jakožto milovník letectví absolvoval kurz a v roce 1933 získal kvalifikaci pilota. V roce 1942 vstoupil do RAF - vojenského letectva britských ozbrojených sil.

V roce 1938 mu bylo 29 let a chystal se na zimní dovolenou do Švýcarska. Zavolal mu však přítel Martin Blake, s nímž měl na hory odjet, a řekl mu, že dovolenou ruší a odjíždí na důležitou misi do Prahy a potřebuje jeho pomoc. Winton neváhal, a když se s Blakem sešel v pražském hotelu Šroubek, dozvěděl se od něj informace o uprchlících utíkajících ze Sudet do Československa před příchodem Hitlerova vojska. Blake, vyslaný sem britským Výborem pro uprchlíky z Československa, měl za úkol pomoci s útěkem dospělým, především politikům, inteligenci a umělcům. Winton se ujal zorganizování pomoci dětem, kterou zatím nikdo nebyl schopen uskutečnit. Protože v té době ještě řada lidí a také institucí nebrala hrozbu Hitlerovy moci vážně, narážel na spoustu překážek. I přes ně se mu ale povedlo na vlastní pěst zorganizovat do 1. září 1939 transporty celkem 669 dětí pocházejících z různorodých ohrožených rodin, ne pouze židovských, do bezpečí. Zajišťoval víza, lékařská osvědčení a podporu organizací. Odjezd posledního vlaku zastavil oficiální začátek války. Téměř sedmi stovkám českých a slovenských dětí tak Winton zachránil život.

Po válce se Nicholas Winton vrátil k úřednické práci a na jeho činy by se asi zapomnělo, kdyby jeho žena Grete v roce 1988 nenašla na půdě plný kufr dokumentů a plánů převozů.
Předala je historičce Elizabeth Maxwellové, která zorganizovala setkání Wintona s jeho „dětmi“ ve studiu BBC. Pozornost veřejnosti se ale k němu upřela až po dalších deseti letech, když byl jeho příběh připomenut režisérem Matejem Mináčem ve filmu Všichni moji blízcí a později dokumentem Nicholas Winton - Síla lidskosti.

Přestože nenápadný „britský Schindler“ svůj šlechetný čin držel v tajnosti následujících padesát let, nakonec byl za své zásluhy povýšen britskou královnou Alžbětou II. do šlechtického stavu a vyznamenán Řádem britského impéria. Získal rovněž prestižní cenu Pýcha Británie a další vyznamenání obdržel z rukou prezidentů V. Havla (Řád T. G. Masaryka), G. W. Bushe, V. Klause a dalších. Podle Wintona byla pojmenována jedna menší planeta, kterou v roce 2000 objevila česká vědecká skupina M. Tichého a J. Tiché.

Nicholas Winton je neuvěřitelně aktivní a stále dobře naladěný. I když mu před pár lety zemřela manželka, osamělý si nepřipadá. Má velkou rodinu – syna Nicholase, dceru Barbaru, jejich partnery, dvě vnoučata a schůzky se zachráněnými dětmi. Stále se angažuje v charitativní činnosti.

Zdroj: TRIGON PRODUCTION s.r.o.

Veronika J.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zaujímavý človek
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles