Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Blahodárné účinky Kneippovy metody - Někdo to rád studené

11. 04. 2017 | Péče o tělo
Kdo už byl alespoň jednou v životě v dobrém wellness, určitě tam narazil na bazénky nebo korýtka se studenou a horkou vodou. Vespod pěkné oblázky, někde bílé, někde černé, jinde barevné. A vedle tabulka oznamující, že jde o Kneippovu koupel. To je sice fajn, ale jak se v tom koupe?!

Bez vody by nebyl život a nebylo by bez ní ani zdraví. Proto ji pijeme, proto se v ní myjeme, a proto nám příroda kromě hezky studené nadělila i termální prameny. Neboť, jak je známo již několik tisíciletí, voda léčí nejen zevnitř, ale i zvenčí.

Lékař v kněžském rouchu

Přišel na to i Sebastian Kneipp (1821 - 1897). Pocházel z chudých poměrů a odmala ho trápily zdravotní potíže. Lékaři nad ním lámali hůl, ale on byl tvrdohlavý a odhodlaný. Chtěl žít a chtěl být knězem! Během jeho studia hrozilo, že umře, ale nestalo se. Také hrozilo, že z něj nakonec nebude ani kněz, protože neprojde zdravotní prohlídkou. On to však zvládl. Stal se zázrak? Ani náhodou. Mladý Sebastian Kneipp se chodil noc co noc tajně polévat studenou vodou z městské fontány (nosil si na to vlastní nádobou) a kdekoli se dalo, tam se vykoupal ve studené vodě. Zpočátku v ní vydržel pár vteřin, postupně to byly minuty.

A tak se stal skutečně knězem, což se však nepodařilo jeho nejlepšímu příteli - také ze zdravotních důvodů. Kneipp na něj aplikoval studené lázně a hurá! I jeho přítel se jakoby zázrakem uzdravil.

Rovnováha a všeho s mírou

Nechceme vám zde odvyprávět celý Kneippův životopis, ačkoli je zajímavý. Zaměříme se na to, co tu po něm zůstalo dodnes - vypracoval celou metodu správného života, v níž zdůrazňoval střídmost a rovnováhu - v jídle, práci i odpočinku. A samozřejmě nemohl vynechat ani koupání, ale ke studené přidal i teplou vodu. To jsme opravdu rádi! Ať už si Kneippovou metodou budete osvěžovat celé tělo, nebo jen nohy, uděláte pro sebe hodně.

Koupel se začíná v teplé a končí ve studené vodě. Střídání chladu a tepla je velmi efektivní, rozdíly mezi teplotami vody by měly být větší - teplá kolem 38 stupňů Celsia a studená kolem 15 stupňů. Delší čas můžeme strávit v teplé části, která uvolňuje nejen svaly, ale i napětí uvnitř organismu. Chladná voda zase zvyšuje prokrvení končetin, zrychluje metabolismus, aktivuje kožní receptory a celkově posiluje imunitu. Nemusíme být v lázni desítky minut, i minutka-dvě udělají hodně.

Spokojenost od hlavy k patě

Když si to takto pěkně vystřídáme, chvíli zůstaneme v teplé a chvíli ve studené lázni, bude nám hej od hlavy k patě, přestože jsme si máčeli pouze nohy. Přesně tak, Kneippova koupel celkově posiluje organismus, zlepšuje náladu, ale pomáhá například i při migréně, neklidu nebo nespavosti. Tomu se skutečně říká síla vody!

Zdroj, foto: Hotel Malvázia


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
veľmi zaujímavéSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles