Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Blatná - město růží

18. 10. 2008 | Vaše tipy

Město v jihočeském kraji, ležící při řece Lomnici, se nachází asi 27 km od Písku a 25 km od Strakonic. Blatná se rozpíná po kraji v rozloze o necelých 44 km2 a obývá ji přibližně 7 tisíc obyvatel.

 

Město růží

 

Blatná, známá někdy také jako město růží, získala tento svůj „titul“ v dobách mezi světovými válkami. Tehdy výborný zahradník - Jan Böhm, potomek významného blatenského rodu, pěstoval na svých rozsáhlých plantážích růže. Na tuto dobu jsou však památkou už jen dochované sochy kamenných růží.

 

Vodní zámek v BlatnéZámek

 

Hlavní dominantou Blatné je vodní zámek, dříve gotický hrad, který vás už zdálky vítá svojí typickou věží. Zámek je v současné době stále obklopen vodou. S pevninou ho spojují dřevěné můstky. Díky svému romantickému vzezření se zde natáčelo několik filmů a pohádek. Za zmínku stojí například film Bílá paní nebo pohádka Šíleně smutná princezna v hlavních rolí s Helenou Vondráčkovou a Václavem Neckářem. Pokud si pamatujete třeba na scénu, kdy se oba herci projíždí na lodičce, tak vězte, že právě ta se natáčela v Blatenském parku. Tuto romantickou projížďku si můžete vyzkoušet na vlastní kůži i vy. Lodičky jsou stále k dispozici, za poplatek 100 Kč na hodinu, nebo 70 Kč na půl hodiny.

 

Pokud vejdete vstupní branou na nádvoří, naleznete zde obchůdek se suvenýry a zámeckou kavárnu. Na zámku jsou možné dva prohlídkové okruhy. Zajímavou expozicí je pracovna Jana Evangelisty Purkyně, který zde kdysi pobýval. V prostorách zámku se nachází také obřadní síň, ve které každoročně uzavře sňatek mnoho párů. V současné době patří zámek rodině Hildprandtů.Daňci

 

Park s daňky

 

Stavba zámku je obklopena anglickým parkem, přecházejícím v rozsáhlou zámeckou oboru, ve které se můžete tváří v tvář setkat s daňky. Mile vás určitě překvapí, že před Vámi nebudou utíkat, naopak! Budou se dožadovat Vaší pozornosti v podobě nějakého pamlsku, jako je například rohlík, jablka nebo třeba piškoty. Za odměnu Vás nechají, abyste mohli obdivovat jejich krásné paroží a pohladit si je. K vidění jsou zde i vznešení pávi a na padesát druhů ptáků.

 

Park je celoročně přístupný a neplatí se žádné vstupné, což uvítají především rodiče s malými dětmi nebo starší občané, kteří mohou jen tak posedět na lavičce a kochat se přírodou a klidem. Na své si zde přijdou i rybáři, kterých si často ani nevšimnete. Jsou ukryti v houští a čekají na svůj úlovek.

 

 

Restaurace

 

V Blatné není nouze o pohostinství a restaurace. Můžete navštívit také pizzerii nebo cukrárny, které jsou tu hned tři.


Návštěvu Blatné můžete spojit třeba s cestou na Šumavu nebo s každoroční poutí, která se koná předposlední víkend v srpnu. Město každoročně nabízí bohatý program – od výstav drobného zvířectva, přes výstavu starých motocyklů, až po hudební programy. Děti jistě ocení spoustu pouťových atrakcí a stánků.

 

Blatná je poklidné město, ve kterém se Vám bude určitě líbit.


 

Frubling – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ozaj je krásna
Obrázek uživatelky
profil
Zámek je moc hezký...ale jen jsme jeli kolem...neměli jsme čas se zastavit...snad někdy zajedeme na dýl..
Obrázek uživatelky
profil
mohu doporučit a každý podzim je zde výstava koček Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
mohu s určitoszí potvrdit,že je to velmi půvabné městečko a vodní hrad je opravdu krásný!!!!!!!!!!!
Obrázek uživatelky
profil
A kde jsou ty růže?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles