Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bolest v krku - kdy ji řešit v lékárně a kdy u lékaře?

7. 02. 2018 | Nemoci
Zažil to snad každý. Moment, kdy si uvědomíte, že vás pobolívá v krku. Zkoušíte, jestli je to opravdu tak. A pak už jen doufáte, že to přejde. Jak nejlépe řešit tento nepříjemný zdravotní problém, jak utlumit bolest, co pomůže v lékárně a kdy už je potřeba jít k lékaři?

Bolest v krku se definuje jako bolest lokalizovaná do oblasti horních polykacích, resp. dýchacích cest (hltan, vchod do hrtanu, horní části jícnu). Projevuje se škrábáním, bolestí v krku při polykání, suchým dráždivým kašlem a chrapotem. Příčinou bývá akutní infekce horních cest dýchacích. Terapie spočívá v tlumení bolesti, zvlhčování sliznice krku a podpoře hojení podrážděné sliznice.

1. TLUMENÍ BOLESTI V KRKU

Bolest lze tlumit běžnými analgetiky a lokálními podpůrnými přípravky. Mezi lokální přípravky patří celá řada účinných látek v různých lékových formách (pastilky, spreje, kloktadla).  Obecně platí nutnost jejich opakovaného podávání každé 2 – 3 hodiny a zákaz jídla a nápojů, čištění zubů a výplachů úst asi 30 – 60 minut po jejich užití.
Podle účinných látek lze lokální přípravky používané k terapii nemocí hltanu a ústní dutiny zjednodušeně rozdělit do několika skupin:
  • antiseptika
  • antibakteriální léčiva
  • protizánětlivá léčiva

bolest v krku

Z lékových forem lze použít pastilky, kloktadla či orální spreje. Pastilky jsou určeny od věku 4 až 6 let (je nutno řídit se příbalovým letákem daného přípravku). Pastilky se nepolykají, nekoušou, ale nechají pozvolna rozplynout v ústech. Kloktadla se používají ředěná či neředěná (dle konkrétního přípravku). Doba kloktání je asi 1 minuta. Při kloktání se doporučuje hlasitě vyslovit hlásku „a“, aby se zabránilo vdechnutí kloktadla.  Po vykloktání se kloktadlo vyplivne. Počet vstřiků u orálních sprejů závisí na použitém přípravku. Na rozdíl od kloktadla sprej lépe proniká do zadních partií. Stříknutí se provádí při zavřených ústech a zadrženém dechu, obvykle vpravo i vlevo či na konkrétní místo.

2. ZVLHČOVÁNÍ SLIZNICE KRKU

Zvlhčování sliznice krku lze provádět např. cucáním bylinných pastilek.

3. HOJENÍ PODRÁŽDĚNÉ SLIZNICE

Hojení podrážděné sliznice můžeme podpořit pomocí epitelizačních a regeneračních přípravků, mezi které patří kyselina pantothenová.


DALŠÍ DOPORUČENÍ

Mezi další doporučení patří dodržování hlasového klidu, dostatečný příjem tekutin, aplikace Priessnitzova obkladu na krk, u kuřáků omezení kouření.
Priessnitzův obklad je druh zapařujícího obkladu. Přiložený chladný vyždímaný obklad se přikryje plastovou fólií („igelitem“) a suchou látkou a nechá určitou dobu působit (půl hodiny až hodinu). Původní Priessnitzův zábal krku jako doplněk léčby angíny byl ovšem bez fólie.


NEZAPOMEŇTE, ŽE:

Dlouhé mluvení a také suchý vzduch (ústřední topení nebo i klimatizace) mohou podráždit hlasivky a sliznice dutiny ústní a krku, které se následně stávají náchylnějšími k infekcím. K jejich ochraně, ale také ke zklidnění již podrážděných hlasivek a při suchosti v ústech slouží přípravky obsahující hydrogely. Na krk a hlasivky také příznivě účinkují speciální čaje, které jsou určené pro dospělé.

KDY JE NUTNÉ NAVŠTÍVIT LÉKAŘE?

neustoupí-li bolest v krku do 3 dnů od začátku samoléčby,
pokud se stav nezlepšuje nebo dokonce zhoršuje,
jestliže se přidá teplota vyšší než 39 °C,
objeví-li se dušnost.

Aby pro vás v lékárně vybrali ten nejlepší přípravek nebo léčbu, vždy vám položí několik otázek:

NA CO SE V LÉKÁRNĚ U BOLESTI V KRKU PTAJÍ?

pro koho to má být (dítě, dospělý člověk, těhotná či kojící žena)
jak dlouho bolest trvá
jaká je intenzita bolesti (v krku škrábe, bolí při polykání, hrdlo je oteklé)
co již klient používal
s čím se klient případně léčí

I u zdánlivě neškodných přípravků na tlumení bolesti v krku je třeba dávat pozor na kontraindikace (např. věk, těhotenství, kojení) a interakce, tedy vzájemné působení s jinými léky, které pacient užívá. Součástí přípravků ke zmírnění bolesti v krku mohou být lokální anestetika vedoucí k místnímu znecitlivění (nejsou vhodná u kardiaků, resp. osob užívajících antiarytmika). Osoby s poruchami štítné žlázy by si měly dát pozor na přípravky obsahující jód, diabetici na přítomnost cukru v některých pastilkách. Pokud účinná látka patří mezi tzv. nesteroidní antiflogistika, není její užívání vhodné mj. v kombinaci s jinými nesteroidními antiflogistiky, antihypertenzivy (léky na vysoký krevní tlak) a antikoagulancii (léky na ředění krve).

Zdroj, foto: BENU lékárna


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
bolestmi v krku trpím celoročně,někdy s chrapotem a někdy mně to přejde za 3 dny
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles