Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Boříme mýty o inkontinenci

22. 08. 2015 | Nemoci
I přestože se v České republice s problémem inkontinence potýká více než 1 milion lidí, mluvit o těchto potížích je pro nás stále tabu. Lidé v produktivním věku si navíc většinou myslí, že se jich tyto problémy nemůžou týkat a tak se o tuto tematiku vůbec nezajímají. Díky tomu se kolem ní stále objevují velké otazníky a nejrůznější mýty.

Většina z nás už asi někdy slyšela výraz „inkontinence“, ale jen málokdo dokáže přesně vysvětlit, co se pod ním skrývá. Zpravidla si myslíme, že nás se tento problém vůbec netýká. Často se totiž traduje, že je to potíž, která postihuje jen ženy po menopauze. Jenže to není ani zdaleka pravda. Tímto problémem totiž můžou trpět i mladé ženy, muži a dokonce i děti.  A takových zavádějících mýtů existuje celá řada…

1. mýtus: „Inkontinence se týká jen starších osob“

NE! Asi každý z nás již někdy zaslechl, že inkontinence se vyskytuje pouze u žen po menopauze či u starších mužů. Tato informace je ale velice nepřesná. Inkontinence je sice častější u lidí ve vyšším věku, ale zdaleka se nejedná o jedinou rizikovou skupinu. Běžně totiž postihuje třeba i mladé ženy po porodu či operaci.  V některých případech se pak může dokonce vyskytovat i u dětí.

Boříme mýty o inkontinenci2. mýtus: „Inkontinence je nemoc“

NE! Inkontinenci nelze považovat za nemoc v pravém slova smyslu. Ve skutečnosti se nejedná o onemocnění, ale o fyzický problém, který zpravidla bývá důsledkem nějaké jiné zdravotní komplikace. Vždy je důležité již při prvních příznacích vyhledat odbornou pomoc a nechat si stanovit diagnózu. Včasná léčba totiž často vede ke snížení problému s únikem moči.

3. mýtus: „Zlepší se to samo“

NE! Na samovolné zlepšení či dokonce úplné vymizení inkontinence se nespoléhejte. Většina pacientů si jen namlouvá, že jejich problémy časem samy ustoupí. To bohužel není pravda. Problémy se naopak s přibývajícím časem bez vhodné léčby začnou ještě zhoršovat. Potíže rozhodně samy o sobě nezmizí, je tedy vždy nutné překonat stud a vyhledat pomoc lékaře.

4. mýtus: „Snížený příjem tekutin pomůže“

NE! Mnoho pacientů se mylně domnívá, že když sníží příjem tekutin, zlepší se jejich problémy se samovolným únikem moči. Ve skutečnosti to ale funguje úplně naopak. Důsledkem nižšího příjmu tekutin totiž vzniká více koncentrovaná moč. Díky tomu pak dochází k podráždění močového měchýře nebo k dalším vážným problémům, jako je například dehydratace či zánět.

5. mýtus: „Hmotnost není důležitá“

NE! Asi vás to překvapí, ale i obezita či pár kilo navíc má velký vliv na mimovolný únik moči. Proto je na čase přehodnotit stravovací návyky a jídelníček. Věřte či ne, úbytek váhy o pět až deset procent může napomoci zmírnění úniku moči, protože ztrátou hmotnosti se sníží tlak na svaly pánevního dna.

6. mýtus: „Inkontinenční pomůcky jsou velice nápadné“

NE! Většina pacientů se bojí, že s používáním inkontinenčních pomůcek pro ně končí společenský život. Mají totiž zažitou představu o tom, že tyto pomůcky jsou velice objemné a každý si jich na první pohled všimne.  Doby, kdy tomu tak bylo, jsou již naštěstí dávno minulostí. Díky vývoji v oblasti absorpčních materiálů jsou totiž dříve používané objemné ochranné pomůcky nahrazovány tenkými diskrétními produkty. V současnosti jsou absorpční produkty navíc nabízené v různých speciálních provedeních.

7. mýtus: „Není možné žít jako dříve“

NE! Hodně pacientů si myslí, že se díky inkontinenci zásadně změní jejich dosavadní život a budou neustále v něčem omezováni. Inkontinence se dá ale správnou léčbou udržovat zcela pod kontrolou, nemusí tedy docházet ani k omezování fyzických aktivit.

8. mýtus: „Poporodní inkontinence se už nezbavíte“

NE! Obava z inkontinence po porodu je obecně dost přeceňována. Pokud se inkontinence po porodu vyskytne, má prakticky vždy pouze přechodné trvání. Ve většině případů je vše zpátky v normálu již po šestinedělí, nejpozději pak do jednoho roku od porodu. Většinou se jedná jen o lehčí formu inkontinence, se kterou se dá bojovat pomocí rehabilitačního cvičení pánevního dna.

9. mýtus: „Cestování je tabu“

NE! Kvůli nekontrolovanému úniku moči se nemusíte vyhýbat ani delšímu cestování. Jednoduše se na cestu připravte a pořiďte si absorpční pomůcky, se kterými se budete cítit bezpečně a pohodlně. Ideální je zvolit natahovací kalhotky se sacím jádrem, které zajišťuje extrémně rychlé vsáknutí moči a její následné uzavření uvnitř kalhotek. Pacienti se díky tomu nemusí obávat, že dojde k unikání nežádoucího pachu.

Z uvedených skutečností vyplývá, že inkontinence je sice nepříjemný, ale často řešitelný problém. Základem je vždy vyhledat včas odbornou pomoc a nesnažit se překonat problémy svépomocí. Jedině tak se inkontinence dá dostat pod kontrolu a nestává se překážkou ve společenském ani pracovním životě.

Zdroj, foto: Depend


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Mě na inkontinenci pomohlo jedině Ive. Díky Ive jsem konečně přestala řešit vložky a jiné věci a jsem moc ráda, že mě pomohlo a můžu i s vnoučaty na výlety.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles