Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Borůvky a jim podobné… Čím prospívají a jaký je v nich rozdíl?

3. 08. 2020 | Péče o tělo

Snad každé malé dítě ví, že borůvky jsou nejen dobré, ale také zdravé. V současné době je ale mnoho bobulovitého ovoce, které je borůvkám podobné a roste nejen v lese.

 

Kamčatská borůvka (zimolez kamčatský)

Jedná se o keř vysoký 1,2 až 1,5 metru, v dobrých podmínkách můžou dorůstat až do dvou metrů. Je nenáročná na kyselou půdu. Na rozdíl od kanadské borůvky roste všude. Plody kamčatské borůvky dozrávají již v květnu, zrají postupně celý měsíc. Je to první ovoce ze zahrady, minimálně 14 dní před jahodami. Chuť mají podobnou jako lesní borůvky.

Plody zimolezu se užívají nejen k přímé konzumaci, ale přidávají se také do jogurtů a vaří se z nich i džemy a šťávy. Díky vysokému obsahu antokyanů se z něj vyrábí také přírodní barvivo – někdy se pěstují hlavně kvůli němu.

 

Muchovník olšolistý (Amelanchier alnifolia)

Tento nenáročný ovocný keř původem z Kanady poskytuje každoročně bohatou úrodu plodů, jimž se přezdívá indiánské nebo aljašské borůvky. Obsahují hodně vitamínů (např. A, B a C), minerálních látek (např. železo, hořčík, draslík či vápník) či látek zvaných anthokyany. To jsou rostlinné pigmenty ze skupiny flavonoidů, jimž se přisuzují silné antioxidační účinky podporující zejména zdravé cévy a předcházející rakovinotvornému bujení. Muchovník chrání rovněž před kardiovaskulárními chorobami, je prevencí artritidy či Alzheimerovy choroby. Celkově posiluje organismus a prospěšné jsou i jeho listy, z nichž si můžete připravit odvar účinný při žaludečních a střevních potížích.

 

Plody muchovníku mají široké využití – na přípravu koláčů, buchet či do ovocných knedlíků, k výrobě sirupů, likérů, kompotů, džemů nebo vína.

 

Kanadská borůvka - borůvka chocholičnatá (Vaccinium corymbosum)

Velkoplodé borůvky jsou rozložité keře, na dobrém místě dorůstají až do dvoumetrové výšky. Jejich plody jsou větší než plody lesních borůvek, ale obsahují méně antioxidantů a živin.

 

Brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus)

Jedná se o plody, kterým říkáme lesní borůvky. Ze zdravotního hlediska jsou pro naše tělo nejpřínosnější. Musíme se ale pro ně vypravit do lesa, protože půda na zahrádce jim nevyhovuje.

V jedné porci (148 g) borůvek najdeme následující živiny:

Vláknina: 4 gramy. Vitamín C: 24 % denní doporučené dávky (DDD). Vitamín K: 36 % denní doporučené dávky (DDD). Mangan: 25 % denní doporučené dávky (DDD). Stopová množství různých dalších živin.

Kromě toho v borůvkách najdeme 85 % vody.

Borůvky, modré plody brusnice borůvky malé asi jako hrášek je možno jíst samotné či je naložit nebo z nich udělat dort, knedlíky, buchty, koláč atd. Jsou sladké a silně barví na tmavě modro až fialovo, tedy jsou i kvalitním přírodním barvivem. Rovněž znatelně zpevňují stolici a jsou prevencí před rakovinou, prospívají očím. Vědci zjistili, že denní konzumace borůvek pomáhá snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění o dvacet procent. Borůvka též napomáhá při tlumení nikotinové abstinence, tím, že podporuje tvorbu dopaminu, je velmi vhodným doplňkem při odvykacích kúrách kuřáků.

Toto jsou jen nejběžnější druhy borůvek a jim podobných.


čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Borůvky a jim podobné… Čím prospívají a jaký je v nich rozdíl?:

Borůvky a jim podobné… Čím prospívají a jaký je v nich rozdíl?
Borůvky a jim podobné… Čím prospívají a jaký je v nich rozdíl?
Borůvky a jim podobné… Čím prospívají a jaký je v nich rozdíl?
Borůvky a jim podobné… Čím prospívají a jaký je v nich rozdíl?
Borůvky a jim podobné… Čím prospívají a jaký je v nich rozdíl?
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Ano, borůvky jsou skvělé pro posílení imunity a zdraví. Obsahují velké množství antioxidantů a vitamínů, které vašemu tělu pomáhají bojovat proti nemocem a navíc omlazují. Můžete je jíst čerstvé, nebo je můžete použít jako přísadu do jídel nebo koktejlů. Takže se určitě nebojte a dejte borůvkám šanci. Já sama po přečtení článků např. https://prozdravi.eu/vite-ze-boruvky-prospivaji-zdravi/, jsem je zařadila též do svého jídelníčku.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles