Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Borůvky - malý modrý zázrak

17. 06. 2015 | Péče o tělo
Časem borůvek je léto, jejich sběr je i jednou z mála příležitostí, jak spojit příjemnou rodinnou vycházku do přírody se sběrem lesních plodů. Z původních planých druhů byly vyšlechtěny zahradní plodiny – velkoplodé tzv. kanadské borůvky. Borůvky nejen dobře chutnají, ale také mají ohromující vliv na naše zdraví a jsou právem nazývány nejzdravějším ovocem na světě.

Pro zdraví

Čerstvé, sušené, mražené i jinak konzervované borůvky jsou významnou potravinou s výrazným účinkem na naše zdraví. Obsah vysoce účinných a zdraví prospěšných látek dělá z borůvek doslova „superpotravinu“. Dokonce si vysloužily titul ovoce 21. století. Tajemnou zbraní skrytou v borůvkách jsou rostlinná barviva (antokyanidy, mirtilin) s výraznými antioxidačními účinky. Ty působí v našem těle jako ochranný štít proti volným radikálům, které způsobují civilizační nemoci včetně těch nejvážnějších.

Borůvky obsahují antibakteriální činitele a jsou tím pravým lékem při všech respiračních onemocněních, pomáhají léčit chřipku, angínu, bronchitidu a rýmu. Také jsou silným Borůvky - malý modrý zázrakpodpůrným prostředkem při rekonvalescenci, harmonizují psychiku, navozují dobrou náladu a odstraňují únavu. Snižují riziko srdečně-cévních onemocnění, snižují hladinu cholesterolu v krvi, blahodárně působí při zažívacích potížích, regulují trávení a prospívají žaludku. Borůvky stejně jako brusinky obsahují sloučeniny, které působí příznivě na zánět močových cest. Také obsahují množství biolátek důležitých pro diabetiky.

Pravidelná konzumace borůvek
zpomaluje zhoršování zraku, slouží k léčbě různých očních potíží, předchází vzniku šedého zákalu a působí proti degenerativnímu poškození zraku, které doprovází proces stárnutí. Britští piloti zjistili během 2. světové války kuriózní skutečnost - jejich noční vidění se výrazně zlepšilo, když jedli borůvkový džem.
Léčebné účinky mají i mladé borůvkové listy, které otrháváme z větviček a necháme uschnout. Čaj z borůvkového listí je vhodný pro diabetiky, při průjmových onemocněních nebo žaludečních obtížích.

Dobrou chuť!

Borůvky se nedají dlouho uchovávat, je třeba je rychle zkonzumovat a zpracovat. Čerstvé jsou přirozeně sladké a chutné, proto se jedí především syrové s tvarohem, jogurtem nebo ušlehanou smetanou. Připravujeme z nich skvělé koláče a další sladké moučníky, zapomenout nesmíme ani na tradiční borůvkový žahour, který se podává k tvarohovým knedlíkům. Borůvky se zpracovávají na zavařeniny, rosoly a kompoty, můžeme je zmrazit a usušit, nebo z nich připravit lahodné domácí víno.  



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
patří mezi mé nejoblíbenější letní ovoce
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles