Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Botox je i letos hitem v boji proti pocení

11. 07. 2015 | Péče o tělo
Pocení je přirozený mechanismus na regulování tělesné teploty. Nadměrné pocení na některých partiích těla je častým problémem, který dokáže potrápit především v letních měsících.  I letos si mnoho lidí nechává tyto partie ošetřit botoxem. Ten se tak vedle antiperspirantů a deodorantů stává hlavním hráčem v boji proti nadměrnému pocení.

Nadměrné pocení neboli hyperhidróza může být znakem různých onemocnění jako je například zvýšená činnost štítné žlázy, hypoglykémie, virová či bakteriální infekce, extrémní stres nebo některá nádorová onemocnění. V případě, že u sebe zpozorujete výskyt nadměrného pocení, je třeba se poradit s lékařem.

Velmi vyhledávanou metodou v boji proti pocení je aplikace botoxu. Botox neboli botulotoxin je známý jako klobásový jed, který produkují bakterie Clostridium botulinum. Aplikace botoxu se ale nemusíte vůbec bát.

Botox je i letos hitem v boji proti pocení

„Botulotoxin se používá například v neurologii nebo v pediatrii pro uvolňování svalů, a to ve výrazně větších dávkách, než s jakými nakládá estetická dermatologie. Jeho aplikace proti pocení je tak veskrze bezpečnou záležitostí. Botulotoxin se při tomto ošetření navíc zhruba do půl hodiny v těle rozkládá na jiné, biokompatibilní látky,“ uvedla MUDr. Helena Reisingerová.
Botox lze aplikovat do různých oblastí, především do dlaní, podpaží, chodidel, obličeje a čela, zátylku, třísel nebo bederní krajiny.

Jak zákrok probíhá

Je praktické, aby se pacient před ošetřením oholil nebo zastřihl, ale není to nezbytně nutné.  Na danou oblast je nanesena anestetická mast, kterou je třeba nechat nějakou dobu působit. Pak se přistoupí přímo k ošetření. Bolestivost zákroku je velice rozlišná a závisí na místě aplikace. Zatímco dlaně nebo podpaží se obvykle obejdou bez podání anestetik, aplikace botulotoxinu do chodidel bývá bolestivá a vyžaduje analgosedaci. Vpichy se provádějí v závislosti na rozsahu ošetřované oblasti v odstupu 1,5 – 2 cm od sebe.


Co dělat po aplikaci

Zákrok je nenáročný a nevyžaduje žádnou rekonvalescenci, je možné ihned se zařadit do běžného života. V případě, že si někdo nechá aplikovat botox do obličeje, čtyři hodiny po ošetření by si neměl lehat, aby botox neprosákl tkáněmi na nežádoucí místa.
V případě ošetření dlaní je třeba alespoň 24 hodin neřídit nebo nezatěžovat dlaně fyzickou námahou. Ošetřená místa by se neměla škrábat a třít. Také je doporučeno týden vynechat návštěvu kosmetiky, solária, sauny, bazénů nebo masáže ošetřené oblasti. Pacient by měl ten samý den po ošetření vyvarovat aplikaci antiperspirantů a deodorantů. Efekt nastupuje do druhého až třetího dne a vydrží zhruba šest až osm měsíců, ta doba je samozřejmě do určité míry individuální a mírně se liší pacient od pacienta. Místa, kam byla látka aplikována by se neměla po nastoupení efektu potit téměř vůbec.

Nezastaví botox pocení úplně?

Během pocení z těla odcházejí škodlivé látky. Nemusíte mít ale strach, že by se tento proces po aplikaci botoxu zastavil. Aplikace botoxu reguluje pocení pouze v jedné konkrétní oblasti, nezastavuje jej komplexně všude po těle, a tedy s absolvováním procedury nevzniká žádné riziko např. přehřátí organismu nebo nadměrné hromadění odpadních látek. Kompenzačně se pak tělo potí jinudy, nejčastěji přes větší plochy, kde se pot rozprostře a nepůsobí pacientovi žádné obtíže.

Kontraindikace

Při aplikaci botulotoxinu proti pocení platí stejné kontraindikace jako pro většinu ošetření estetické dermatologie, např. tedy těhotenství, kojení atd. Neošetřují se také pacienti s alergií na albumin a podobně. Před ošetřením je proto vždy nutné, aby lékař znal komplexní pacientovu anamnézu.

Botox v čele: Zabrání pocení a vyhladí vrásky?

Někteří lidé si nechávají aplikovat botox kvůli odstranění pocení i do čela. Je ale chyba myslet si, že tím zabijete dvě mouchy jednou ranou. V případě korekce mimických vrásek se botulotoxin aplikuje do svalu, u zamezování pocení je aplikován intradermálně tak, aby zastavil nervový impuls, který putuje k potním žlázám, jde tedy o zcela jiný typ aplikace, a proto nelze očekávat stejné výsledky.
 
Zdroj, foto: Mediestetik


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Botox je i letos hitem v boji proti pocení:

Botox je i letos hitem v boji proti pocení
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles