Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Bránu nebes můžete navštívit ještě za života

9. 08. 2019 | Česká republika

Určitě se mezi vámi najdou tací, kteří se mnou budou souhlasit. Budou to ti, kteří někdy v minulosti navštívili cisterciácký klášter ležící v moravské obci Předklášteří u Tišnova. Jeho jméno je Porta coeli, což v překladu znamená Brána nebes. S nebesy má dokonce další společnou věc: od roku 1982 je po něm pojmenovaná jedna planetka…

Jestli se rádi touláte po krásách naší země a tento kout jste zatím neprobádali, pak pro vás snad bude článek o klášteru a jeho okolí inspirací k výletu. A věřím, že litovat nebudete! Areál kláštera, kde dodnes žije malá komunita sester cisterciaček, byl v roce 2010 prohlášen národní kulturní památkou.

Historie raně gotického kláštera sahá až do roku 1233, kdy ho založila královna Konstancie, tou dobou již vdova po českém králi Přemyslu Otakarovi I., za pomoci svých dvou synů. Královna je zde pohřbena se svým synem Přemyslem. Jádro kláštera bylo postaveno mezi lety 1233 – 1240.

Během následujících let došlo několikrát k úpadku kláštera, až byl v roce 1782 zrušen patentem Josefa II. o rušení klášterů a po více než stoleté odmlce – teprve v roce 1901 – došlo k jeho znovuzaložení a novému fungování. Na osudu celého klášterního komplexu se ale poté dále neblaze podepisovaly jak obě světové války, tak komunistický režim. Z původního bohatství a slávy kláštera téměř nic nezbylo. V poválečných letech byl klášter i jeptišky v nemilosti stranických funkcionářů. Teprve sametová revoluce v listopadu roku 1989 a pád komunismu se staly impulsem k lepším časům: klášteru byly v restitucích postupně navráceny jednotlivé objekty a začala jejich postupná obnova.

Ke klášteru vás dovede cesta lipovou alejí. Návštěvníci areálu, do kterého vstoupíte barokní branou, dnes nejvíce obdivují krásný bohatě zdobený gotický portál klášterního románsko–gotického kostela Nanebevzetí Panny Marie. Portál, podle kterého získala stavba své jméno, je unikátní uměleckou prací dokonce v celé střední Evropě. K nejcennějším stavebním částem kláštera patří kapitulní síň, která přiléhá na východní straně ke křížové chodbě. V areálu kláštera se zachovaly i další objekty: bývalý pivovar, barokní sýpka nebo třeba několik zahrad a části hradebních zdí. V budově naproti kostelu, kde dříve bývalo probošství, dnes sídlí Podhorácké muzeum, které zajišťuje prohlídky kláštera. V muzeu si můžete celoročně (mimo pondělky) prohlédnout sezónní výstavy, jinak jsou tu samostatně přístupné čtyři stálé expozice, například o dějinách i současnosti kláštera Porta coeli nebo o minerálech na Tišnovsku. Stejně tak s výjimkou pondělků si návštěvníci mohou v každou celou hodinu užít prohlídku gotického jádra kláštera, které tvoří kostel, křížová chodba s rajskou zahradou a kapitulní síň. Prohlídky jsou možné pouze s průvodcem.

V nově zrekonstruovaných prostorách byla v červnu letošního roku pro návštěvníky otevřena klášterní kavárna, kde si kromě kávy a dalšího občerstvení můžete třeba zakoupit suvenýry nebo produkty z několika našich dalších klášterů. Uprostřed klášterního areálu byl doslova před pár dny dokonce znovu obnoven pivovar a tradice vaření piva, takže si můžete po 77 letech ochutnat klášterní „desítku“ nebo „dvanáctku“. Slavnostní otevření klášterního pivovaru se uskutečnilo letos 19. a 20. července.

Také okolí kláštera má co nabídnout. Pěšky se můžete například vydat na zhruba 3,5 km dlouhou naučnou stezku Předklášteří a Jubileum, ke které vás přímo od kláštera dovede žlutá turistická značka. Z celkem jedenácti naučných tabulí se dozvíte vše o okolní přírodě i místních zajímavostech. Když se vydáte od kláštera po červené turistické značce za most přes řeku Loučku až pod mohutný železniční viadukt, cesta vás dovede ke zřícenině hradu Lúčka, odkud se vám odkryje krásný výhled do kraje. Dalším oblíbeným turistickým cílem je kromě nedalekého Tišnova s řadou památek (kromě barokních domů se město pyšní Koželužskou uličkou, která je nejužší uličkou v republice) také hora Květnice, která je dominantou Tišnovska. K ní se dostanete od kláštera po zelené turistické značce přes soutok řek Svratka a Loučka, kde si můžete vybrat ze dvou různých cest k vrcholu. Návštěvu kláštera Porta coeli doporučuji spojit s návštěvou některého z hradů nebo zámků – v okruhu zhruba do 20 km od Tišnova těch známých najdete hned několik. Největším lákadlem je asi hrad Pernštejn, ale za zmínku stojí i hrad Veveří nebo zámky Lysice a Rájec nad Svitavou. Určitě ještě na nějaký další turistický cíl narazíte sami bez ohledu na to, z jaké strany do Předklášteří přijedete.

Užijte si zbytek prázdnin, třeba právě na Tišnovsku a v jeho okolí!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Bránu nebes můžete navštívit ještě za života:

Bránu nebes můžete navštívit ještě za života
Bránu nebes můžete navštívit ještě za života
Bránu nebes můžete navštívit ještě za života
Bránu nebes můžete navštívit ještě za života
Bránu nebes můžete navštívit ještě za života
Bránu nebes můžete navštívit ještě za života
Bránu nebes můžete navštívit ještě za života
Bránu nebes můžete navštívit ještě za života
Bránu nebes můžete navštívit ještě za života
Bránu nebes můžete navštívit ještě za života
Bránu nebes můžete navštívit ještě za života
Bránu nebes můžete navštívit ještě za života
Bránu nebes můžete navštívit ještě za života
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
To je nádherné místo. Díky za článek a nové informace. Byli jsme tam asi tak před 15 lety.
Obrázek uživatelky
profil
Jsem z Tišnova,takže velmi dobře znám okolí,je to tam pěkné🙂👍
Obrázek uživatelky
profil

Děkuji za moc hezký článek a fotografie z místa, které mám velice ráda. Je tam opravdu nádherně, stejně jako v blízkém i širším okolí. A tak doufám, že se tam znovu někdy podívám...
Obrázek uživatelky
profil
hezký článek , místo i hezké fotkySmajlík
Taky jsme tam byliSmajlíkale dalo by se jet znovuSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles