Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Brno - Jurkovičova vila

23. 08. 2017 | Česká republika

Po nádherném prožitku ve vile Tugendhat, jdeme navštívit také Jurkovičovu vilu.

Co já vlastně vím o Dušanu Jurkovičovi a jeho stavbách? Skoro nic – v Beskydech jsem nějaké stavby viděla, v Luhačovicích jsou také. Není to tak dávno, co vyhořela chata Libušín na Pustevnách. Chceme vidět, kde vlastně p. Jurkovič nějakou dobu žil. Rezervaci dělám také hodně dlouho dopředu, ale asi to není nutné, protože jsme tam my tři a mladý pár.

Pár slov k panu architektovi – narodil se v roce 1868  (zemřel 1947) na Slovensku a jeho styl byl výrazně ovlivněn lidovou architekturou. Mě nejvíce zajímá období, kdy žil v Brně a postavil si vilu v Žabovřeskách  (1905). Dříve Žabovřesky byly v té době velice klidným místem, teď už je to hodně zabydlená část Brna. Nicméně tady na vás dýchne poklidné parné odpoledne se svým lenivým pomalým způsobem života.


Brno - Jurkovičova vilaUjímá se nás průvodkyně (architektka – je na ní hned poznat, že tuhle práci dělá moc ráda). Tak, jaký chcete výklad – z pohledu architektury nebo ze života pana Jurkoviče. Všichni se shodneme – odborné architektuře moc nerozumíme. Vila je postavena ve stylu středoevropské lidové kultury, britské moderny a vídeňské secese. Dominantní je schodišťová hala, která spojuje přízemí se soukromou částí v horním patře. Zde měl p. Jurkovič i svůj ateliér, kam zval své přátele – např.  Jiřího Mahena, bratry Mrštíkovy. Procházíme vilou s jejími docela malými pokoji – jak se tu asi rodině žilo? V roce 1919 architekt vilu prodává a vrací se zpět na Slovensko do Bratislavy – přece jen se cítí více asi slovenským občanem. Zde pak zastává funkci v Památkovém ústavu v Bratislavě. Asi se dá napsat hodně o tomhle pánovi. Ale určitě lepší je vydat se např. sem do jeho vily a zaposlouchat se do povídání průvodkyně. O panu architektovi jsme nic moc nevěděli a teď jsme zase trochu v obraze.

Tak ještě aspoň pár staveb od pana Jurkoviče, které stojí za to navštívit: ubytovny na Pustevnách a Radhošti, Luhačovice, dělnická kolonie v Novém Lískovci, úprava zámku v Novém Městě nad Metují, Slovenský dom ve Skalici, za I. světové války projektoval vojenské hřbitovy v lidovém stylu v polské Haliči.

Ještě k Brnu – velice příjemně mě překvapilo. Proti Praze je to krásné, tiché město – se svými zahrádkami  s občerstvením, které jsme na svých toulkách při poznávání Brna tolik potřebovali. Památky, moderní architektura, usměvaví lidé – vše blízko – jo, jo,  Brnu dávám palec nahoru.


Hanaj - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Brno - Jurkovičova vila:

Brno - Jurkovičova vila
Brno - Jurkovičova vila
Brno - Jurkovičova vila
Brno - Jurkovičova vila
Brno - Jurkovičova vila
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Souhlasím...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezký článek..Brno je hezké, máš pravdu..
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles