Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Brno - vila Tugendhat

9. 08. 2017 | Česká republika

Po přečtení knihy Skleněný pokoj od Simona Mawera jsem toužila vilu Tugegedhat vidět. Trvalo to pár roků a v březnu letošního roku jsem udělala rezervaci – páni – první volný termín o víkendu byl až koncem července.  Nicméně uteklo to jako voda a já s kamarádkou a synovcem (který nám poskytl v Brně ubytovací azyl) stojím před vilou.

Zatímco se chladím na travertinové terase, kamarádka vyzvedává rezervované lístky a pár návštěvníků je zklamáno – přišli na blind a na prohlídku se nedostanou.

Sympatická průvodkyně Bára začíná vykládat. Ještě předtím strčíme nožky do takové  vymakané mašinky, která nám obalí boty igelitem – vidím poprvé a nejsem sama. Ale k samotné vile. Mnozí z vás jste určitě tento klenot funkcionalismu již viděli a byli jste určitě nadšeni stejně jako my.

Architektonický návrh vytvořil v roce 1928 německý architekt Ludwig Mies van der Rohre na zakázku pro manžele Tugendhatovy. Paní Gréta dostala od svých rodičů pozemek a volný rozpočet na stavbu domu. To se panu Miesovi stavělo…Stavba trvala pouze 14 měsíců a rodina se mohla stěhovat. Celá stavba stála 8 mil. korun – což v té době bylo 30 rodinných domků.


Brno - vila TugendhatPosloucháme se zatajeným dechem a pak nám doslova „sklapne čelist“ – vcházíme do obývacího prostoru – nevíme na co se máme dívat dříve, jestli na vyhlídku z prosklené stěny  nebo na onyxovou stěnu. Průvodkyně vypráví o onyxové stěně – koncem války ji nechal Willy Messerschmitt (pouhá shoda jmen s vynálezcem stíhacích letadel) zazdít a tak přečkala i řádění ruských vojáků, kteří se po válce ve vile ubytovali.  Další stěna z makassarského ebenu byla za války odstraněna a našla se v menze právnické fakulty  Masarykovy univerzity – kde mělo gestapo svůj štáb. V roce 2012 se vrátila zpět na své místo do vily. Není to tak dávno, kdy jsem byla synovci na promoci právě na této fakultě a v menze jsme se byli občerstvit... 

Procházíme ložnice, koupelny, zimní zahradu a nakonec technické místnosti pro chod celé firmy. Na tu dobu vše velice funkční, co se týká topení, klimatizace, stahování velkých oken – kdy vzniká otevřený výhled na zahradu a na celé historické Brno. Jedna z otázek na průvodkyni – proč tady mají tak málo výzdoby? Skoro žádné obrazy… Jak prosté – panu Miesovi se nedalo moc odporovat – dali jste mi volnou ruku (což se ukázalo opravdu jako nejlepší řešení) a já si nepřeji, aby tady nějaká výzdoba byla. Nicméně paní Gréta si chtěla trochu vilu zútulnit, takže obrazy zde visely. Pan Mies často jezdil na návštěvu, tak se obrazy sundávaly a schovávaly v komoře. Nádherná vila i zahrada. Škoda, že si jí rodina užila tak málo, když v roce 1938 utekla rodina Tugendhatova před fašismem z Československé republiky.

Ještě jedna zajímavost – v roce 1992 se zde setkal Václav Klaus a Vladimír Mečiar, aby se dohodli o rozdělení Československa – dohoda byla podepsána 26. srpna.

O vile by se dalo hodně napsat – o interiéru, křeslech – Barcelona, Brno, atd.  Lepší bude, když vilu navštívíte a necháte se unést do 30. let 20. století.

 

Hanaj - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Brno - vila Tugendhat:

Brno - vila Tugendhat
Brno - vila Tugendhat
Brno - vila Tugendhat
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavé čtení...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Úžasná stavba a je zázrak, že po všem, "co přečkala", zůstává takovým architektonickým skvostem. Na vcítění se do zvláštní atmosféry toho domu je určitě dobré si přečíst zmiňovaný román Skleněný pokoj.
Obrázek uživatelky
profil
hezký článečekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkné počteníčkoSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles