Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bronzově opálená pokožka vás nemusí stát zdraví!

21. 04. 2008 | Péče o tělo
Zatímco v některých asijských zemích je světlá pokožka považována za znak neobyčejné krásy, trend v Evropě je opačný. Bronzově zbarvená pokožka je u nás stále v kurzu a mnoho lidí se jí proto hlavně v jarních a letních měsících snaží docílit prostřednictvím opalování. Ležet na sluníčku sice může být příjemné, následky z toho plynoucí už ale méně. Proč?

Při nadměrném slunění se totiž v organismu tvoří velké množství volných radikálů, které mohou poškodit buňky, oslabit imunitní systém a vést tak ke vzniku řady onemocnění – v neposlední řadě k melanomunejhoršímu typu  kožní rakoviny.

zdravé opalováníSamozřejmě existují látky, které si s volnými radikály dokáží poradit. Tyto látky se jmenují antioxidanty. Patří mezi ně i pro nás známé vitaminy A, E, C či karotenoidy. Posledně jmenované látky dodávají rostlinám žlutou, oranžovou nebo červenou barvu a najdeme je například v mrkvi, rajčatech, paprikách apod. Velké množství karotenoidů je také ve špenátu.

Jelikož jsou tyto látky rozpustné v tucích, je vhodné je přijímat zároveň třeba s trochou za studena lisovaného olivového oleje. Mezi nejznámější karotenoidy patří beta-karoten. Naší pokožce dodává přirozený bronzový odstín a navíc ji chrání před alergií na slunce. Ta se většinou projeví po prvním opalování – pokožka zrudne a svědí, často se na ní objeví také vodnaté puchýřky. Beta-karoten nás rovněž chrání před rakovinou pokožky a vysycháním a přesoušením sliznic. Tím ale výčet přínosů beta-karotenu pro náš organismus rozhodně nekončí. Dostatek tohoto antioxidantu se pozitivně podepisuje i na kvalitě vlasů, zubů, kostí, nehtů a dásní. Důležitý je také pro zdravé srdce a cévy, zdraví ženských reprodukčních orgánů. V neposlední řadě pomáhá zvyšovat obranyschopnost organismu. V zájmu každého z nás by proto mělo být dopřávat tělu beta-karoten v dostatečném množství každý den.


Ale nejsou to jen vitaminy a antioxidanty, které nás v létě před UV zářením mohou ochránit. Abyste si sluníčka během prázdnin užili ve zdraví, vyplatí se dodržovat i pár následujících zásad:

1. Pobyt na sluníčku mezi 11 – 15 hodinou omezte na minimum. Sluneční záření je v této době nejintenzivnější.

2. Zjistěte, jaký jste fototyp (č.1 – 5) -  tzn. jak moc jste náchylní ke spálení. Čím tmavší barvu očí, vlasů a kůže máte, tím je riziko spálení menší.

3. Podle fototypu své pokožky si vyberte ochranné prostředky s UV faktorem. Ani voděodolné krémy nestačí během dne na pokožku nanést pouze jednou. Jejich aplikaci opakujte alespoň každé tři hodiny. Čím blíže jste k rovníku nebo v čím vyšší nadmořské výšce se nacházíte, tím je sluneční záření intenzivnější. Používejte proto krémy s vysokým ochranným faktorem.

4. Kůži před prudkým sluncem chraňte také oblečením. Čím tmavší, tím lépe vás před UV paprsky ochrání.

5. Nezapomínejte ani na svoji hlavu – noste čepice, klobouky apod. Pozor dávejte také na své oči – vyplatí se je chránit kvalitními brýlemi s UV filtrem


6. Pravidelně kontrolujte své pihy a mateřská znaménka, zda nemění tvar, velikost nebo barvu. Pokud ano, může to být známka počínající rakoviny. V takovém případě ihned navštivte lékaře.

7. Dbejte na pravidelný pitný režim. Denně byste měli vypít alespoň 2,5 litru vody.



Zdroj: www.vitar.cz

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jezdím pravidelně na chatu( na hory do Jeseníků), takže opalování je u mne hračka. Není ani nutno ležet na sluníčku, v létě jsem opálená už při pracovní činnosti. V létě má pokožka vypadá tak, jako kdybych přijela od moře. Kromě toho jsem na čerstvém vzduchu a v nádherné přírodě, pracovní činnost v tomto prostředí je pro mě hlavně relaxSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles