Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Broumovský klášter – pěkný výlet za historií pro velké i malé návštěvníky

17. 02. 2010 | Česká republika

Chcete navštívit krásné a historicky bohatě opředené místo? Nebaví Vás sto let staré hrady a zámky? Zkuste poodhalit roušku historie třeba právě kláštera v Broumově. Jistě Vás nadchne krásné prostředí, historické malby a kresby a celková atmosféra. Broumovský klášter ve Vás jistě zanechá pěkné vzpomínky, dozvíte se něco o historii a prohlídnete si krásné místo v naší maličké zemičce.


Historie kláštera


Historie kláštera se začíná psát již někdy kolem roku 1213, kdy Přemysl Otakar I. daroval broumovský výběžek benediktinům z Prahy, roku 1260 Přemysl Otakar II. potvrdil vlastnická práva . Následně potom byla zbudována broumovská pevnost, která zabezpečovala správu a ochranu majetku. Kolem roku 1300 bylo zbudováno benediktinské probožství. Bohužel původní tvrz byla vypálena, ale na jejím místě byl vybudován gotický klášter. Nicméně i tento gotický klášter několikrát vyhořel. Pro všechny bylo významné klášterní školství.


Broumovský klášterA pro nás jsou jistě významná tato jména, jejichž nositelé studovali v klášterním gymnáziu – za nejvýznamnější to byl například – Bohuslav Balbín, Alois Jirásek nebo třeba Alois Rašín. Klášterní gymnázium bylo zavřeno nacisty roku 1939. Od roku 1950 sloužil klášter jako internační tábor pro řeholníky i řeholnice z různých řádů. Roku 1968 mohly uvězněné sestry vypomáhat v charitních domovech. V roce 1990 však přesídlily do ženských klášterů na Moravě. V současné době je klášter samostatným subjektem. Opatství administruje Praha – Břevnov a současným správcem kláštera je Přemysl Sochor.


Prohlídka Broumovského kláštera



Broumovský klášterDnešní podoba kláštera je ducha barokního. Celý klášter je zdoben freskami vrcholného malíře Jana Jakuba Steinfelse, na kterých jsou zachyceny obrazy a podobenství Svatého Václava. Pokud klášter navštívíte, jistě si všimnete unikátní repliky Turínského plátna z roku 1651 nebo vamberské mumie. Mumie jsou uloženy v podzemí kláštera. Dále Vás jistě zaujme přehlídka mešních rouch. Mezi vystavenými exponáty budete jistě obdivovat překrásné roucho vykládané pravými českými granáty.


Klášter je také proslulý svou obsáhlou knihovnou, ve které můžete najít až 70 000 svazků knih. Mezi unikáty patří také sbírka starých listin a především historických biblí. Pokud byste chtěli tento klášter navštívit, jistě Vás bude zajímat otvírací doba. Ta je stanovena od úterý do sobotu a prohlídky probíhají každou hodinu od 9. ráno až po 16 hodinu odpolední. Do kláštera můžete zavítat i v neděli a to od 10 do 16 hodin.

 

Děkujeme infocentru Města Broumov

Foto: p.Flieger

Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Broumovský klášter – pěkný výlet za historií pro velké i malé návštěvníky:

Broumovský klášter – pěkný výlet za historií pro velké i malé návštěvníky
Broumovský klášter – pěkný výlet za historií pro velké i malé návštěvníky
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkKrásné a zajímavé čtení,pěkné fotky.Nemáme to do Broumova daleko,tak si tam jednou uděláme výlet.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles