Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Budete mít doma štěňátko? Nezapomeňte na správnou výživu

23. 03. 2012 | Zvířátka
Při výběru štěňátka zvažujete řadu okolností – zda s vámi bude bydlet v bytě, domě nebo na zahradě, vybíráte mu nový pelíšek, hračky, přemýšlíte o vhodném jménu.
Ale neměli byste zapomínat i na výběr správného krmiva, které zajistí štěněti zdravý a bezproblémový růst. Výživa je totiž jedním z faktorů, který může do velké míry ovlivnit zdravotní stav, kvalitu života a dlouhověkost zvířete.

V průběhu růstu se mění energetické požadavky zvířete. S rostoucím věkem klesají a je potřeba na to myslet a každý měsíc až dva upravit dávku dle instrukcí výrobce. Vyvarujeme se tak například nežádoucímu nárůstu hmotnosti. Ten by mohl znamenat zvýšené zatížení nezralých kostí, což by mohlo mít za následek rozvoj ortopedických vad. S tímto problémem se setkáváme u velkých a gigantických plemen psů. výživa štěňatProto je důležité podávat těmto štěňatům krmivo určené pro velká plemena, kde je hlídaná hladina energie kvůli prevenci výše jmenovaného onemocnění. Stejně tak je důležité v krmivech pro velká plemena hlídat hladinu vápníku. Pokud by tomu tak nebylo, budeme opět riskovat vznik problémů s pohybovým aparátem. Samozřejmě je důležité dodržet poměr mezi vápníkem a fosforem v požadovaném rozmezí.

V porovnání s dospělými psy mají štěňata zvýšenou potřebu bílkovin. Bílkovina by měla pocházet z kvalitních zdrojů a měla by být snadno stravitelná. Bílkoviny jsou nezbytně nutné, protože tvoří základní stavební kameny všech orgánů a tkání. Hladina tuku by v krmivech pro rostoucí psy měla být kontrolovaná, protože tuk je hlavním zdrojem energie pro organizmus zvířete. Ale je nezbytný jako zdroj esenciálních mastných kyselin, které jsou důležité pro imunitní a nervový systém a pro využití vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K). Obsah cukrů by neměl klesnout pod 20% v sušině, jinak riskujeme letargii, snížení apetitu, průjem a další zdravotní komplikace.

Rozhodně by v krmivu pro štěňata neměly chybět antioxidanty, které nejenom, že brání tělo proti působení volných radikálů, ale u rostoucích mláďat podporují i dozrávání imunitního systému.
výživa štěňat
Štěňata by neměla dostávat vitamínové a minerální doplňky stravy. Je to z toho důvodu, že by se jimi mohla narušit vyváženost diety a mohly by tak vznikat nežádoucí zdravotní potíže. Stejně tak je potřeba minimalizovat i podávání pamlsků, které mohou obsahovat vitamíny a minerály. Je třeba na to myslet hlavně u štěňat velkých plemen, v jejichž krmivech je snížená hladina vápníku a energie z důvodu prevence ortopedických vad.


Zdroj, foto: Avet.cz
Autorka: MVDr. Sylva Havelková


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !