Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Aby bylo stříbro jako nové!

11. 11. 2009 | Domácnost

Už se Vám stalo, že jste dostali nádherný nový stříbrný prsten, navlékli jste si jej na ruku a zjistili, že se tam vlastně vůbec nehodí? Že okolní prsteny jsou více šedé než stříbrné? Jak znovu dodat krásný lesk a stříbrnou nádheru zašlému stříbru?


Nejjistější cesta

Nejlepším řešením je profesionální vyčistění laserem nebo ultrazvukem u klenotníka nebo ve zlatnictví. Ceny nejsou příliš závratné, ale stříbro svůj lesk za pár týdnů zase ztratí a abychom nemuseli utíkat do klenotnictví každý druhý měsíc, můžeme své stříbro čistit z pohodlí svého domova a co je na tom nejlepší – za pár korun. Ale pozor – následující rady jsou použitelné pouze na pro čisté stříbro! Nejlépe bez všech ostatních příměsí. Výsledky by Vás totiž v opačném případě nemusely ani trošku potěšit.


stribrny-sperkKypřící prášek nejen do pečení

Zkuste pro své stříbrné šperky připravit malou očistnou vodní lázeň. Potřebujeme alobal, jehlu, nebo jiný tenký ostrý předmět, jeden sáček kypřícího prášku a horkou vodu. Všechny šperky důkladně zabalte do alobalu, do kterého nasypete celé balení kypřícího prášku. Alobalový balíček vložte do hrníčku. Ohřejte vodu na bod varu a zalijte zabalené šperky. Jehlou udělejte do alobalu malé dírky. A už se můžete kochat krásnou chemickou reakcí – uvidíte jak kypřící prášek reaguje s horkou vodou a čistí Vaše stříbro. Doporučuji nechat stříbro zabalené v alobalu přes noc a ráno opláchnout studenou vodou.


Šťavnatý citron a vinný ocet

Někdo doporučuje pro vyčištění stříbra kyselé prostředí. To může způsobit rozkrojený citron, nebo vinný ocet. Citron rozkrojíme na dvě půlky, vezmeme si kousek stříbra, které chceme vyčistit, vložíme jej mezi půlky citronu a třeme je o sebe. Výsledek by měl být viditelný po pár minutách. Co se týče octu, ten nalijeme na kousek hadříku nebo vaty a stříbro jím otíráme.


sperkZubní pasta

Nejlepší zkušenosti mám právě se zubní pastou. Na stříbro velmi pozitivně působí fluor. Pokud máte nějaký starý nepoužívaný kartáček na zuby, potřete jej silnou vrstvou pasty a drhněte prstýnky, řetízky, zkrátka vše co potřebujete vyčistit. Špína se minimalizuje mechanickým třením a fluor dodá lesk Vašemu dávno zašlému stříbru. Výsledky jsou opravdu vynikající. Nevýhodu akorát je, že takto vyčištěné stříbro nevydrží čisté příliš dlouho. Je nutno tento postup v rámci měsíce znovu opakovat.


Pozor!

Nikdy nepoužívejte pro čištění stříbra agresivní čistící prostředky. Ty možná slibují absolutní čistotu, ale stříbro s nimi koroduje! Místo krásně vyčištěných prstenů na svých prstech objevíte kusy černého kovu, které se následně velmi špatně čistí. Toto platí i o praní prádla v ruce – vždy si všechny prsteny a náramky sundejte. Je škoda o ně přijít.


Simbelmine
ChytráŽena.cz

 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
ten alobal vyskúšam
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji za super tip!
Obrázek uživatelky
profil
Po použití rady z tohoto článku asi opravdu nové bude, protože si ho koupíte náhradou za zničené.
Autor-ka článku zapomněla totiž na základy chemie z osmé či deváté třídy ZŠ. Stříbro spolu s halovými prvky (fluor, chlor, brom a jod) tvoří v roztoku sraženiny, na kovovém povrchu povlaky na světle černající a odstranitelné jedině mechanicky, drastickým sedřením, nebo agresivní chemií. TyA zubní pasta? ta jak známo obsahuje značný podíl plavené křídy, která sice zubní sklovině neublíží, ale je brusivem, které se používá např. k leštění skla do lustrů, pověstných křšťálových Marií Terezií. Měkkému povrchu lesklého stříbra určitě neprospěje.
Takže ne každá rada musí být nutně dobrá, ale někdy je dost drahá. Doslova...
Obrázek uživatelky
profil
ten prášek do pečivo s vodou a alobalem mám dlouho osvědčené,vřele doporučuji!
Obrázek uživatelky
profil
Tak to musím s tím alobalem vyzkoušet a jestli uvidím dobré výsledky,budu tuto metodu doporučovat našim zákazníkům v obchodě.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles