Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bakterie v kuchyni vítězí! Nebo snad ne?

31. 07. 2008 | Domácnost

Dva dny zvracející tchýně po dobrém rodinném obědě, nebo večer strávený na záchodové míse po romantické večeři; to jsou asi nejhorší noční můry všech žen. A za to všechno mohou bakterie, které se nám nekontrolovatelně namnožily v kuchyni.  A jak se takových situací nejlépe vyvarovat?


Omývejte, omývejte

Umýt si před svačinou jablko nebo rajče, které konzumujeme i se slupkou, je pro nás samozřejmé. Ale co banány nebo melouny. Omýváte je také? Pokud ne, tak s tím velice rychle začněte. Bakterie se totiž ze slupky mohou snadno přenést prsty (banán) nebo nožem (meloun) na konzumovanou část ovoce. A žaludeční potíže jsou na světě. Ilustrační foto

Syrové x čerstvé maso

Prkénko, na kterém jste krájela syrové maso, po použití ihned odstraňte z kuchyňské linky a linku samotnou pečlivě umyjte. Může se to zdát banální, ale stačí i jeden neopatrný dotyk prstu a budete si brzy tykat se salmonelou.


Nevykrajujte!

Nikdy, ale opravdu nikdy nevykrajujte plesnivé nebo nahnilé kousky ovoce a zeleniny, vyhoďte rovnou celý plod. Kořeny plísní i hniloba ho prorůstají celý, i když je nevidíte. Totéž platí i pro plesnivou marmeládu apod.


Chlaďte

Uvažovala jste někdy o teplotě ve vaší chladničce? Ne? Tak to rychle napravte. Neměla by být vyšší než 5°C. Při vyšší teplotě se totiž velice snadno množí bakterie, zvláště v již hotových uvařených jídlech.


Znovu nezmrazujte

Jednou rozmražené potraviny už znovu nezmrazujte. Mohla byste si pak z mrazáku vytáhnout doslova jedovou bombou. Je totiž často tradovaným omylem, že mražení veškeré bakterie zničí. Není to pravda, nízké teploty jen utlumí jejich činnost. A pokud již jednou rozmražené maso zapomenete v mrazáku několik měsíců…


Neohřívejte

Uvařila jste oběd a chcete, aby ho měl teplý i váš manžel, který se vrátí za dvě hodiny? Musím vás zklamat, tentokrát bude mít smůlu. Hotový pokrm se totiž musí skladovat při teplotách 70°C nebo 5°C. Takže nejlepší je rychle ochladit hrnec s jídlem a vložit ho do chladničky. A nebojte se, manželovi se pár minut strávených u mikrovlnky vrátí v podobě zdravého zažívání.


Čistou houbičkou!

O několik řádků výš jsem mluvila o mytí linky houbičkou. Ale čistou houbičkou! Jak to myslím? Bakterie a choroboplodné zárodky milují vlhko, takže pokud bude vaše mycí houbička stát celý den v loužičce vody, mohou se v ní tyhle potvůrky namnožit do obludných množství. Nejenže pak s houbičkou nic čistě neumyjete, ale výsledek bude naprosto opačný. Ale existuje jednoduchá rada. Pořiďte si držáček, na kterém houbička alespoň přes noc úplně vyschne, a pravidelně houbičky vyměňujte.

 


Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
bohužel myslím,že je to tak,číhají všude,je jich spoustaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
tých baktérii je naozaj všade dosť
Obrázek uživatelky
profil
Nic nového - vše je logické
Obrázek uživatelky
profil
vše dodržujeme,a houbičky-ty jsou prý největší zdroj bakterií v domácnosti.
Obrázek uživatelky
profil
souhlasímSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles