Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co vám garantuje značka BIO?

8. 09. 2009 | Domácnost

Výroba biopotravin zahrnuje více méně ty postupy, které běžně denně provádíte doma ve vaší kuchyni, od čištění a mytí, přes krájení či mixování až po vaření, pečení či smažení, jen ve větším množství. Tak jako vy děláte všechny preventivní kroky, abyste ochránili svoji rodinu, tak i výrobci biopotravin musejí dodržovat nejen všechny běžné bezpečností předpisy pro výrobu potravin, ale také naplňovat pečlivě kontrolované postupy, garantující integritu biopotravin.

Umělé přísady v biopotravinách?

V pravidlech pro zpracování ekologických surovin se používá termín „doplňkové pomocné látky“. Jsou to látky, které byly získány z přírodního zdroje, ať už rostlinného, živočišného nebo minerálního. Pravidla předepisují, že při výrobě biopotravin je možné použít jen ty látky nezemědělského původu, které jsou vyjmenovány v seznamu Potravinářských přídatných látek v Nařízení rady ES.

Příkladem látek, které jsou povoleny pro používání při výrobě biopotravin, může být například vápník, kyselina askorbová, používaná při výrobě biosýrů nebo vitamín E, používaný jako konzervační prostředek. Oxid uhličitý se používá pro sycení nápojů, ony známé bublinky, nebo etylén při dozrávání banánů a dalšího ovoce. Celkem je na seznamu 36 povolených látek. Naproti tomu se při výrobě běžných potravin používá více než 10 000 syntetických přídatných látek.

Co vám garantuje značka BIO?



Právní předpisy zaručují spotřebitelům, že se v ekologickém zemědělství a výrobě biopotravin nepoužívají žádné nepovolené látky, jako syntetická hnojiva a pesticidy či GMO. Abyste se při nákupu mohli lépe orientovat, zavedla jak Evropská komise, tak řada členských států, biologo nebo-li „biopečeť“.

Používání evropské bioznačky je zatím dobrovolné, ale používání české, zelené značky „BIO“ je pro všechny české výrobce biopotravin povinné. Jak česká, tak evropská bioznačka se zatím vztahují jen na zemědělské produkty, potraviny a nápoje, nenajdeme je tedy například na přírodní kosmetice, ekologickém oblečení nebo ekologické drogerii.

"Lidé, kteří kupují biopotraviny, si mohou být jisti, že svým nákupem podporují zemědělce, snažící se dlouhodobě udržet naši Zemi čistou a zdravou. „Biomouky z Biomlýna se samozřejmě na svých obalech pyšní výrazným znakem BIO. Je pro nás čest pomáhat českým ekologickým zemědělcům a máme radost, že naše biomouky s úspěchem používají jak profesionální pekaři, tak i kuchařky ve školních jídelnách či doma“, říká pan Denemarek.


Zdroj: Měsíc-biopotravin.cz


Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mít dost financí,pořídím zahradu a pěstuji sama,chovám slepice...ale nemá kde,občas bio kupuji,bohužel ne pořád a všechno,jak bych chtěla
Obrázek uživatelky
profil
doma si pestujem bio zeleninku
Obrázek uživatelky
profil
to bio je ale značne predražené. radšej si to pestujem doma
Obrázek uživatelky
profil
kteří kupují biopotraviny, tak svým nákupem podporují zemědělce...atd...tak tomu věřím...Smajlíkale i doma na zahradě musíte pohnojit, protože by to nenarostlo do takových rozměrů jako jsou v marketech a stejně by ty "chcípáky" nikdo nekoupil.(Celý BIO je jenom tahák na peníze ;-(
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles