Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Domácí pekárny - co zvládnou?

31. 10. 2010 | Domácnost
Domácí pekárny zvládnou jak proces hnětení, tak kynutí těsta a samozřejmě i samotné pečení. Zahřívají suroviny na správnou teplotu, všechno promíchají, uhnětou těsto, ohlídají správnou teplotu kynutí a nakonec upečou chléb. Stačí do pekárny jen vložit potřebné suroviny a zvolit příslušný program, žádné špinavé nádobí, mísy, vály, plechy nebo hrnce.

Každá pekárna zpracuje jak chlebovou směs, tak jednotlivé přísady pro klasický i celozrnný chléb, koláče nebo i pizzu. Většinou každý návod k použití obsahuje velký počet receptů, ze kterých si každý jistě vybere dle svých chutí. Mnoho dalších vyzkoušených receptů najdete v různých časopisech i na internetu. Pokud se rozhodnete pro vlastní chléb, doporučuje se držet při pečení alespoň ze začátku návodu, abyste se důkladně seznámili s jednotlivými pracovními postupy a nastaveními pekárny. Nějaké modely, musíte si to ale v obchodě zjistit, dovolí, abyste si naprogramovali i vlastní postup. Pekárny chleba přinášejí úlevu hlavně pacientům, kteří trpí celiakií, tedy nesnášenlivostí vůči lepku, některé jsou dokonce vybaveny extra programem pro bezlepkové pečení. Pečení s bezlepkovou směsí je důkladně vyzkoušeno a pro mnohé bylo překvapením, jak chutný může chléb pro diabetiky být.   

Jakou pekárnu si vybrat

Při vyběru pekárny se řiďte hlavně obsahem pečicí nádoby, pro  čtyřčlennou rodinu je ideální bochník kolem 1 200 až 1 400 gramů a cenou, kterou jste ochotni obětovat. Počet háků není až tak důležitý, spíše je potom rozdíl ve tvaru výsledného bochníku. Dva háky vám udělají bochník ve tvaru kvádru  a jeden hák udělá spíš krychli. Co se týká kvality, tak se může objevit nějaký ten poruchový kus, ale většinou jde jen o jeden, než třeba celá řada jednoho výrobce. Skoro všechny pekárny jsou v podstatě založeny na stejném principu, to znamená nějaký ten software, topná spirála a v pečicí nádobě hnětací háky. Mezi výrobci se liší jen programy na pečení různých druhů chleba, celozrnný program, bezlepkový program, rychlý program pro pečení bílého chleba a programy, které slouží k přípravě těsta na bagety, croissanty, rohlíky, pizzu a jiné. Některé domácí pekárny mají i program, který umí péct z kypřícího prášku, vynechá fázi kynutí a hned po hnětení začíná péct a některý si i sám přidá dodatečné suroviny. Některé pekárny mají i nastavitelný 13hodinový - 15hodinový digitální časovač, který zajistí, že pečení začne automaticky ve vámi zvolenou dobu tak, abyste si mohli vychutnat čerstvě upečený chleba třeba při příchodu domů.

Domácí pekárny pomohou i zadělat na kynuté buchty, případně jiná kynutá těsta. Obsluha je automatická, většinou se nemusíte o nic starat, jen čekat, až bude hotovo. Pokud chcete třeba bezlepkový chléb, stačí si vybrat ty správné suroviny, od bezlepkové mouky až po slunečnicová semínka a ořechy a máte jistotu, že Váš domácí chleb bude opravdu zdravý.

Všechny pekárny pracují na stejném principu, uvnitř pláště přístroje je instalována čtyřhranná pečicí nádoba se speciální antiadhézní povrchovou úpravou, která je vybavena hnětacími háky, kam se vkládají přísady na pečení, nejdříve tekuté, pak tuhé. Potom jen stisknete tlačítko a nastartujete program, speciální topné tělísko pekárnu rozpálí na potřebnou teplotu a po třech až pěti hodinách je chléb hotový. Není to sice rychlé pečení, ale je to pohodlné a vcelku snadné a hlavně si uděláte takový, jaký sami chcete, nebo potřebujete.


Markéta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
taky v ní míchám těsto na cukroví,knedlíky....
Obrázek uživatelky
profil
hlavně ji používám na kynuté těsto,ale chlebík je také mňamka vřele doporučuji Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pekárnu rozbitouSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Přítel ji koupil, já sama v ní nepeču, protože mi to nějak nejde. Ale zato on to zvládá bravurně. Jednak kupujeme směsi, ale taky si kombinuje chlebíky jen tak od oka a vždycky mu to vyjde. Je to prostě super.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles