Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hospodyňky pozor! Mírná zima přeje plísním.

20. 03. 2015 | Domácnost
Ani zima už není, co bývala. Rok od roku je sněhu méně a mrazivé počasí se také dlouho "neohřeje." Krom toho, že přicházíme o krásné idylické chvíle a možnost lyžovat, mírné zimy přinášejí i jiné, vážnější problémy.

Nemrznoucí počasí a vysoká vlhkost vytvářejí vhodné podmínky pro rozšiřování plísní. Ty se pak často objevují na obvodových pláštích budov, stropech místností, na obkladech i pod nimi. Plísním se daří i na kobercích, textiliích, okenních tmelech, dveřích, či dokonce nábytku. Vzniknout mohou v trhlinách na omítce nebo v důsledku nedostatečné tepelné izolace. Do zdiva se tak dostává vlhkost, která tvorbu plísní podporuje. V interiéru si dávejte pozor na nábytek u zdi, případně dosahující po strop místnosti. Pokud se totiž opírá o stěnu, nemůže tudy proudit vzduch, což vede k vyšší vlhkosti vzduchu a tvorbě plísní.

Kde je třeba si dávat pozor

Plísně vznikají hlavně v místnostech, kde je nadměrné vlhko, přičemž zvlášť rizikové jsou kuchyně, koupelny a prádelny. Časté jsou plísně i v nedostatečně větraných místnostech, jako jsou například komory, spíže nebo sklepy. Problémy s plísněmi vám může přinést i nevhodný druh vytápění či jeho omezování. Na začátku zasáhne plíseň jen některá místa a vytvoří na nich mokré fleky, o něco tmavší než barva stěny. Časem však přerostou do souvislých ploch. Myslete však na to, že plísně se rozšiřují nejen po ploše stěn, ale jdou i do hloubky. Důsledkem je opadávání barvy nebo omítky a později i trvalé poškození zdiva.

pozor na plíseňPlísně a zdraví

Pokud se v bytě nebo domě objeví plísně, není to jen estetický problém. Plísně totiž škodí i zdraví, čemuž se v dnešní době naštěstí už přikládá náležitá pozornost. Některé z nich například způsobují u lidí alergie, které mohou přerůst až do astmatu. "Velké zdravotní komplikace mohou plísně způsobit i atopikům, u nichž mohou vyvolat sennou rýmu, zánět spojivek, astma, zda atopický ekzém," vysvětluje pražská alergoložka MUDr. Eva Kovaříková.

Lidem ale také hrozí různá plicní, žaludeční či střevní onemocnění, častá je i kopřivka, bolesti kloubů, trvalá únava, migrény. Plísně mj. produkují řadu toxinů, například aflatoxiny, které mají přímý vliv na celý imunitní systém člověka. Dále mají negativní vliv na různé orgánové systémy, jako jsou játra nebo ledviny a v neposlední řadě mohou také snižovat plodnost u zvířat.

Co plísním svědčí?

Plísně jsou obecně rozšířené organismy s obrovskou druhovou diverzitou. Nejnebezpečnější pro alergiky jsou rodu Aspergillus a Penicillium. Jejich spóry zamořují vnitřní prostředí ve vlhkých a špatně větraných prostorách jako jsou koupelny, WC, kuchyně a sklepy. Žijí v neudržovaných klimatizačních zařízeních, chladničkách, odpařovacích nádobách a čističkách vzduchu. Ve zvýšené míře se vyskytují v bytech s plastovými okny. Dále je běžně najdete na špatně uskladněných potravinách, zejména pečivu, ovoci a zelenině. Někdy si přineseme plísně už domů z obchodu. Vegetují však i v prostorách za nábytkem, který je těsně přisunut k vlhké zdi. I některé druhy kvasinek mohou působit i infekčně. Časté jsou infekce způsobené plísněmi - kvasinkami rodu Candida. Kvasinky sice běžně osidlují kůži a sliznice, ale u některých lidí vyvolávají následné infekční onemocnění.

Plísně lokalizujte a odstraňte

Jelikož plísně vznikají na vlhkých místech, jako první musíte zjistit, co vlhkost způsobuje. Než se pustíte do sanace, musíte mít jistotu, že vaše práce nevyjde nazmar a plíseň se "nevrátí". Když ložisko odstraníte a poškozená místa ošetříte, je čas postarat se o to, abyste plísni nedali na návrat příležitost.

Způsobů jak odstranit plísně je několik. Dají se z povrchu odstranit mechanicky - oškrábáním za mokra tak, aby se jejich spóry nešířily do vzduchu. Mechanické odstraňování se však obecně nedoporučuje, protože je náročné zcela zabránit šíření sporů do prostředí. Možností je i ozařování postiženého místa UV, gama nebo mikrovlnným zářením, ale tuto metodu již svépomocí pravděpodobně nezvládnete.

Nejjednodušší a nejefektivnější je chemické odstraňování plísní, které hravě zvládnou i laici. Aplikace chemických přípravků probíhá natíráním, stříkáním nebo máčením postiženého povrchu. Protiplísňových přípravků na sanaci objektů postižených plísní je na trhu poměrně dost. Při aplikaci se však vždy řiďte přiloženým návodem.

Jedním ze způsobů aplikace protiplísňových přípravků je natírání. Zde se používají protiplísňové přípravky na vodní bázi jako podkladový nátěr. Po aplikaci je necháte 24 hodin schnout. Tmavý povrch mechanicky odstraníte kartáčem a aplikujete vrchní nátěr v alespoň dvou vrstvách.

Zdroj: SAVO


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
U nás v ložnici se plíseň zabydlele ve velkém.Smajlíknepomáhá ani postřik,větrání,prostě nic.myslíme si ,že na to má vliv velký ořech od sousedů,který drží vodu v kořenech.Smajlík a táhne se pod naší ložnici. nevíme si už rady.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já bojuji statečně v koupelně!! Několikrát nás soused nad námi vytopil!
Obrázek uživatelky
profil
plíseň nemám nikde v bytě,často větrám
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle