Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak jednoduše uklidit kuchyň a koupelnu?

10. 05. 2011 | Domácnost
Každá hospodyňka se snaží, aby měla svůj domov čistý. Při úklidu domácnosti mnohé z nás využívají nejlepší čisticí a desinfekční prostředky, které jsou na trhu. Některé se však rády vracejí ke starým osvědčeným prostředkům našich babiček.

Právě v kuchyni se často objevují choroboplodné zárodky, které vyvolávají různé infekce. Než sáhnete po chemii, můžete vyzkoušet čistidla přírodního původu, jako je ocet, citrón, sůl, jedlá soda a kypřící prášek. Všechny tyto prostředky mají dobré čistící a desinfekční účinky. Žádný přírodní prostředek nepoškodí vaše vybavení v kuchyni ani v koupelně.

Kuchyň

V kuchyni každá hospodyňka tráví nejvíce času, proto se snaží, aby byla vždy čistá a útulná. Veškeré povrchy v kuchyni a kuchyňské vybavení, které přichází do styku s potravinami, bychom měli pravidelně čistit. Stejně tak skříňky musí zářit čistotou nejen zvenčí, ale i zevnitř. Při čištění nezapomínejte ani na rohy a škvírky. Do těžko dostupných míst se dostanete pomocí obyčejného zubního kartáčku. Na čištění nám poslouží ocet smíchaný s vodou v poměru 1:1. Nebo citrónová šťáva smíchaná se solí, nejvíce se osvědčila na dřevěné povrchy a také kuchyňská prkénka. Poté je opláchneme čistou vodou.

Ocet působí jako desinfekce. Můžeme ho použít také na dlaždice. Spáry mezi dlaždicemi čistíme citrónovou šťávou smíchanou se špetkou soli, kterou naneseme pomocí tenkého štětečku nebo zubního kartáčku. Necháme 20 minut působit, potom umyjeme a utřeme do sucha. Octová voda nám poslouží také na mytí lednice a myčky na nádobí.

Pak všechno opláchneme vodou. Zbavit varnou konvici usazeného kamene pomůže ocet. Do konvice nalijeme vodu s octem a necháme projít varem. Veškeré usazeniny vodního kamene můžeme zkusit vyčistit roztokem  250 ml octu, 250 ml vody a jednu lžičku soli. Roztok necháme aspoň hodinu působit. Pak všechno důkladně opláchneme vodou.

Největší špínu vyčistí soda

Největší mastnotu v kuchyni vyčistí soda smíchaná s vodou v poměru 1:1. Jedná se především o troubu, digestoř, dřez v kuchyni a jeho okolí. Tento osvědčený prostředek vyčistí všechny nečistoty, které se v domácnosti nacházejí. Potom všechno důkladně umyjeme a utřeme do sucha.
Na houbičkách a hadřících se vyskytuje nejvíce bakterií, proto je dobré je prát v octové vodě nebo pravidelně měnit. Stejně tak jako odpadkový koš je dobré vymývat octovou vodou. Na podlahy v kuchyni působí desinfekčně také ocet, který se přidává do kyblíku s vodou.


Koupelna

Také koupelna vyžaduje čistotu. Aby dlažba v koupelně nevypadala zašle a pěkně se leskla, přidáváme do vody na vytírání trochu octu. Veškeré usazeniny vodního kamene můžeme zkusit vyčistit roztokem  250 ml octu, 250 ml vody a jedné lžičky soli.

Ocet je účinný také na koupelnové dlaždičky. Na špínu mezi jednotlivými kachličkami pomáhá kypřící prášek. S pomocí malého štětečku, který navlhčíme, naneseme mezi jednotlivé spáry kypřící prášek, který necháme 20 minut působit, nakonec setřeme vlhkou houbičkou a utřeme do sucha. Plastové předložky čas od času desinfikujeme octem.

Můžeme je nastříkat nebo ponořit do vody s octem.  Necháme ½ hodiny působit. Pak dobře opláchneme. Některé materiály mohou po použití octu vyblednout, než to uděláte, je dobré vyzkoušet účinek octu na malé ploše. Další vybavení koupelny jako je vana, umyvadlo a kohoutky vyčistíme jedlou sodou smíchanou s vodou v poměru 1:1. Soda působí dobře také na toaletu.
 
Každá hospodyňka je pyšná, když domácnost září čistotou. Tyto jednoduché přírodní prostředky vám pomůžou v boji s různou nečistotou.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz
    



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem si nedávno objednala dřez i baterii z gratinu od firmy FRANKE z https://eshop-franke.cz/464-granitove-drezy a jejich údržba je perfektní. S ostatními materiály se to nedá srovnávat. Neusazuje se na nich tolik vodní kámen, nemusí se neustále leštit a určitě oceníte jejich odolnost. Pak vám odpadává nutnost čistit všechno octem. Já jsem stihla nějaký výprodej, co občas mají a pořídila jsem je za velmi rozumnou cenu.
Obrázek uživatelky
profil
V nedávném článku z https://www.trendo.cz/clanky/cisteni-a-udrzba-nerezovych-drezu-franke-b85 jsem četl zajímavé rady na čistění určitých materiálů v kuchyni. Třeba se někomu rada bude hodit.
Obrázek uživatelky
profil
JJ. TO JSOU OSVĚDČENÉ PROSTŘEDKY, TAKY JE POUŽÍVÁM SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
dobře napsaný!
Akorát nechápu, proč všechny blbnete s práškem do pečiva a zbytečně vyhazujete peníze. Prášek do pečiva je de facto trocha mouky - která nic nečistí, ani nedesinfikuje a nemá ani žádné podobné účinky, ale soda, která je obsažená v kypřícím prášku ano.
...
Takže..., stačí soda...
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles