Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak na skvrny?

20. 10. 2008 | Domácnost
Skvrny jsou nečistoty, které jsou nerozpustné nebo špatně rozpustné ve vodě.

Při odstraňování skvrn platí důležitá pravidla:
- Skvrnu čistíme co nejdříve po jejím vzniku.
- Staré nebo zaprané skvrny se odstraňují hůře.
- Skvrnu je nutné ihned po jejím vzniku namočit studenou vodou (nikdy nepoužívejte horkou vodu).
- Pokud máte možnost, naneste na skvrnu na cca 5 minut gelový prací prostředek. Gel se dobře vsákne do tkaniny a bude působit přímo na skvrnu. Tak nedojde k jejímu zaschnutí a pevnému spojení s tkaninou a váš boj s jejím odstraněním byl úspěšně zahájen. Po nanesení gelu na skvrnu nikdy části látky o sebe netřete - jen byste dostali špínu hlouběji do tkaniny!

K tomu, abychom skvrnu mohli dokonale odstranit, bychom měli znát její původ. Znalost původu (druhu) skvrny umožní vhodnou volbou čisticího postupu a výběrem pracího prostředku skvrnu nejlépe odstranit.

Jak na skvrny?Na rozdílné typy skvrn působí rozdílné složky pracího prostředku. Ten kromě standardních složek (tenzidů) obsahuje ještě tzv. speciální složky (např. bělící látky, enzymy, aktivátory, atd.), které dodávají pracímu prostředku "vlastnosti navíc". Jejich poměr a přítomnost je dána kvalitou a cenou daného pracího prostředku. Čím je prací prostředek dražší, tím obsahuje více kvalitních složek, které jsou schopné odstraňovat skvrny již při nižších teplotách. Zapomeňte na to, že levné a neznačkové prací prostředky budou obsahovat dostatečné množství účinných látek. Levné prášky ve svém složení mají místo drahých složek levné stavební látky a plnidla. Výsledek praní tedy zpravidla nepředčí praní v čisté vodě, což bylo mnohokrát dokázáno v testech v ČR.


Druhy skvrn

Vzniklé skvrny se dají rozdělit do několika skupin, a tudíž se liší i možnostmi odstranění.


Skvrny dle původu:

1. Bělitelné:

2. Nebělitelné:
a) Pigmentové
b) Pigmentovo-mastné skvrny
c) Mastné, tukové skvrny
d) Bílkovinové skvrny a uhlovodany



ad. 1. Bělitelné skvrny

Jsou to skvrny pocházející z přírody, respektive ty, které mají rostlinný původ jako např. veškeré ovoce, zelenina, tráva, káva, kakao, čaj, kečup, banány, sójová omáčka, džusy nebo ovocné šťávy, sekt a med. Bělitelné skvrny jsou problémové skvrny. Lze je však odstranit vhodným prostředkem, vhodnou teplotou a pracím programem s dávkováním pro velmi špinavé prádlo. Pokud tedy budete mít skvrnu např. od marmelády, čokolády nebo červeného použijte gel na praní, který za pomoci bělících látek při teplotě 60 °C skvrnu odstraní. Skvrna bude pryč a vaše prádlo bude zářivě bílé.

Při bělitelných skvrnách můžete dávkovat více pracího prášku, neboť se tím zvyšuje i koncentrace aktivních složek a umožňuje silnější prací efekt.

Jak na skvrny?


ad. 2.Nebělitelné skvrny

Pigmentové skvrny
Jsou skvrny přírodního charakteru, které jsou ve vodě těžko rozpustné (pigmentové skvrny jako např. prach, saze, hlína, rez, antuka, dětská strava) až nerozpustné (mastné, tukové, bílkovinné a uhlovodany jako např. make-up, antiperspirant, svíčko-vý vosk, máslo, krém, parfém, zašpiněné límce a manžety). Pro jejich odstranění je nutné zvolit dávkování pro silně zašpiněné prádlo - viz instrukce o dávkování na obalu pracího prostředku v kombinaci s dlouhým pracím programem a střední teplo-tou 60 °C.

Skvrny pigmentovo-mastné, tukové, bílkovinné, uhlovodany
Jsou skvrny ve vodě nerozpustné, a z toho důvodu je někdy nutné kromě vyprání zvolit ještě jiné přípravky vhodné k jejich odstranění.


Příklady skrvn:

Make-up
Na skvrnu nejprve namočte do studené vody a pak naneste prací gel a prádlo ná-sledně vyperte v univerzálním prostředku pro bílé nebo stálobarevné prádlo nebo variantě Color (podle typu prádla) a dávkujte jako pro silné zašpinění. Žádný další odstraňovač skvrn není v tomto případě nutné použít.

Inkoust/propiska
Tampon namočte do etylalkoholu a ošetřete jím skvrnu, pod níž jste položili savý pa-pír nebo bílou papírovou utěrku k zachycení přebytečného množství rozpouštědla.

Parfém
Použijte čistý alkohol. Aplikujte chomáčkem vaty nebo tamponem na savém podkla-du. Pozor u málo odolných barev, např. u hedvábí. Následně na skvrnu naneste te-kutý prací prášek nebo gel a prádlo následně vyperte v univerzálním pracím pro-středku pro bílé nebo stálobarevné prádlo nebo ve variantě color (podle typu prádla). Dávkujte jako pro silné zašpinění.

Krém na boty
Část látky se skvrnou vložte mezi dva savé papíry nebo dvě bílé papírové utěrky a ošetřete tamponem namočeným do rozpouštědla (trichloretylen nebo benzinový čis-tič skvrn).



Zdroj: Henkel

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ted se mi to hodí,mám malé dítě a to je pořád něco
Obrázek uživatelky
profil
O namáčení ve studené vodě atd.jsem vesměs všechno věděla, ale zaujalo mě, že pokud nanesu prací gel, tak to nemám drhnout Smajlík.....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles