Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se nespálit při výběru elektrického spotřebiče?

17. 12. 2009 | Domácnost

Předvánoční slevy lákají spotřebitele mimo jiné ke koupi elektrických spotřebičů. Zatímco u dražších z nich si vybíráme pozorněji a cena není jediným ukazatelem, u spotřebičů typu rychlovarné konvice se mnohdy dlouho nepozastavujeme. Přitom právě elektrospotřebiče patří hned po hračkách mezi nejčastěji oznamované výrobky informačního systému RAPEX - výroční zpráva za rok 2008 uvádí 169 oznámení týkajících se elektrických spotřebičů, tedy 11% všech oznámení.


Povinností každého výrobce, dovozce a distributora je dodávat na trh a do oběhu pouze produkty bezpečné, tedy takové, které při správném nebo předvídatelném použití nepředstavují žádné nebo jen minimální nebezpečí. Každý elektrický spotřebič musí být označen značkou CE (Conformity Europe) potvrzující splnění technických a hygienických požadavků směrnic EU. Mnohdy však nesou výrobky tuto značku neoprávněně – základní požadavky nesplňují, a mohou tak být pro spotřebitele nebezpečné. Pomocí pro orientaci ve výběru bezpečných produktů by měla být tzv. výrobková certifikace prováděná nezávislými certifikačními a inspekčními orgány.

Seznam nebezpečných nepotravinářských výrobků, které pravidelně zveřejňuje evropský informační systém RAPEX, může každý spotřebitel díky SOS nalézt již i v české verzi na SOS. V sekci nebezpečné výrobky je možno zadáním konkrétních výrazů vyhledat „rizikové“ produkty s uvedením země původu, popisem nebezpečí i opatřením dozorových orgánů. U elektrických spotřebičů pro domácnost patří mezi nejčastěji uváděná nebezpečí úraz elektrickým proudem způsobený nedostatečnou izolací částí pod elektrickým proudem, chybným vedením, které se v některých případech může dostat do kontaktu s částí výrobku, či nedostatečnou ochranou proti průniku tekutin. Rizikem může být i popálení díky vadné konstrukci – ulomení plastové rukojeti u varné konvice nebo snadné oddělení krytu konvice, a tím zpřístupnění části pod napětím.

Doporučením pro spotřebitele by mělo být tedy nejen sledování týdenně aktualizovaných reportů systému RAPEX, ale současně i oznamování případů, kdy produkt, který si zakoupili, je poruchový, způsobil zranění či neodpovídá parametrům uvedeným na etiketě a v návodu. Oznámení je možno podat buď prostřednictvím Sdružení obrany spotřebitelů nebo přímo na dozorový orgán (Českou obchodní inspekci). Ta může po provedení kontroly nařídit zákaz nabídky a prodeje, stažení zjištěného nebezpečného výrobku z trhu a udělení sankce až do výše 20 mil. Kč.

Jak tedy postupovat při nákupu elektrického spotřebiče? Součástí balení by měla být průvodní dokumentace (tedy návod na montáž, uvedení do provozu, používání, údržbu a likvidaci výrobku) v českém jazyce. Elektrický spotřebič musí být označen jmenovitým napětím nebo jeho rozsahem, jmenovitým příkonem nebo proudem, jménem nebo obchodní značkou výrobce nebo odpovědného prodejce a údajem o modelu nebo typu (tyto informace mohou být i součástí průvodní dokumentace nebo obalu výrobku). Spotřebitel musí obdržet záruční list a pokladní doklad.

Možností, jak se vyhnout případným problémům vyplývajících z nedodržování zákonných požadavků na bezpečnost u již zakoupeného elektrického spotřebiče, je výběr produktů nezávisle prověřených certifikačním a inspekčním orgánem. Výrobková certifikace, na kterou na spotřebiči upozorní např. oktagon Monitorovaná výroba nebo Testovaná bezpečnost TüV SüD, je dokladem odborného prověření kompletní technické dokumentace, výpočtů, protokolů o zkouškách, provedení měření jednotlivých výrobků na hlučnost, vibrace či elektromagnetickou kompatibilitu, ale také celkového posouzení stavu výroby a systému řízení přímo na místě.

Mezinárodně uznávaná certifikace probíhá na bázi dobrovolnosti a jejím záměrem je snížení rizik úrazů a zajištění bezpečných a zdravotně nezávadných produktů na trhu.

 

Zdroj: SOS

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
DOBRÉ RADY ,ALE MÁM SVÉ ZKUŠENOSTI
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles