Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak si vybrat novou pračku

19. 09. 2010 | Domácnost
Při výběru nové automatické pračky je každá dobrá rada a informace vítána. Určitě budete chtít, aby dobře prala, aby vydržela mnoho roků, aby nebyla moc velkým žroutem proudu a vody. Pro většinu domácností hraje velmi důležitou roli i cena.

Bohužel koupit pračku ve vyloženě nízkých cenových kategoriích se nemusí vyplatit. Test spotřebitelů prokázal, že s cenou klesá i kvalita. Při výběru pračky je také potřeba zvážit, jak velkou a jak výkonnou pračku vlastně potřebujete. Je totiž zbytečné kupovat velkou pračku, která vypere až 7 kilogramů prádla, když perete jen pro dva lidi. Ovšem velký objem bubnu určitě využije rodina se dvěma a více dětmi.

Vybrat si také můžete podle toho, zda chcete typ s horním plněním nebo bočním plněním. Dost důležitým kritériem jsou také rozměry pračky. A nejdůležitějším kritériem pro výběr pračky je energetická třída a odstředivost. Na to byste se měli podívat jako první. 

Vzhled a rozměry pračky

Do malé koupelny se nejlépe hodí úzká pračka plněná shora. Do velké koupelny si můžete vybrat dle svého vkusu a uvážení. Existují i designově zajímavé pračky, například v retro stylu nebo v různých pastelových barvách, které se hodí do moderních interiérů domů a plní zároveň solitérní funkci. Ovšem vzhled pračky by měl být až na druhém místě.

Nejdůležitější je spotřeba

U automatických praček rozlišujeme dva druhy spotřeby a to spotřebu vody a spotřebu energie. Spotřeba vody je u různých praček rozdílná. Většinou platí, čím je úspornější, tím je pračka dražší.
Energetická spotřeba se označuje písmeny A až G. Nejlepší je energetická třída A, a ještě lepší je A+.
Průměrná roční spotřeba energie v běžné domácnosti na praní prádla je přibližně 500 kWh a 20 tisíc litrů vody. Proto byste měli vybrat takovou pračku, abyste za energii a vodu neměli takovou spotřebu. Ideální spotřeba při praní jednoho plného cyklu prádla je pod 1 kWh a to mají jen pračky označené písmenem A, nebo A+ a spotřeba vody by neměla přesáhnout 40 litrů. Spotřeba energie úzce souvisí s hladinou vody při praní. 

Odstřeďování vody

V zásadě platí, čím vyšší otáčky, tím vyšší pořizovací cena pračky. Nejméně kvalitní pračky mají jen 400 otáček za minutu. Nejlepší je pračka, která odstřeďuje alespoň 800 otáčkami za minutu, nejlépe 1000 až 1200. Ty nejlepší pračky dosahují až 1800 otáček za minutu, ale tak vysoké otáčky už mohou poškozovat některé typy tkanin. Takovou pračku si kupte jen tehdy, budete-li používat i sušičku prádla. Ušetříte tím energii na usušení prádla.

Největší vliv na spotřebu energie při praní prádla má zvolená teplota vody. Pračky, které díky nejrůznějším systémům používají nižší množství vody, mají také nízkou spotřebu elektrické energie. Také množství použitého prášku je závislé na objemu prací lázně a tím pračky s nízkou spotřebou vody a energie uspoří i prací prášek. Nejvíce energie spotřebuje sušení prádla u pračky se sušičkou. Nejlepší je, když pračka sama rozezná, kolik vody pro praní potřebuje a dávkuje si sama podle druhu a množství prádla, takové pračce se říká množstevní automatika. Ale takové pračky už jsou poměrně dražší, ale určitě se vám taková investice vyplatí. 

Markéta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
taky mám pračku plnění vrchem mám málo místa,ale jsem spokojenáSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezky se to čte,ale hůře realizuje. Mám malý byt a sehnat malou pračku je opravdu problém. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Markétko!
Pračku máme před rokem kupovanou, doufáme, že vydrží nějaký ten čas..., rozhodně jsem se vyhýbala zbytečnostem a museli jsme se přizpůsobit rozměru a aby byla plnit shora
Obrázek uživatelky
profil
Markét, díky za dobré rady při výběru pračky. Taky budeme brzy nějakou novou pračku kupovat.
Obrázek uživatelky
profil
Moc dobrý článek.Nás koupě nové pračky čeká,takže dobrá rada nad zlato.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles