Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak správně pečovat o ručníky a župany

19. 02. 2010 | Domácnost
Možná to znáte - utírání se starým ručníkem nemusí být příliš příjemná záležitost. Někteří spotřebitelé likvidují ručníky ihned, jak začnou stárnout a ztrácí savost. Pokud se o své ručníky budete dobře starat, budou produktivně sloužit několik let a nemusíte se bát, že se z něj stane struhadlo.

Ručníky mohou být vyráběny z různých materiálů, jejichž vlastnosti jsou odlišné. Froté tkanina je nejčastěji používanou tkaninou, na které jsou z jedné nebo obou stran vytvořeny smyčky. Velurové ručníky vzniknou, pokud se smyčka z jedné strany ořízne a vytvoří tak dekorativní lesklý povrch připomínající samet. Ručníky mohou být tkány také do zdobených obrazců nebo proužků, mohou být vyšívány nebo potištěny. Je čas poslat do důchodu staré ručníky, které byly vyrobeny z tenkých vláken a častým používáním se na nich vytvořily díry.

Když si kupujete ručník, ujistěte se, že je kvalitní. Bavlna a další přírodní materiály dobře odolávají opotřebení a jsou jednoduché na údržbu. Pozor na ručníky, které jsou vyrobeny ze směsí umělých vláken – ty mají tendenci rychleji se odírat a také nejsou tak savé jako ručníky bavlněné (nebo bambusové). V některých případech mohou způsobit podráždění kůže. Osuška vysoké kvality vám vydrží déle, protože je robustnější konstrukce.  Materiálem 21.století je však bambus. Jejich savost je třikrát vyšší, než u ručníků z bavlny a nižší tepelná vodivost vyvolává příjemný chladivý pocit a dýchatelnost tkaniny.

S novým ručníkem nebo županem je nutné zacházet opatrně, abyste předešli možnému zatrhnutí oček (zlomenými nehty, prstýnky, zipy atd.) ještě před prvním vypráním, během něhož dojde k nepatrnému sražení, čímž se očka pevně uchytí do tkaniny a ručníky jsou připraveny k použití . Vytržené smyčky mohou být opatrně odstřiženy. Pokud byste je vytrhávali, mohlo by to vést k tomu, že by byly vytaženy i další smyčky.

Ručníky i župany by měly být prány v teplotě 40°-50% C, řádně vymáchány a poté pokud si přejete, mohou být sušeny v sušičce s nízkým až středně vysokým tepleným nastavením. Avivážní prostředek přidaný do posledního máchání způsobí, že ručníky budou měkčí a hebčí. Nicméně nadměrné užití může vést k tomu, že se ručníky stanou hydrofobními - budou odpuzovat vodu.

Jedním z problémů ručníků je, že mají tendenci ztrácet barvu. Perte proto ručníky vždy se stejnými nebo podobnými barvami, abyste zabránili nadbytečnému zabarvení ostatního prádla. Navíc, bílé ručníky by vždy měly být prány samostatně. Použijte citrónovou šťávu místo odbarvovače, protože bělidlo poškozuje tkaninu

Froté ručníky by neměly být žehleny. Došlo by k přimáčknutí smyček a zmizel by hebký sametový vzhled. Smyčky by také v menší míře absorbovaly tekutiny.

Péče o froté ručníky, osušky a župany je jednoduchá díky výjimečným vlastnostem výchozí suroviny bavlny i bambusového vlákna. K problémům dochází většinou nesprávným zacházením nebo nevhodnou péčí. Proto je nutné si vždy pečlivě přečíst návod na praní a udržování.

Zdroj: Záclona.cz

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
já trochu aviváže dávám,ale taky nikdy nežehlím.V loni jsem koupila ručníky a osušku s bambusovým vláknem a jsou super.Asi napíšu ježíškovi,ať přinese další.
Obrázek uživatelky
profil
rucniky zasadne nezehlim a davam avivaz kterou pridam i do bubnu pracky,nejsme alergici takze nam vune nevadi
Obrázek uživatelky
profil
froté ručníky taky nežehlím,při žehlení se ničí vlákna a rychleji odcházejí ručníky.
Obrázek uživatelky
profil
používám aviváž - tu lepší - a ručníky jsou měkké, nežehlím ...
Obrázek uživatelky
profil
ZMĚKČUJE TO NEMUSÍ BÝT ŠPATNÉ
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles