Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak strouhat efektivně? Přece elektricky!

21. 05. 2009 | Domácnost
Zlámané nehty, sedřené prsty, opocené čelo – i tak můžete skončit po strouhání na běžném ručním struhadle. Co vás před tím zachrání? Přeci elektrické struhadlo, které během několika vteřin zpracuje veškeré suroviny, jež vás napadnou. Zelenina, ovoce, sýry, ořechy či rohlíky na strouhanku budou během jediného stisknutí spínače nastrouhány bez větší námahy.

V našem předchozím článku o struhadlech jsme pěli ódy na ta ruční, a to z toho důvodu, že jsou praktická, stále po ruce a třeba taková mrkev, na nich nastrouhaná, chutná mnohem lépe než ta, nastrouhaná elektrickým struhadlem. Je jemnější, šťavnatější a výživnější. Přesto jsou i elektrická struhadla velmi oblíbená. Proč? Především díky své rychlosti a účinnosti. Co vám na ručním struhadle trvá deset minut, má ten elektrický do minuty hotové. Oceníte ho především v případě, že strouháte větší množství surovin. Stejně tak jako jiné spotřebiče mají elektrická struhadla jisté výhody a nevýhody.

Co má tedy takové struhadlo umět?
Výsadou těchto přístrojů je, že často umí více úkonů než jen jeden. Poslouží nám při vaření a zpracování surovin v celém spektru činností. Nejen, že strouhají, ale dokonce drtí, melou a krájí. Důležitou, dalo by se říci dokonce nejdůležitější, součástí struhadla jsou kotouče na strouhání. Tak jako ruční struhadla i ta elektrická nabízejí strouhání různých jemností či hrubostí. Využít můžete právě tu, která se vám momentálně nejvíce hodí - na parmezán nejjemnější nastrouhání, na mrkev a čokoládu jemné, na jablko hrubší a na brambory nejhrubší.

Kotouče bývají dodávány většinou ve třech až pěti variantách. Vše se odráží na ceně a kvalitě přístroje. Strouhací disky se vyrábějí z kvalitní nerezové oceli, aby dokázaly zpracovat i tvrdé sýry, kořenovou zeleninu či výše zmíněné brambory. Při jejich čištění není vhodné používat ostré nástroje, abyste je zbytečně neztupili, nepoškrábali, nezohýbali či jinak nepoškodili. Pak by vám struhadlo nemohlo sloužit tak dobře, jak si přejete.

Další nezbytností, která by vás měla zajímat, je zda má přístroj nádobu na nastrouhané potraviny. V případě, že ano, pak si zjistěte jeho kapacitu. Není to sice rozhodující, ale bude se vám lépe pracovat bez omezení v podobě neustálého odsypávání a přesypávání z jedné misky do druhá. Jestli struhadlo žádnou nádobu nemá, nemusí to být špatné. Je pravděpodobné, že si pod něj budete moci přímo umístit nádobu vlastní, jejíž velikost si zvolíte dle aktuální potřeby.

Aby nebyl tento přístroj nepříjemným a otravným kusem ve vaší kuchyni, dbejte při výběru na jeho velikost a váhu, případně na multifunkčnost a spojení s dalšími, podobnými typy spotřebičů. Sehnat můžete například struhadlo v kombinaci s odšťavovačem či struhadlo jako součást univerzálního domácího robota. K dostání jsou ale samozřejmě i speciální struhadla určená jen a pouze ke zpracování jednoho typu potraviny. Mezi nimi jsou nejznámější především specializovaná struhadla na ořechy či sýry. Ty se vyznačují zajímavým a originálním designem.

Samostatné struhadlo by vám nemělo zabírat mnoho prostoru. Většina přístrojů je skladná. Lehce je na kuchyňské lince rozložíte a připravíte k práci. Po dokončení je stačí očistit, opláchnout pod tekoucí vodou, otřít a uložit zpět na své místo. Některé části můžete dát bez obav i do myčky.

Elektrické struhadlo vám, díky rychlým otáčkám při strouhání a ostrým čepelím strouhacích nožů, disků a nástavců, může přijít nebezpečnější než klasická ruční struhadla. Zdání klame! K tomu, abyste ho napěchovali tím, co chcete nastrouhat, máte speciální mačkátka či páky, kterými vše pořádně upěchujete. Díky nim vám jen tak nějaký úraz nehrozí. Navíc k výměně strouhacích disků je třeba překonat bezpečnostní záklopku, takže se nemůže stát, že by vám disk náhodou jen tak vypadl a pořezal vás.

Dobrá zpráva na závěr! Rozhodně s tímto struhadlem předejdete drobným odřeninám, záděrám a nastrouhaným prstům na rozdíl od běžného ručního struhadla. Tak čemu dáte přednost? Vyhraje u vás pohodlí elektrického struhadla nebo náročná práci na struhadle

Zdroj: Spotřebiče

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
určitě,ale je tolik druhů pomocníků!!
Obrázek uživatelky
profil
ale bohužel jsou tu 3 otázky:
1) za co všechno pořát kupovat?
2) kam s tím.....
3) kdo to bude používat?

Když něco použiju 2x ročně - je nekonomické si to pořizovat.
Obrázek uživatelky
profil
už bych asi musela mít kuchyň nafukovací, navíc jsem názoru, že nic není ideální - ani robot, ani vysavač, ani auto i dům či byt...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles