Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak vybírat elektrický nůž

25. 03. 2009 | Domácnost
Ukrojit čerstvý chléb nebo naporcovat zmrzlé maso, to je často oříšek i pro zdatné kuchaře a kuchařky. Práci vám může usnadnit elektrický nůž. Pro ty, kdo ví, že se jí i očima, pak jistě bude podstatné, že nože plátkují mnohem přesněji a rovněji, než to zvládne netrénovaná ruka.

Proč je elektřina lepší

Hlavní rozdíl mezi běžným a elektrickým nožem spočívá v tom, že druhý typ je poháněn elektřinou. Z toho vyplývá, že při krájení nemusíte tlačit a pižlat tuhou či tvrdou potravinu. Pojďme se na elektrické nože podívat trochu více zblízka. Tento spotřebič se skládá ze tří částí – rukojeti, čepele a přívodní elektrické šňůry. Rukojeť bývá většinou z pevného plastu a ukrývá elektrický motorek, který pohání čepel.Vybírejte raději ty modely, jejichž designéři mysleli na ergonomické tvarování rukojeti. Díky tomu je používání příjemnější a také bezpečnější, protože se eliminuje riziko, že nůž vyklouzne z ruky. Na rukojeti dále najdeme tlačítko pro zapnutí a vypnutí nože a také tlačítko pro uvolnění vlastní čepele.

Právě odnímatelnost čepele je jedním z důležitých faktorů, který by měl být při výběru zohledněn. Pokud je čepel zcela odnímatelná, značně to usnadňuje běžnou údržbu spotřebiče. Nerezovou čepel totiž snadno opláchneme ve dřezu nebo v myčce a nemusíme se bát, že se voda dostane i do motoru a nůž tak znehodnotí. Navíc se rozložený spotřebič i lépe ukládá. Nutno říci, že většina lepších elektrických nožů na českém trhu odnímatelnými čepelemi disponuje. Jednotlivé modely nožů se liší také kvalitou a počtem čepelí. Nejlepší jsou samozřejmě čepele z nerezové oceli, které lze bez obav mýt i v myčce na nádobí. V případě, že spotřebič má v příslušenství dva druhy čepele, první bývá univerzální. Tu lze použít ke krájení většiny běžných potravin jako je pečivo, zelenina, ovoce, či tepelně upravené maso. Pro krájení tvrdších potravin, například zmrzlého masa či tvrdé zeleniny, slouží druhá čepel.

Co se týká přívodní elektrické šňůry, zde je třeba hledět zejména na její délku. Někdo potřebuje delší, která usnadňuje manipulaci s přístrojem a umožňuje jeho využití i v delší vzdálenosti od zásuvky. Jinému zákazníkovi bude spíše vyhovovat kratší šňůra, ví-li, že bude nůž používat pouze na lince blízko u přívodu elektrické energie a že by mu zbytečně dlouhá šňůra spíše překážela. Při krájením elektrickým nožem je nezbytné velmi obezřetně kontrolovat, aby se šňůra nepřipletla pod ostří čepele. Následky takové nehody si jistě všichni dovedeme představit. Běžná délka přívodní šňůry se pohybuje kolem 1,5 metru.

Jak nepřebrat

Důležitým faktorem je bezpochyby i cena. Ta se u kvalitních nožů pohybuje mezi 500 – 900 korunami. Možná namítnete, že v obchodních domech mají nože i o polovinu levnější. Značkové nože mají ale řadu kladů.  Mezi ty patří zejména spolehlivý servis renomovaných značek, vyšší kvalita čepelí a s ní spojená delší funkčnost nože a silnější motorek, který je zodpovědný za míru snadnosti krájení. Jednoduše řečeno, levný nůž neukrojí tolik, co kvalitní dražší.  Mezi osvědčené výrobce, jejichž spotřebiče můžeme sehnat na českém trhu, patří zejména ETA, Fagor, Moulinex, Tefal a Severin.

  Další věcí, kterou je třeba zvážit, je hlučnost přístroje, která se u jednotlivých značek liší.  Přestože elektrický nůž nevyužíváme tak často jako například chladničku, a většinou jej nenecháváme v zásuvce v režimu stand-by, můžeme porovnat jednotlivé modely, které nabízíme, i z hlediska výše příkonu. Rozdíly v těchto hodnotách ale nejsou vysoké, příkon se pohybuje obvykle mezi 100 – 200 watty. Přemýšlet musíme i o hmotnosti přístroje. V obchodě si nůž také potěžkejte, ať si dovedete představit, jaké námaze budou podrobeny vaše bicepsy.

I krása se počítá

Posledním, ne však méně důležitým motivem pro nákup nože může být design a nabízené příslušenství. S designem souvisí již výše zmíněný ergonomický tvar rukojeti a také barva. Možná i vám záleží na tom, aby vám nůž hezky ladil do kuchyně. Nabízené příslušenství sestává většinou z náhradní čepele pro krájení extra tvrdých potravin. Někteří výrobci přikládají i praktickou tašku pro uložení přístroje. Pokud nůž speciálním pouzdrem nedisponuje, hodí se, je-li vybaven poutkem na zavěšení. V domácnostech, kde nalezne časté využití, je jistě lepší, když bude viset v kuchyni na háčku mezi ostatními pomocníky.

ZDROJ: Spotřebiče.cz

DanielkaZ
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
mám elektrický nůž Philips asi už 10 let a jsem naprosto spokojená - ukrojí cokoliv, ráda s ním krájím veku na chlebíčky, plátky jsou jeden jako druhý a veka "nezplacatí" ...
Obrázek uživatelky
profil
radšej som kúpila krájač
Obrázek uživatelky
profil
radšej som kúpila krájač
Obrázek uživatelky
profil
Mám jeden elektrický nůž už asi5 let.Nedokážu ukrojit ani chleba natož maso.Pokoušela se o to celá rodina a nikdo neuspěl.Tak mám pomocníka na nic.
Obrázek uživatelky
profil
Může to být dobrý pomocník do domácnosti. Tak jako každý elektospotřebič, který máme v kuchyni. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles