Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak vybírat ložní prádlo?

6. 02. 2010 | Domácnost
Nejen oblečení podléhá módě. I doma se chceme obklopovat věcmi, které se nám líbí. Změnou ložního prádla změníme vzhled naší ložnice. Musíme však vědět, jak ho vybrat. Nejen podle našeho vkusu, ale aby bylo pohodlné pro naše spaní.

Barva a vzor nejsou rozhodně to jediné, podle čeho povlečení vybíráme. V dnešní uspěchané době se klade důraz především na jednoduchou údržbu. Nejpohodlnější je pro nás povlečení vůbec nežehlit. Moje známá mi poradila, abych vyprané povlečení hned složila a dala ho na nejspodnější místo pod ostatní a tím se mi vylisuje. Řídím se tím celý život. Jiná známá se mi zase svěřila, že povlečení použije rovnou ze šňůry k povlékání. Ale to jsem nestíhala a spát pod nepovlečenou dekou se mi opravdu nechtělo, prádlo mi dosychalo dost dlouho.

V dnešní době si můžeme vybrat, aby nám to usnadnilo práci co nejvíce. Ale není to jediné kritérium výběru.

Jak vybírat ložní prádlo?Důležitým parametrem jsou rozměry. Klasikou jsou dvě přikrývky velikosti 140x200 cm, eventuálně v prodloužené délce 140x220 cm. Ale ani tady móda nezahálí a spotřebitelé si často pořizují jednu velkou přikrývku 200x200 nebo 220x240 cm. Je to výhodnější, jak ekonomicky, tak i pro stlaní postele a lépe vynikne designer povlečení. Při nákupů polštářů musíme být pozorní, na pultech je více velikostí i tvarů.
Zvolte materiál, který bude vyhovovat především vám.


Povlečení z bavlny:
Je nutno žehlit, příjemné na dotek většinou je možno prát na 60°C. Praní na vyšší teplotu a žehlení zvyšuje hygieničnost tohoto povlečení.

Povlečení z bavlněného krepu:
Není nutno žehlit, většinou stačí vyprat na 40-60°C, lehce odstředit a pak jen vyrovnané nechat uschnout. Krepová úprava zabraňuje zmačkání. Velmi dobře saje pot.

Povlečení z flanelu:
Je zpravidla nutno žehlit, působí subjektivně tepleji, po vyžehlení vydrží déle hladké než bavlněné povlečení, jeho hustota lépe chrání přikrývku a polštář. Je považováno za nejlevnější luxusní povlečení.

Povlečení ze saténu:
Nutno žehlit. Satén je tkanina v atlasové vazbě. Bavlněný satén má lesklou povrchovou úpravu, která mu dodává luxusní vzhled, zároveň jde o velmi příjemný materiál, je však náchylný k drobným poškozením. Saténové povlečení je velmi příjemné v letních měsících, kdy příjemně chladí.

Povlečení z nežehlivého saténu:
MAKO-satén, není nutno žehlit. Speciální zušlechťovací postup při tkaní zaručuje vyšší lesk tohoto materiálu a zároveň i zvýšenou odolnost tkaniny proti opotřebení. Má nemačkavou úpravu.

Povlečení lněné:
KANAFAS - dnes již měkčí a přizpůsobivější. Čím častěji budete lněné povlečení prát, tím více bude měknout.

Povlečení z damašku:
Velmi kvalitní bavlněné povlečení, většinou patřilo k základní výbavě nevěsty.

Povlečení z hedvábí:
Luxusní povlečení z přírodního materiálu. Velmi lehké, s dlouhou životností nepodléhající módním trendům. Jeho kvalita velmi závisí na druhu použitého hedvábí.

Zkontrolujte zemi původu


Jak vybírat ložní prádlo?U výrobků pocházejících z EU popřípadě USA máte jistotu, že povlečení je skutečně vyrobeno z materiálu, který je deklarován, a při výrobě byla použita nezávadná barviva. Nezapomeňte, že v povlečení strávíte 1/3 svého života a jakékoli závadné látky mohou ohrozit vaše zdraví. V EU je u textilních výrobků tolerováno méně než 5% jiných vláken než je uvedeno na etiketě. Jak pro úpravu tak pro barvení jsou v EU používány pouze chemikálie, které prošly testy a nepoškozují zdraví. Bohužel dnes nalezneme na našem trhu i povlečení, která jsou dovážena z Asie, kde se o přísných normách nedá hovořit. Koupit si můžeme také biopovlečení.

Vzory a barvy


Jak vybírat ložní prádlo?Povlečení mohou být jednobarevné, nebo s potisky - buď celoplošně, nebo jednotlivé výrazné vzory a také doplněné vyšívanými motivy. Důležité jsou někdy i detaily, které barevně lemují výrobek.

Podléháme –li módním trendům, tak sezónním hitem je motiv krokodýlí kůže, nebo můžeme využít praktické nabídky, oboustranně odlišného designu - nabízí různý vzor na spodní a vrchní části povlaku a tím se dokreslí ložnice se změnou v jednom povlečení.

Dalším aktuálním hitem je romantika. Romantickou atmosféru vyčarujeme třeba kombinací tmavých tajemných barev se vzory inspirovanými italskou renesancí. Klasikou jsou v tomto případě květiny všeho druhu.

Také příznivci bílé barvy si nyní přijdou na své. Do moderních ložnic tato barva stále patří. Jestliže je spojena s kvalitním zajímavým vyšívaným vzorem na kvalitním bavlněném perkálu, je luxusní dojem zaručený.

Pro děti


Pro dětské kolekce je stále populární používání výrazných barev. Pro ty nejmenší jsou třeba klasičtí medvídci, nebo i pohádkové postavičky. O něco větší děti jsou už ve výběru náročnější. Chlapci ocení povlečení z okruhu svého zájmu: Dinosaury, závodní auta, Spidermana a pro holčičky volíme určitě oblíbené holčičí barvy - růžové, červené, či fialové, takové, které dokreslují prostředí s princeznami.

Rozměry jsou stejné jako u dospělých, ale musíme dávat obzvlášť pozor na výběr materiálu, je-li dítě alergické.

Zdroj: SOS

Marty
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
hlavne aby sa dalo prať na normálnej teplote
Obrázek uživatelky
profil
jsem na tom jako ňamka-v zimě flanel,v létě krep Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
prílš farebné nemám rada
Obrázek uživatelky
profil
mám nejraději v létě krepové a v zimě flanelové ..
Obrázek uživatelky
profil
CO NEJVÍCE BARVY-JEN NE CELÉ ČERNÉ
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles